Hopp til innhold

– Kvinner har dårligere rettsvern enn selskaper i skatteparadiser

Kvinner kunne sluppet å leve på hemmelig adresse hvis politiet hadde fulgt opp brudd på besøksforbud. Det mener leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

Tove Smaadahl

KREVER BEDRE RUTINER: Flere kvinner kunne unngått hemmelig adresse og kode 6 hvis politiet hadde fulgt opp brudd på besøksforbud mener Tove Smaadahl.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det er opplagt at Norge har et arbeid å gjøre.

Det sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge om dommen som falt i Høyesterett i april i fjor.

En kvinne som var blitt forfulgt i mange år av en enkeltperson vant over staten.

Patricia Kaatee

Patricia Kaatee mener norske myndigheter må skjerpe seg.

Foto: Amnesty International Norge

Norske myndigheter hadde ikke klart å beskytte kvinnen og hennes barn godt nok mot en mann som til stadighet brøt besøksforbud, drapstruet og tok kontakt via brev og telefon.

En seier sier kvinnen i dag, men allikevel er hun sint og bitter. Hun er frustert over at hun kunne hatt et annet liv i dag, et liv i frihet for seg og barna.

– Jeg går her uten ansikt, gjemmer meg og jeg vil ikke det. Jeg og barna vil ikke leve i et fengsel men vi blir tvunget til det, sier kvinnen til NRK etter 16 år på flukt.

Les hele intervjuet med kvinnen: – Sint på staten, ikke ham

Katee i Amnesty International Norge sier denne dommen tydeliggjør de forpliktelsene Norge har til å forebygge vold mot kvinner.

– Det er bra at Høyesterett påpeker at det ansvaret ikke er tatt og at norske myndigheter må skjerpe seg, sier hun.

Selskaper har bedre vern

– Selskaper med skattekrav på 8000 kroner har bedre rettsvern enn kvinner på flukt i Norge, sier Morten Eriksen, statsadvokat i Økokrim.

Morten Eriksen

Selskaper med skattekrav har bedre rettsvern enn kvinner på flukt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han er engasjert og oppgitt. Til vanlig jobber Eriksen med økonomisk kriminalitet, men har i mange år engasjert seg i rettighetene til kvinner på flukt.

Han vil ikke kommentere konkret kvinnens historie men sier generelt at kvinner har dårligere rettsvern enn selskaper i skatteparadiser.

– Hvorfor er det slik?

– Det krever mot å konfrontere gjerningspersonen i flere rettsinstanser, og det er det få som har i dag.

– Det er vel ingen som ønsker det sånn, men når systemet forutsetter at man må gå gjennom tre rettsinstanser for å få noen dømt, så sier det seg selv at man må ha mye ressurser, sier den erfarne juristen.

– Det skal ikke være slik at det er kvinnen som er utsatt for overgrep som skal være på flukt og i skjul. Det må være bedre å påvirke hvor gjerningspersonen kan bevege seg, for eksempel ved bruk av fotlenke som varsler hvis man kommer innenfor en radius av hvor kvinnen befinner seg.

Eriksen håper at systemet blir bedre med årene.

– Det er ikke bra når 800 personer lever på kode 6, det er altfor mange.

Kunne unngått hemmelig adresse

– Hvis politiet hadde fulgt opp alle brudd på besøksordningen, hadde ikke så mange kvinner behøvd å flykte på hemmelig adresse og leve på kode 6, sier Tove Smaadahl.

Lederen for Krisesentersekretariatet har i mange år sett hvordan besøksforbudsordningen ikke fungerer.

– Noen ganger har den vist seg å være god, men i svært mange tilfeller er det brudd gjentatte ganger og det vet gjerningsmannen, sier hun.

Smaadahl sier at kvinnene dermed ikke følger trygghet.

Hun sier dommen i Høysterett setter en presedens for at her skal brudd på besøksforbud følges opp. Allikevel mener hun at situasjonen fortsatt ikke er bedre for kvinner.

Når det blir gjentatte brudd på besøksordningen tvinges kvinnene inn i neste skritt, å flyte til hemmeligadresse og bo på kode 6. Hun mener mange kvinner hadde sluppet å bo på kode 6 hvis brudd på besøksforbud hadde blitt fulgt opp.

– Jeg synes det er helt forferdelig og det er jo det Norge er dømt for. Dette må jo være en skam for landet.

Justisministeren ønsket ikke å gi en kommentar om Høyesterettsdommen og har henvist til Politidirektoratet å svare om besøkforbudsordningen fungerer.

Politidirektoratet hadde ikke anledning til å svare på spørsmål.

AKTUELT NÅ