Hopp til innhold

Røkke: – Ikke optimalt å eie sammen med staten

Akers hovedeier Kjell Inge Røkke mener at det langsiktige eierskapet med staten i Aker Kværner Holding har gått ut på dato. Men aksjonæravtalen binder Aker og staten til å eie sammen i tre nye år.

Kjell Inge Røkke

Aker ASAs hovedaksjonær Kjell Inge Røkke er ikke lenger like interessert å eie Aker Solutions og Kværner sammen med staten, som tilfellet var for sju år siden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Etter sju år som eier av industribedriftene Aker Solutions og Kværner sammen med staten, har Akers hovedeier Kjell Inge Røkke kommet til at det er best ikke å ha med staten på laget.

– Aker Kværner Holding er ikke en optimal modell for å eie inn i Aker Solutions og Kværner, skriver Kjell Inge Røkke i årets brev til medaksjonærer i Aker ASA.

Røkke går i brevet også til frontalangrep på dem som kritiserer ham for å være kortsiktig i sitt eierskap i norske fiskerier.

Da Røkke kjøpte seg opp i Aker Solutions i november i fjor, ble aksjene kjøpt direkte, og ikke gjennom sameiet med staten. Aker ASA måtte ut med snaue to milliarder kroner for 6 prosent av aksjene i Aker Solutions.

Turbulent fra dag en

Etter oppkjøpet har Røkke i praksis kontroll i Aker Solutions og Kværner gjennom sitt direkte og indirekte eierskap.

Sameiet mellom Røkke og staten har vært turbulent nærmest fra første sekund.

Atle Kigen

– Vi forholder oss til aksjonæravtalen som ble inngått i 2007, sier Akers informasjonsdirektør Atle Kigen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

I 2009 var daværende næringsminister Sylvia Brustad forbanna etter påstander om at Aker brukte Aker Solutions som søppeldunk, og betalte for mye for selskaper som ble kjøpt av Aker. En lynforbannet Røkke tvang Brustad til å beklage.

Nåværende næringsminister Monica Mæland krevde i november i fjor en redegjørelse etter at det i DN ble fremsatt påstander om ulovlige verdioverføringer i Aker-systemet. Aker svarte med en 20-siders rapport for å tilbakevise påstandene, der selskapet skriver at det ikke er grunnlag for påstanden om såkalt «tunneldrift».

– Ikke diskutert med staten

Kjell Inge Røkke vil ikke la seg intervjue av NRK for å utdype det han skriver i brevet til sine medaksjonærer.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA avviser imidlertid at Røkke vil ut av samarbeidet med staten så fort han bare kan.

– Dette er Kjell Inge Røkkes refleksjoner til Akers over 14 000 aksjonærer. Tankene og temaet er ikke diskutert med Nærings- og fiskeridepartementet, sier Kigen til NRK.

I brevet skriver Røkke at for mye av pengene er bundet opp i det han kaller «suboptimale» investeringer og strukturer, og at spesielle nasjonale interesser ikke kan inngå som et investeringskriterie for selskapet.

Næringsministeren: – Møtte Røkke i januar

Nærings- og handelsdepartementet opplyser til NRK at departementet har hatt flere møter med Aker ASA og Aker Kværner Holding AS det siste året, blant annet halvårlige eiermøter.

– Det var blant annet et møte mellom statsråden og Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen i januar, sier fungerende kommunikasjonssjef Martine Røiseland i Nærings- og fiskeridepartementet til NRK.

Monica Mæland

Nærings- og fiskeriminister Monica Mæland møtte Kjell Inge Røkke i januar, i det departementet hevder var et 'vanlig eiermøte'.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hun sier at møtet mellom Røkke og Mæland var et vanlig eiermøte på lik linje med de andre møtene Mæland har hatt eller skal ha med alle selskapene i næringsministerens portefølje.

Har avtalt å eie sammen til 2017

Selv om Røkke skulle ønsket å avslutte sameiet med staten, er ikke det noe som uten videre vil la seg gjøre.

– Aker og staten har forpliktet seg til ikke å selge sine aksjer i Aker Kværner Holding før tidligst i juni 2017. Dette er en avtale som Aker foreholder seg til, sier Kigen.

Aksjonæravtalen sier at partene forplikter seg til å eie aksjene sammen i minst tre år til.

Skremte med salg til russere

Staten bladde opp 4,8 milliarder kroner da daværende Nærings- og handelsdepartementet i 2007 kjøpte seg inn i Aker Solutions gjennom et felles eierselskap med Kjell Inge Røkkes Aker.

Regjeringen fryktet at daværende Aker Kværner, en av Norges ledende teknologibedrifter, kunne bli solgt til russere eller til oppkjøpsfond som ville splitte opp og selge ut selskapet i småbiter. Røkke hadde selv bidratt til å så denne frykten.

Regjeringen ville sikre at hovedkontoret og kompetansen forble i Norge.

Ny eierskapsmelding i juni

Nåværende eierskapsmelding slår fast at «målet med statens langsiktige eierskap i Aker Holding AS er å bidra til at industriell kompetanse innenfor petroleumsrelatert virksomhet utvikles og at slik virksomhet ledes fra Norge».

«Selskapet skal drives på forretningsmessig grunnlag».

Siden staten kjøpte seg inn i Aker Solutions har imidlertid fargen på regjeringen skiftet fra rødgrønn til blå.

Spørsmålet er derfor hvordan Erna Solbergs regjering stiller seg til eierskapet i Aker Kværner Holding.

– Regjeringen har varslet at den vil komme med en ny eierskapsmelding. I forbindelse med meldingen vil det være naturlig å gjøre en gjennomgang av statens eierskap i selskapene, sier Røiseland i Nærings- og fiskeridepartementet til NRK.

AKTUELT NÅ