Hopp til innhold

– Jeg ble medisinert sykere

Thea Røstbakken (19) har siden hun var 12 år tatt så mange medikamenter at hun opplever at hun har vært dopa hele ungdomstida si. – Jeg ble dårligere under behandling, og det er psykiatriens ansvar, sier hun.

Thea Røstbakken

Thea Røstbakken (19) drømmer om å bli lege eller psykiater for å hjelpe andre. – Jeg ønsker bidra med en stemme i psykiatrien som er basert på erfaring.

Foto: Privat

I et innlegg på NRK Ytring skriver Thea Røstbakken om en ungdomstid fylt av store mengder antidepressiva og tøffe møter med psykiatrien.

Nå er hun 19 år, og føler at hun har gått glipp av en viktig og formende del av livet.

– Jeg var dopa ned hele ungdomstida mi. Det oppleves urettferdig, fordi ting kunne vært gjort så annerledes, sier hun.

Les også: Psykisk helsevern i krise
Les også:
Dramatisk økning i bruk av antidepressiva blant unge jenter

Pillecocktail

De siste sju årene har bruk av antidepressiva hos unge jenter mellom 15 og 19 år økt med 53 prosent.

For Thea startet pillebruket enda tidligere. Da hun var 12 år fikk hun sitt første møte med psykiatrien. Det ble også hennes første møte med sterke antidepressiva.

En av medikamentene Thea fikk utskrevet var det anti-psykotiske preparatet Zyprexa, som ifølge Felleskatalogen ikke er anbefalt for behandling av barn eller ungdom.

– Jeg visste ikke hva det var, jeg ville jo bare ha det bedre, så jeg tok imot. Legen som skrev dem ut nevnte noen bivirkninger for meg og faren min, men det var alt, hevder hun.

Det er litt begrensa hvor mye bakgrunnskunnskap man som 12-åring har om et spesifikt preparat.

Les også: – 100 «pilleleger» i Norge
Les også:
– Pillene tok livet av Silje

– Tett oppfølging er viktig

Steinar Madsen, hjertespesialist

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier god oppfølging er essensielt.

Foto: NRK

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, bekrefter at legemiddelet Zyprexa ikke er anbefalt til barn og unge, men sier at preparatet brukes i tilfeller der det anses som nødvendig.

– Årsaken til at det ikke er anbefalt er at det ikke er utprøvd i tilstrekkelig grad på unge mennesker.

Han understreker at alle anti-psykotiske og anti-depressive legemidler kan ha kraftige bivirkninger, og sier at god oppfølging derfor er essensielt.

– En paradoksal effekt av slike legemidler er at man kan få selvmordstanker og bli mer deprimert når man starter behandlingen. Det er derfor veldig viktig å gjøre en grundig vurdering av pasienten i forkant og deretter gi dem i en grundig oppfølging i etterkant, hvis slike legemidler skal benyttes.

Les også: Flere barn og unge får utskrevet «lykkepiller» for å takle hverdagen

Manglende oppfølging

Thea opplever derimot at oppfølgingen hun fikk ikke var tilstrekkelig. I disse periodene slet Thea med tunge tanker og vurderte flere ganger å ta sitt eget liv.

– Da jeg var innlagt på akuttmottaket skulle de behandle de verste toppene, men så ble jeg sluppet ut igjen og fikk liten oppfølging. Og det var jo da symptomene mine var verst, hevder Thea.

For Thea er det ikke pillene som er hovedproblemet, men at oppfølgingen i psykiatrien ikke fungerer.

– Jeg ble dårligere mens jeg var under behandling og jeg mener at det er psykiatriens ansvar, forteller hun.

– Ingen grep inn selv om de så at jeg var en dopet tenåring. At det liksom var greit gjør meg sint.

Les også: –Stadig flere søker hjelp mot pillemisbruk
Les også:
Alt annet må prøves før medisiner

Sykehuset beklager

NRK har sett Theas journaler og vært i kontakt med lederen for avdelingen ved sykehuset der hun ble behandlet fra hun var 12 år.

De bekrefter at hun var pasient hos dem og at hun fikk utskrevet flere medisinske preparater i perioden hun var inne til behandling der, også Zyprexa.

Ifølge sykehuset er det ikke vanlig praksis å behandle en 12-åring med dette legemiddelet.

– Det skal være svært gode grunner for å bruke dette medikamentet i så ung alder, og dette vil bare skje etter grundige vurderinger av en spesialist, sier avdelingslederen.

Videre opplyser de at de i dag ikke skriver ut Zyprexa til en ungdom uten at det er avtalt grundig oppfølging og kontroll i etterkant.

Sykehuset beklager at Thea opplever at hun ikke har fått god nok oppfølging hos dem.

– Da har vi ikke vært gode nok i forhold til behovet hun hadde for informasjon og oppfølging. Det viktige er hva pasienten opplever som godt nok, ikke hva vi tenker er godt nok.

– Medisiner må ikke bli den enkle løsningen

Nå er Theas store drøm å bli lege eller psykiater, og hun har klare tanker om hvordan hun ville organisert ting annerledes.

– Man må starte tidlig og prøve alt, før man velger å medisinere. Jeg ser at medisiner er nødvendig i noen sammenhenger, men ser man på tallene viser at det er en tendens til en overmedisinering i samfunnet, sier Thea.

Les også: Piller og ansvarsfraskrivelse
Les også:
Helseministeren utfordres på pillemisbruk

– Når man først har blitt satt på tunge, vanedannende medisiner kan ikke legen bare slutte å skrive dem ut uten å ha et godt alternativ i bakhånd. Hovedutfordringen er at medisiner ses på som den enkle løsningen for mange leger.

For Thea er livet litt lettere nå enn det har vært tidligere og hun prøver å ta igjen noe av det tapte. Hun går fortsatt på medisiner, men har sluttet på de aller fleste.

– Nå prøver jeg å finne ut av hvem jeg er, om jeg egentlig kan kjenne på mine egne følelser. Jeg lurer på om følelsesløsheten jeg bærer på er en konsekvens av medisinene jeg har gått på, fordi de har distansert meg fra følelsene så lenge. Jeg håper at potensialet til å finne tilbake til dem fremdeles er der.

AKTUELT NÅ