Hopp til innhold

– Kampanjen er en skivebom

For å ta oppgjør med netthets av kvinner lanserte i dag tidligere idrettsstjerne og klesdesigner Kari Traa en kampanje der hun henger ut «nettroll». – Ikke dette som får netthetserne til å slutte, mener forsker.

Bildekombinasjon: Kari Traas kampanje og forsker Aina Landsverk Hagen

HENGES UT: I videoen går flere kvinner på en catwalk og viser frem t-skjorter med karikerte bilder av netthetserne og fornavnet deres. NRK har valgt å sensurere bildet og navnet på personen som vises frem.

Foto: NRK/KARI TRAA

Kari Traa

Tidligere kulekjører og klesdesigner Kari Traa.

Foto: NRK

– Jeg får mange drapstrusler og kommentarer på at jeg er stygg. Jeg har fått kommentarer fra folk som kaller seg Hitler og som sier at de glemte å gasse meg, sier blogger Tania Haugland Pettersen.

Hun er en av mange kvinner som har opplevd å bli hetset på nett av anonyme "nettroll" fordi de har ytret seg i det offentlige rom.

For å ta tak i problematikken lanserte i dag tidligere idrettsstjerne og klesdesigner Kari Traa en kampanje der hun bruker sitt eget varemerke til å sette lys på netthets mot kvinner.

Med hjelp fra et kommunikasjonsbyrå har hun laget en kampanjevideo der hetserne henges ut med fornavn og karikerte bilder.

– Kampanjen går ut på å prøve å få jentene til å åpne seg og stå sammen, og vise at det er mange som blir hetset på nettet og at de ikke står alene, sier Kari Traa til NRK.

Se deler av videoen i Dagsrevy-innslaget her:

I dag lanserte hun en kampanje hvor hun tar et oppgjør med netthetsen av kvinner. Men en netthetsforsker kaller kampanjen for skivebom.

– Netthetserne må tas på alvor

Men selv om intensjonen kanskje er god, mener forsker Aina Landsverk Hagen at dette ikke er rette måte å bekjempe hetserne på.

– For dem som hetser tror jeg denne kampanjen er en skivebom. Den karikerer dem og tar dem ikke på alvor, derfor tror jeg ikke de kommer til å slutte, sier Hagen, som i lang tid har forsket på netthets.

Hun forteller at man i dag vet svært lite om hvem som netthetser, men at det er lite som tyder på at en slik kampanje vil få dem til å slutte.

– Vi må slutte å kalle dem troll og heller prøve å forstå hvorfor de gjør det, sier Hagen.

Hun presiserer imidlertid at kampanjen er bra for jentene som blir hetset.

– De trenger et fellesskap og ikke sitte alene. Det er alene skamfølelsen blir sterkest.

– Handler ikke om penger

Kari Traa mener derimot at det er greit å henge ut «trollene» slik de gjør i kampanjen.

– Disse trollene har vi anonymisert og laget tegninger av. De har stått fram med sine profiler offentlig, da synes jeg de burde tåle det. Jeg føler ikke at kampanjen er en skivebom, sier hun.

Bruker du kampanjen til å tjene penger på varemerket ditt?

– Denne kampanjen handler ikke om penger. Vi er et sportsmerke skapt av jenter for jenter. Vi ønsker å gi noe tilbake til jentene som har kjøpt klær og støttet oss på sosiale medier, sier Traa.

AKTUELT NÅ