Hopp til innhold

– Virker som om Norges Bank ikke tør røre renten

På over 30 år er det ingen sentralbanksjef som har gjort så lite med renta som Øystein Olsen. – Det kan skyldes beslutningsvegring og at Norges Bank er engstelige, sier sjeføkonom.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Banks rentebeslutninger de siste årene har vært å ikke gjøre noe. Trolig blir det også fasiten etter at rentebeslutningen for hovedstyrets septembermøte blir offentliggjort torsdag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Ingen forventer at Norges Bank rører styringsrenta opp eller ned torsdag. Nå er det to år og fire måneder siden Norges Bank satte ned renta til dagens nivå på 1,5 prosent.

Det har ikke skjedd på mer enn 30 år at renta har blitt holdt uendret så lenge. Det fremgår av NRKs gjennomgang av månedlige styringsrenter fra Norges Bank siden 1982.

Knut Anton Mork, leder for Mork-utvalget

- Jeg tror det er grunn til å vente lave renter både i Norge og i resten av Europa, veldig lenge og lenger enn Norges Bank gir uttrykk for, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Foto: Johan B. Sættem

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken sier til NRK at hovedstyret gjentatte ganger har lagt vekt på at rammebetingelsene har endret seg, men likevel landet på ikke å gjøre noe med renta.

– Det kan tolkes som forsiktighet, men en litt mindre vennlig tolkning er å kalle det beslutningsvegring, og at de er engstelige for å gjøre noe, sier Mork.

Han sier at det kan være vanskelig å få klarhet i hva som er grunnen til Norges Banks nøling med å endre renta.

I Europa er rentene nå så nær null som mulig. Tidligere i september kuttet sentralbanksjef Mario Draghi renten med 0,1 prosentpoeng til 0,05 prosent.

Det tilsvarer et rentenivå på en halv promille.

– Frykter at folk tar lånerisiko

– Norges Bank sier at rentesettingen skal være robust, og at den er opptatt av at renta ikke skal settes så lavt at folk tar for mye risiko med boliglånene sine. Men jeg er ikke overbevist om at den frykten er velbegrunnet, sier Mork.

Handelsbankens sjeføkonom viser til at Finanstilsynet har tatt i bruk flere instrumenter som skal hindre at folk flest tar for stor risiko, først og fremst i form av strengere kapitalkrav til bankene.

– Så jeg får nok en viss følelse om at det her er snakk om beslutningsvegring her. Det er en ganske voksen oppgave å endre på rentene, og tar en del mot, sier han.

Mork er spent på av hva hovedstyret sier om renteutviklingen tre år frem i tid, den såkalte rentebanen, på torsdagens pressekonferanse.

Analytikerne er mer uenige enn på lenge om hva Norges Bank vil si om renteutviklingen fremover.

– På den ene siden går det nå ganske bra med norsk økonomi, og prisene stiger

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

- At Norges Bank har holdt rentene uendret lenge gjenspeiler at verden er preget av stagnasjon og at vi har vært i en situasjon der inflasjonen har vært veldig lav, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Foto: Johan B. Sættem

litt nærmere det målet myndighetene har satt for Norges Bank. På den andre siden ser det atskillig mørkere ut fremover, og verden omkring oss er ganske mye forandret, sier han.

– Neppe renteøkning før 2017

Heller ikke sjeføkonom Steinar Juel i Nordea har noen tro på at sentralbanksjefen torsdag varsler at Norges Bank kutter i styringsrenta, og er i likhet med Mork mest opptatt av hva Norges Bank sier om renten fremover i tid.

– Usikkerheten skyldes en del motstridende signaler. På den ene siden har vi oljesektoren, hvor det er fall i oljeinvesteringene. Det har Norges Bank allerede tatt hensyn til, men så det en vurdering om det skal falle mer enn det banken har trodd til nå. På den annen side har veksten i økonomien nå vært rimelig god de siste månedene, sier Juel.

– Den europeiske sentralbanken har nå kuttet renta til et nivå svært nær null. Da virker det litt rart at Norges Bank skal komme med en rentebane der de angir når renta skal settes opp igjen?

– Ja, det kan du si, men jeg tror den rentebanen de kommer med vil være veldig flat. Den kommer til å angi at det er lenge til vi får renteøkning i Norge. Jeg tror ikke det blir noen renteøkning i Norge før langt etter 2016, sier han.

Juel er ikke enig i at den lange tiden som er gått siden forrige renteendring fra sentralbanken er et uttrykk for beslutningsvegring.

– Nei, jeg tror ikke det er beslutningsvegring. Det har nok vært noen diskusjoner internt noen ganger om de skulle satt renta ned, det har både vært tema i fjor og i vår. Men jeg tror det mer gjenspeiler at verden er preget av stagnasjon og at vi har vært i en situasjon der inflasjonen har vært veldig lav. Det er først og fremst forholdene i økonomien som har ført til dette, sier han.

AKTUELT NÅ