Hopp til innhold

– Khat er et folkehelseproblem

– Det ville blitt ramaskrik om vi hadde ignorert samme type misbruk blant etniske nordmenn som khatbruk blant somaliere, sier Håkon Haugli (Ap). Nå vil han at det skal opprettes et eget khat-prosjekt.

Håkon Haugli

- Vi må gå i dialog med khat-brukerne med respekt og diskutere de negative konsekvensene for dem selv, både når det gjelder integrering, arbeid og familieliv, sier Håkon Haugli i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Scanpix/Bjørge Stein J

Håkon Haugli i Stortingets helse- og omsorgskomité er stadig vitne til det selv, utenfor sitt eget vindu: Menn som tygger khat i parken, spesielt når det er fint vær.

Nå skal Haugli og resten av komiteen komme fram til en bred, anlagt plan for det han kaller et «folkehelseproblem».

– I dag er det sporadiske forsøk på å ta tak i khat-bruken. Jeg tror ikke man har sett på dette som en spesiell utfordring, og khat-bruk sidestilles litt for ofte med cannabis og alkohol. Mange tror at generelle rustiltak kan virke, men vi har ikke kommet i mål, sier Haugli til NRK.no.

Vet for lite om khatmisbruk

Søndag offentliggjorde Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse rapporten «Khat og helse – en kunnskapsoppsummering».

Der konkluderer forfatterne med at helsevesenet i Norge har for lite kunnskap om khat-bruk. De mener helsevesenet vet for lite om konsekvenser og omfanget av khatbruk i Norge.

– Det er nok ikke helsevesenet alene som kan løse denne floken. Det må en bredere plan til, der politiet, frivillige organisasjoner og andre også har en viktig rolle, mener Haugli som sier han skal diskutere khat-utfordringen i Oslo i departementet.

– Vi må ikke være redde for å ta tak, selv om det er en minoritetsgruppe. Vi trenger et bredt anlagt program og må se på dette som et folkehelseproblem, sier han.

LES: Fersk rapport: – Helsevesenet vet for lite om khat-bruk i Norge
LES:
Dobling av beslaglagt khat på Gardermoen

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Khat

Khat er lovlig i flere land. Her blir stoffet pakket og klargjort for eksport ved en flyplass i Kenya.

Foto: SIMON MAINA / AFP

– Helsemyndighetene må komme på banen

Undersøkelser viser at det nesten utelukkende er innvandrere med somalisk bakgrunn som bruker khat i Norge, og det er særlig på Grønland i Oslo bruken og omsetningen av khat foregår.

Kåre Stølen, stasjonssjef for Grønland-politistasjon

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland-politistasjon.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, sier at det ikke er stort politiet kan gjøre for å få en slutt på bruken av dette rusmiddelet.

– På Grønland har vi enorme problemer med khat. Vi ser at bruken fører til omsorgssvikt blant de voksne fedrene når de bruker all sin tid på å ruse seg. De er ikke tilstede for barna og følger dem ikke opp. Det sier seg selv at de er dårlige rollefigurer for barna sine, sier Kåre Stølen til NRK.no

Gjennom sine 13 år ved Grønland politistasjon som ordenssjef og nå seksjonssjef, har han hele veien vært med på å jobbe mot khat-bruken på Grønland. Han mener helsemyndighetene komme på banen.

– Vi gjør hele tiden beslag av dette. Vi pågriper dem som er i besittelse av dette, og kontakter ofte barnevernet i forbindelse med at foreldre, hovedsakelig fedre, bruker khat. Det er direkte ødeleggende for den oppvoksende slekt, sier Stølen.

AKTUELT NÅ