Hopp til innhold

– Ligner på trusselen mot Norge

Australske myndigheter sier IS-sympatisører planla en offentlig halshogging av en tilfeldig person. Terrorplanen ligner på trusselen mot Norge i sommer, sier terrorekspert Kjetil Stormark.

Kjetil Stormark

Politiet har frigitt dette bildet fra et husraid i Sydney i forbindelse med antiterroraksjonen. Terrorekspert Kjetil Stormark (innfelt) sier han har kilder på at terrorplanen mot Norge ligner på den australske myndigheter sier de har avverget.

Planen som australske myndigheter sier de har avdekket, gikk ut på å plukke opp en tilfeldig person, svøpe ham i et svart IS-flagg og halshogge ham for åpent kamera.

– Å angripe tilfeldige enkeltpersoner, sage av dem hodet, og filme henrettelsen for å legge det ut på Youtube er en ny omdreining i terrorens virkemidler, sier journalist og forfatter Kjetil Stormark.

Terroralarm

I sommer gikk terroralarmen i Norge, og bevæpnet politi patruljerte gater og steder der mange folk var samlet.

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST vil ikke si noe mer om hva som lå bak terrortrusselen mot Norge i sommer.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Dette var ett av scenarioene som man ifølge mine opplysninger la til grunn som en mulighet for kunne inntreffe. Derfor var det riktig å bevæpne politiet generelt, for å ha en rask responstid, nesten uansett hvor terroristene skulle slå til, sier Stormark.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke villet si konkret hva man fryktet kunne skje, men VG har skrevet at PST satt på opplysninger om at de antatte IS-terroristene som var på vei til Norge skulle drepe sivile ved bruk av kniver.

– Vi kan ikke kommentere terrortrusselen vi hadde i Norge noe mer enn det vi allerede har kommentert, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Han sier PST heller ikke vil kommentere antiterroraksjonen i Australia.

Ranstorp: Minner om Woolwich-angrepet

Den svenske forskeren Magnus Ranstorp sier de har sett lignende planer andre steder.

– De har jo sagt at det var snakk om en slags skyteepisode og et eventuelt knivangrep i Australia. Vi vet ikke hva som har skjedd i Norge, men det skulle ikke overraske meg om det var samme type angrep, sier Ranstorp til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Australian Federal Police (AFP)

Australian Federal Police (AFP) på vei inn i et bolighus i Guildford utenfor Sydney. I forbindelse med operasjonen ble det gjennomført flere husransakelser i Sydneys nordvestlige forsteder.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Ranstorp er terrorekspert ved Centre for Asymmetric Threat Studies ved Forsvarshögskolan i Sverige.

– Jeg vet ikke hvor langt framskredet det var i Norge, men vi har sett slike planer på ulike steder. I Woolwich var det et slikt angrep i fjor. Det var Al Qaida-relatert, av personer som hadde hatt kontakt med ekstremistmiljø.

Umulig å forsvare seg mot

Pågrepet av politiet i antiterroraksjon

Bildet er fra en video frigitt av politiet etter antiterroraksjonen i Sydney i natt.

Foto: HANDOUT / Reuters

Sjef for etterretningstjenesten i Norge, Kjell Grandhagen, uttalte til NRK i slutten av august at framveksten av IS er noe av grunnen til at Norge må forberede seg på at det kan oppstå flere trusselsituasjoner fremover.

– I vår årlige vurdering fra mars i år, sa vi at dette er noe vi må venne oss til. Det har også skjedd en dramatisk tilspissing av dette, gjennom at ISIL (IS) har etablert sitt kalifat. Dette er et område uten myndighetskontroll, der man kan drive forberedelser for terror, og det skjer rett i ytterkant av Europa, sa Grandhagen.

Stormark tror det bare er et tidsspørsmål før neste gang Norge må heve terrorberedskapen.

– Dersom denne typen angrep blir neste omdreiing, så går terrorens tidsalder inn i en langt mer alvorlig fase, hvor strategien er utformet for å skape mest mulig frykt. For da kan ingen være sikre på om de blir terroristenes neste offer, sier Stormark.

– Hvordan kan man forberede seg på noe sånt?

– Det er jo strengt tatt ikke mulig, og det er derfor denne strategien kanskje er fristende å slå inn på i disse miljøene. Det blir en mental utfordring å beholde trygghetsfølelsen i befolkningen, svarer Stormark.

AKTUELT NÅ