Hopp til innhold

– Burde kanskje sagt venn med en gang

Jonas Gahr Støre innrømmer at han er et nært forhold til Felix Tschudi, mannen som initierte prosjektet Støre har gitt penger til.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at han helt klart vil kalle Felix Tschudi en venn.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

For drøye to uker siden kom det frem at utenriksministerens departement i 2008 bevilget seks millioner kroner til Senter for nordområdelogistikk, der Støres barndomsvenn Felix Tschudi var en av investorene.

Senere har det også kommet frem at pengene ble brukt av Tschudi til å forske på egne næringsformål.

Justisdepartementets lovavdeling ble aldri bedt om å vurdere Støres habilitet overfor Tschudi, fordi Støre mente det ikke var nødvendig.

– Det kan godt hende det er noe jeg burde gjort annerledes, for dette har vært ganske intenst, men hovedbildet tror jeg at jeg kan stå for, sier Støre om håndteringen av den siste tidens mediekjør til NRKs Politisk kvarter.

Felix H. Tschudi

Felix Tschudi fikk seks millioner kroner fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til en stiftelse som skulle forske på logistikk i nordområdene.

– Anså at jeg var habil

Støre sier han har forståelse for at folk har lurt på hvorfor han ikke fikk vurdert sin habilitet, når han visste om Tschudis rolle i prosjektet. Han understreker at det er opp til hver enkelt statsråd å vurdere om man anser seg for å være uhildet eller ikke.

– Jeg hadde nevnt for mine medarbeidere at jeg hadde et forhold til Tschudi som gjorde at jeg måtte vise varsomhet hvis det kom søknader fra han. Dette var ikke en slik søknad, så jeg anså at jeg var habil. Men jeg respekterer at folk ser det annerledes, meg jeg tar ansvar for den beslutningen, sier Støre.

RETTELSE: NRK.no skrev i en tidligere utgave av denne teksten at Jonas Gahr Støre sa at han kunne ha gjort feil i pengetildelingssaken. Dette stemmer ikke, da sitatet gjaldt Støres involvering i en sak om oljeomlasting i 2007.

– Vil helt klart kalle Tschudi venn

Et sentralt spørsmål i saken har vært hvor nært vennskapet mellom Støre og Tschudi egentlig er. Tschudi var blant annet en av gjestene i Støres 50-års lag, de to har gått på barne- og ungdomsskole sammen, i tillegg til å ha gått sammen ett år ved Sjøkrigsskolen i Bergen.

Støre sier at han har vært «bekjent og venn» av Tschudi etter tiden i Bergen.

– Vi er en del av en stor omgangskrets, og har sett hverandre to-tre ganger i året siden 20-årene. Jeg vil helt klart kalle Tschudi for en venn, og en person jeg setter pris på.

Støre gjentar at han innad i Utenriksdepartementet har gitt klart uttrykk for at han i saker som angår Tschudis næringsvirksomhet vil måtte vurdere sin habilitet.

– Men dette er avhengig av sak, og hvordan denne er utformet, sier Støre, som tidligere har sagt at det var en forutsetning for pengetildelingen «at den skulle løfte allmennyttig kunnskap».

– Burde sagt venner

Da saken ble omtalt av Dagbladet for første gang, sa Støre at han var en «bekjent av Tschudi i en bredere vennekrets». Dette innrømmer Støre nå at han kunne formulert annerledes.

– Det kan godt hende jeg burde sagt venn rett ut med en gang. Jeg har ikke for vane å fornekte mine venner. Tschudi er en venn, og det står jeg for, sier Støre.

Støre vil ikke være med på at habilitetsvurderingen han fikk gjennomført i forbindelse med kronprinsens lønn også burde legge føringer for Støres forhold til Tschudi, fordi begge var i Støres 50-års dag.

– Det var 100 mennesker i min 50-års dag, og jeg har ikke vurdert habiliteten til alle, sier Støre, som mener det er stor forskjell på de to sakene fordi den ene direkte omhandler lønn, mens den andre skulle stimulere et kunnskapsløft og ikke gikk direkte til private interesser.

Prioritet over flere år

Støre sier at UD har arbeidet med nordområdene som prioritet i mange år, og hans nordområdeprosjekt i UD handlet om hvordan UD kunne styrke sin kunnskap på dette området, ettersom man i 2008 så Russlands styrke på feltet.

Støre forklarer at UD gjennom prosjektet «Barents 2020» kom i kontakt med Rederiforbundet.

– I det ble det utviklet konsepter om hvordan man kunne opprette et samarbeid mellom det private og det offentlige, der næringen gikk inn og støttet et kunnskapsutviklingsprosjekt med akademiske institusjoner og forskjellige bedrifter i næringen.

Støre forklarer at det var dette prosjektet Rederiforbundet hadde koordineringsansvar for, og at Tschudi Shipping var aktivt med på dette, fordi de svarte på Rederiforbundets idé.

– Da søknaden kom til UD, kom den fra Rederiforbundet. Vi hadde ikke inngått en slik avtale med et privat selskap, men gjorde det med en næringsorgasniasjon, sier Støre, som sier dette gjorde at han mente han var habil i saken.

– Det har ikke gått én krone til noe privat selskap, eller noen privat person, sier Støre.

– Håper Tschudi får fordel

Etter hvert har det kommet frem at Tschudi var en av initiativtagerne for prosjektet, ikke bakmann slik det først ble framstilt.

– Du skjønte at dette kunne tjene Tschudis interesser?

– Jeg håper dette kommer til å tjenes mange interesser, og at det bidrar til kunnskapsutvikling. Dette har gitt en lang rekke arrangementer, seminarer, og publikasjoner, og det er fortsatt et år igjen av prosjektet.

– Når han har gått inn i dette prosjektet, håper jeg han også trekker fordel av den kunnskapen, sier Støre.

AKTUELT NÅ