Hopp til innhold

– Heroinvedtaket er en lettvint løsning

Faglig leder ved behandlingssenter for rusmisbrukere har liten tro på Aps heroinvedtak. – Dette er rett og slett ikke fornuftig, sier Rune Hafstad.

Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg smiler etter på avstemningen om heroinbehandling av rusavhengige under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Folkets Hus lørdag. Ap vil gå inn for et prøveprosjekt med å gi gratis heroin til tunge rusmisbrukere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Rune Hafstad

Faglig leder ved behandlingssenteret Phoenix Haga har liten tro på Aps heroinvedtak og sier problemene til de tyngste misbrukerne er ofte sammensatte.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Lørdag gikk et flertall av delegatene på Aps landsmøte inn for oppstart av heroinassistert behandling til de tyngste misbrukerne i en kontrollert studie.

I vedtaket heter det at «det må være en medisinsk vurdering som ligger til grunn for hvilke medikamenter som brukes i helsehjelp til rusavhengige som til andre pasientgrupper, ikke en politisk».

Lettvint løsning

Hafstad som til daglig jobber ved Phoenix Haga-senteret i Mysen sier dette minner veldig mye om metadonprosjektet som startet midt på 80-tallet.

– Da skulle man også nå de tyngste misbrukerne, men se hvor vi er kommet nå: 30 år senere går 7000 på metadon.

Han frykter det samme vil skje nå også, og tror det kan gå fra et tilbud som skal redde liv, til fortsatt misbruk.

– En slik behandlingsform krever veldig tett oppfølging, og det er ikke enkelt å få til på grunn av livssituasjonen deres. Derfor vil de ikke kunne nyttiggjøre seg av denne behandlingen, sier han.

Han synes dette er en veldig lettvint løsning på et stort problem, og kaller det et fattig tiltak.

– De sliter med mye mer enn bare heroinavhengighet, og det er vel så viktig å gi dem menneskelig kontakt og jobbe med dem på andre måter.

Venstre fornøyd

Ketil Kjenseth

Helsepolitisk talsmann i Venstre Kjetil Kjenseth sier han er glad for Aps vedtak.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

På Stortinget har Venstre og SV tidligere gitt støtte for et slikt forslag.

– Dette gir en helt et helt annet balansepunkt på Stortinget, sier Kjenseth og minner om at de har et forslag om nye tiltak i rusomsorgen til behandling i Stortinget.

Kjenseth kan ikke skjønne hvorfor en lege ikke skal kunne skrive ut den medisinen han mener passer best.

– Dette dreier seg om medisiner til de pasientene som ikke tåler andre medisiner, og skal være et supplement i en helhetlig behandling.

Han mener dette vil gi fagfolk muligheten til å gi de tyngste misbrukerne en tilpasset behandling.

Høyre kritisk

Men hos regjeringspartiet Høyre får de lite støtte. Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) sier han forstår lite av Aps vedtak.

– Stortinget hadde nettopp høring der dette var tema, og forslaget ble sablet ned fra rusfeltets samarbeidsråd, Actis, Rio og andre, sier Stensland.

Han kaller vedtaket et blindspor og mener det er mye viktigere å satse på bedre etterbehandling.

– Heroin har andre egenskaper enn metadon, blant annet er må det tas 3 ganger i døgnet, jeg tviler på at de svakeste brukerne er klare for å følge et slikt regime, sier han.

Også leder i helsekomiteen, Kari Kjos (Frp), er kritisk.

– Rusomsorgen ble nedprioritert under åtte rødgrønne år. Når rusomsorgen ikke var sammenhengende eller varte helt inn til mål, mislyktes alt for mange. Hvordan i all verden kan Ap vite hvem som ikke kan nyttiggjøre seg behandling, når de ikke var villig til å la de prøve seg? spør Kjos.

AKTUELT NÅ