Hopp til innhold

– Her er forsøk som kan bli ulovlige

Årlig gjennomføres forsøk på millioner av dyr i Norge. Dyrevernalliansen mener flere forsøk vil bli ulovlige med nytt regelverk.

Norges nest største eksportartikkel

FORSØKSDYR: 180.000 smertefulle forsøk ble utført på fisk i 2013. Til sammen ble nesten 5,5 millioner fisk brukt i forsøk.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fra juli blir det totalforbudt å gjennomføre forsøk som påfører dyr alvorlig smerte over lengre tid.

– Millioner av forsøksdyr brukes årlig, 99 prosent av dem er fisk. Det blir en enkel sak å finne eksempler vi mener blir ulovlige, sier Susanna Lybæk, biolog i Dyrevernalliansen.

Ulovlige forsøk?

Fisk brukes for å teste fiskevaksiner og forske på fiskesykdommer, slik at vi igjen kan få billig og god fisk på middagsbordet. Over 180.000 forsøksfisk ble utsatt for smertefulle forsøk i 2013.

– Flere av forsøkene er etter vår mening ulovlige med det nye regelverket. Mange av dem er grusomme å lese om, sier Lybæk.

Dyrevernalliansen har plukket ut tre eksempler som de mener ikke ville blitt godkjent med nytt regelverk. Alle er forsøk som «anses for å innebære betydelig/vedvarende smerte eller ubehag.»

1. Stopp ved pusteproblemer

Nærmere 800 oppdrettslaks utsettes for smitte, for å teste om en vaksine virker. Mange fisk blir syke.

Ikke før fisken blir alvorlig syk, blir den avlivet. I følge Lybæk, som siterer rapporten, pågår forsøket til fisken opplever «tap av likevekt og/eller respirasjonsproblemer».

– Da har det gått altfor langt for fisken. Frem til det punktet har den lidd mye, sier hun.

2. Smittes med «Vintersår»

En mengde laks smittes med sykdommen «Vintersår». Man skal se hvordan dietter påvirker sykdomsforløpet.

Fra rapporten: «Fiske som ikke klarer å opprettholde en normal posisjon i karet og som ikke har fluktrespons vil bli avlivet(...)»

– Hvis fisken ikke har fluktrespons, noe som sitter dypt i laksens biologi, er laksen svekket og har veldig veldig vondt. Nytt regelverk tillater ikke vedvarende og betydelig smerte, sier Lybæk.

Oppdrettslaks

1. JULI: Den nye forskriften skal i følge regjeringen skjerpe de etiske kravene til forholdene for forsøksdyr og prinsippene om at bruk av forsøksdyr i størst mulig grad skal erstattes av andre metoder.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

3. En del vil dø

Flere hundre laks blir utsatt for smitte for å sjekke om en vaksine virker.

Lybæk siterer fra forsøkssøknaden: «Etter smitte vil en del av fisken utvikle sykdom og dø. Fisk som er i terminal fase vil bli tatt ut av forsøket, avlivet og registrert som død. Dette vil omfatte fisk som legger seg på bunnen og ikke lenger klarer å holde seg svømmende i vannmassene.»

– Om vi ser slike søknader bli godkjent, kommer vi til å klage på det, sier Lybæk.

– Godkjente forsøk blir neppe forbudt

Mattilsynet får etter 1. juli ansvaret for å passe på at forsøk ikke bryter med regelverket. De ønsker ikke å gå inn i hver enkelt sak, og si hvorvidt forsøk tilsvarende Dyrevernalliansens eksempler kan bli ulovlige.

– Tiden vil vise om praksis blir endret med nye regler. Det kommer helt an på søknadene som kommer inn, sier seniorrådgiver Vera Rodas i Mattilsynet.

Alle forsøkene er godkjent fordi de er av vitenskapelig eller samfunnsmessig betydning. Dyreforsøk er den eneste måten å gjennomføre forsøket på.

AKTUELT NÅ