Hopp til innhold

Ingen kommuner har innført tiggerforbud: – Minner om politisk prestisje

Frps hurtiginnføring av lokalt tiggerforbud bærer preg av politisk prestisje og hastverk, mener KrF, Ap og SV – etter at ingen kommuner har innført forbudet.

romfolk

Ingen kommuner i Norge har hasteinnført lokalt tiggeforbud.

Foto: Runa Victoria Engen

16. juni fikk Frp, Høyre og Senterpartiet banket gjennom at norske kommuner skulle få lov til å innføre lokalt tiggeforbud i påvente av et nasjonalt forbud.

Samtidig sendte Politidirektoratet ut en veileder til kommunene for å sikre at de som ønsket tiggeforbud før sommeren kunne få rask godkjenning.

Resultat 1. august: Ingen kommuner innførte lokalt tiggerforbud.

Ikke overraskende, mener flere partier på Stortinget.

– Typisk Frp å skyve ansvaret over på kommunene

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) håper norske kommuner dropper tiggeforbud også i fremtiden.

Foto: KrF

KrF, som har inngått en samarbeidsavtale med regjeringspartiene, sier de ikke er overrasket.

– Frp var veldig opptatt av at et forbud måtte være på plass allerede denne sommeren. Det var tydelig at det lå prestisje i å få det gjennom så raskt som mulig, men det kom så sent at det i praksis var umulig å innføre i kommunene, sier Kjell Ingolf Ropstad i KrF til NRK.

Han håper kommuner unnlater å innføre forbudet også i fremtiden.

Regjeringen sier kommunene har fått anledning til å innføre et forbud, og at de selv må svare på hvorfor de ikke har benyttet seg av muligheten.

Det mener Ap blir å skyve kommunene foran seg.

– Det er typisk Frp. Når de blir konfrontert med at et slikt forslag ikke har virkning, så må kommunene svare selv. De ser at de har tatt feil når det gjelder kriminalisering av tigging, nå skyver de ansvaret nedover, sier Eirin Sund (Ap) til NRK.

Hun sier videre at kommunene, gjennom ikke å innføre lokalt forbud, har vist at det ikke er noe behov for forbud hverken lokalt eller nasjonalt.

Der får Ap støtte av SV.

Håper på videre kommunal motstand

– Jeg tror ingen av kommunene innførte dette fordi de ikke har følt at det er noe behov for det, sier Snorre Valen (SV).

Han sier tiggeforbudet er direkte menneskefiendtlig og at dette også viser at et nasjonalt forbud mot tigging også er helt unødvendig.

Snorre Valen om tiggerforbud 010814

Snorre Valen mener tiggeforbud er menneskefiendtlig.

– Dette viser dårlig handlekraft fra regjeringens side. Istedenfor å innføre sosiale ordninger som kan hjelpe gruppen som tigger skal man innføre forbud mot at folk i den ytterste nød kan be om hjelp, sier Valen.

Han får støtte av Ropstad:

– Et nasjonalt forbud vil mest sannsynlig ikke ha noen effekt. Det vil ikke hjelpe mennesker i nød, men kan føre til at de som tigger må ty til andre virkemidler for å få det de trenger for å overleve. Jeg er veldig glad for at ingen kommuner har innført det, og håper det fortsetter slik.

Frp står på sitt

Ulf Leirstein, Frp

Ulf Leirstein og resten av Frp gikk til valg på nasjonalt tiggeforbud.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De argumentene her Per Leirstein i Frp lite til overs for. Han mener hasteinnføringen av mulighet for lokalt tiggeforbud var nødvendig.

– Hva tror du er grunnen til at ingen kommuner har innført det?

– Mange kommuner kan jo fortsatt innføre det rett over sommeren, men jeg ser at mange sier at de vil vente på det nasjonale forbudet.

– Var det da unødvendig å innføre et lokalt forbud i «mellomtiden»?

– Nei, absolutt ikke. Vi vet ikke når det nasjonale forbudet kommer. Jeg håper det kommer fortest mulig, men det betyr ikke at kommunene ikke kan innføre forbud i mellomtiden. Mange har innført meldeplikt og tiggefrie soner (denne muligheten ble innført av den rødgrønne regjeringen før valgnederlaget, red.anm). I regjeringsplattformen står det at vi ønsker å åpne for lokale forbud, men som Frp-er gikk jeg vil valg på et nasjonalt forbud. Det er det viktigste for meg.

– Mange kommuner, som Arendal og Bodø, sier at de ikke har noen tiggere i byen. Trenger vi virkelig et nasjonalt forbud?

– Problemet oppstår den dagen en stor kommune, som for eksempel Oslo, vedtar et forbud, slik at de flytter seg videre. Jeg tror vi kommer til å se en snøballeffekt dersom én kommune innfører forbud. Da vil nabokommunen gjøre det samme. Det er primært et problem i de store byene, jeg tror nok ikke de på Utsira har et stort behov for tiggeforbud. Men kommunene selv ønsker at Stortinget skal bestemme dette. Det er også Frps politikk.

– Du har tidligere sagt at det nasjonale tiggeforbudet skal være på plass innen sommeren 2015. Står du ved det?

– Ja, det skal være på plass senest da. Men vi trenger ikke vente til sommeren 2015. For min del kan vi gjerne få denne saken til behandling til høsten og bli ferdig med det. Både Høyre, Frp og Sp gikk til valg på dette, så det er ikke akkurat overraskende at Stortinget vil vedta et nasjonalt forbud.

AKTUELT NÅ