Hopp til innhold

– Mørkhudede har blitt voldtektens ansikt

– For mange har minoritetsmannen blitt selve bildet på voldtektskriminaliteten i Oslo, sier leder i Somalisk Nettverk, Bashe Musse. Det får ham til å sove dårlig om natta.

Bashe Musse

Bashe Musse, leder for Somalisk Nettverk, sammen med natteravnene i Oslo natt til søndag.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Skal vi gå en tur ned til Vaterlandsparken?

– Ja, men tør du det da? spør Bashe Musse.

Slike spørsmål stiller man i hovedstaden i dag.

Mange menn med ikke-vestlig bakgrunn som går i Oslos gater, må nå tåle at kvinner viker unna.

– Ikke alle, men veldig mange har satt et ansikt på overfallsvoldtektsmannen: En person som ikke er av norsk opprinnelse, sier Musse.

Det er sent, mørkt, og cupfinalehelg i Oslo. En mann med somalisk opprinnelse og en etnisk norsk jente går side om side. Det er få, men noen som snur seg. Én fotballsupporter spør meg om alt er i orden.

Bashe Musse

Bashe Musse på Grønland i Oslo lørdag kveld.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Det er mange som føler seg mistenkeliggjort og stigmatisert. Det er viktig at vi ikke generaliserer. Ulike grupper ikke-vestlige er akkurat som nordmenn, de ønsker å følge loven, og er imot voldtekt og vold, sier Musse.

– Vi må fokusere på alle typer voldtekt

I år har det vært 51 overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Oslo. I de fleste tilfellene er det menn med ikke-vestlig bakgrunn som skal ha stått bak overfallsvoldtektene, ifølge ofrene.

Overfallsvoldtektene utgjorde kun 12,9 prosent av de anmeldte voldtektene i landet i fjor.

Forskning viser at mellom 8000 og 16.000 kvinner blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk i Norge hvert eneste år. Dette gjelder alle former for voldtekt.

I fjor ble 189 voldtekter anmeldt i Oslo.

Musse mener det er viktig at regjeringen fokuserer på å forebygge all type overgrep, og understreker viktigheten av at voldtektsofrene i norske hjem ikke må bli glemt.

– Vi må generelt fokusere på alle typer voldtekt. Det er viktig at vi ikke glemmer ofrene som blir voldtatt hjemme på soverommet, sier han.

– Felles kamp mot voldtekt

Synlige politifolk, vektere og mange natteravner gjorde hovedstaden noe tryggere i helgen. Også natt til søndag samlet nær hundre natteravner seg, og gikk over store deler av byen.

Musse ville sammen med natteravnene vise at flere av miljøene i Oslo ønsker å bidra til å stoppe voldtektsbølgen.

– Jeg vil være med på å gjøre Oslo tryggere, og vise at vi ikke finner oss i slike overgrep, sier Musse.

Natteravnene har i løpet av den siste uken fått i underkant av 500 nye navn på listene sine.

– Politikerne sitter og bestemmer hvilke tiltak vi skal gjøre for å imøtegå de hendelsene som har vært. Det er langt bedre å gå ute enn å sitte på Rådhuset og gjøre seg betrakninger om hva som kan passe av tiltak, sa Lars Norbom, leder i Natteravnene i Oslo, til NRK.no.

– Voldtar hele innvandrermiljøet

NRK Dagsrevy dro til Grønland for å snakke med menn med innvandrerbakgrunn om kvinnesyn og holdninger. Få ville snakke for åpent kamera. Én mann mente kvinnene har en del av skylden.

«Jeg tror det er damenes feil. Hvorfor blir hun med ham, og går med en mann hun ikke kjenner?»

I dag sto Venstre-politiker Abid Raja fram i VG og kritiserte slike holdninger ved å si at uttalelsene «voldtar hele innvandreromdømmet».

Bashe Musse mener at å plukke tilfeldige minoritetsmenn på gata for å spørre om kvinnesyn, skaper et feil bilde. Han peker på at forskning, samtaler, og kunnskap om kulturforskjeller kan bidra til tryggere gater.

– Jeg foretrekker å at man henviser til forskning og statistikk framfor å bruke framgangsmåten «fem på gata», sier Musse.

– Patriarkalske forestillinger om kvinner

Knut Hermstad

Knut Hermstad, spesialist i klinisk sexologi.

Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

Forsker og spesialist i klinisk sexologi, Knut Hermstad, sier at kulturelle tabuer kanskje gjør at flere med minoritetsbakgrunn enn nordmenn, begår overfallsvoldtekter mot kvinner.

– Et flertall av asylsøkere kommer fra kulturer der det er mer patriarkalske forestillinger om kvinner og kvinners plass, sier Knut Hermstad, spesialist i klinisk sexologi til NRK.

– Og bevisstheten om hva som er voldtekt, og ikke, er adskillig lavere. Det skal mye mer til før en handling blir definert som voldtekt, enn det vi er vant til, sier Hermstad.

Sara Azmeh Rasmussen

Sara Azmeh Rasmussen.

Foto: (Privat foto)

Norsk-syriske Sara Azmeh Rasmussen har brent hijaben, og har sultestreiket for homofile sine rettigheter. Hun tror overgangen til det norske samfunnet kan bli veldig stor for mange.

– Når man er vant til at kvinner går med full tildekning, så blir overgangen til det frie vestlige samfunnet veldig stor. Og her kan det oppstå store misforståelser, som iblant kan føre til fatale konsekvenser, sier Sara Azmeh Rasmussen til NRK.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange overfallsvoldtekter som i fjor

Vil informere på asylmottak

Stavanger toppet statistikken for overfallsvoldtekter i 2008 og 2009. Der har mer lys i gatene, spaningsinnsats fra politiet og informasjonsarbeid vært blant suksesstiltakene som i fjor fikk tallet på overfallsvoldtekter ned i null.

Nå vil politiet informere på asylmottak, for å lære asylsøkere i Norge om norske holdninger til voldtekt.

– Det er viktig at vi får en felles kamp mot voldtekt. Vi må ha tiltak som er treffende. Vi må stå sammen, og vi må snakke om det, både i moskeer, i idrettslag, og oss menn imellom, sier Muss.

Deretter tar han fatt på oppgaven med å patruljere Oslos gater sammen med 19 andre politikere som har forpliktet seg til å være natteravner fram til jul.

AKTUELT NÅ