Hopp til innhold

Kongen: – Sønsteby betydde mye for kongefamilien

Kong Harald fikk beskjed om Gunnar Sønstebys død under sitt statsbesøk i Polen torsdag.

Video Kong Harald V om Gunnar Sønsteby

Kong Harald V mintes Gunnar Sønsteby da han fikk høre om hans bortgang under statsbesøket i Polen torsdag.

– Våre tanker går selvfølgelig til etterlatte og familien, begynte Kongen med.

Sønsteby døde torsdag på et sykehjem i Oslo. Han var en av de mest kjente og markante motstandsmennene fra 2. verdenskrig. Noe Kongen påpekte.

– Sønsteby var jo Norges mest dekorerte soldat fra annen verdenskrig, men han gjorde jo mye mer enn det. Han holdt foredrag i skoler, mange skoler i Norge etter krigen, for å være lojal mot det alle sa da krigen var slutt, nemlig: Aldri mer 9. april. Det fikk han jo nettopp en utmerkelse for ikke så veldig lenge siden, sa Kongen.

Sønsteby betydde mye for det norske folk, og Kong Harald ga uttrykk for at kongefamilien ikke var noe unntak.

– Han har hatt et langt og rikt liv og betydd veldig mye for mange mennesker inkludert kongefamilien, avsluttet Kongen.

Kong Harald og Gunnar Sønsteby

Kong Harald sier Gunnar Sønsteby betydde mye for mange. Her gratulerer Kongen Sønsteby med 90-årsdagen i 2008.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hadde ansvaret for kongefamiliens sikkerhet

Under krigen måtte kongefamilien flykte. Kong Haakon, Kronprins Olav og Regjeringen ledet motstanden fra sitt eksil i London. Sønstebys bidrag under krigen førte til at kongefamilien kunne vende tilbake til et fritt Norge.

Da krigen var over fikk derfor Sønsteby ansvaret for kongefamiliens livvakttjeneste ved hjemkomsten til Norge i mai 1945. Gunnar Sønsteby og hans gode venn Max Manus hadde oppdraget med å føre kong Haakon og den øvrige kongefamilien sikkert på triumfferden gjennom Oslo til slottet.

Ble tvert med i motstandskampen

Norge 9. april 1940: Hitler-Tyskland inntar landet. Unge Gunnar Sønsteby på 22 år fra Rjukan står på fortauet langs Karl Johan i Oslo. Han bestemte seg umiddelbart for å gå aktivt inn i motstandskampen.

– Det var et angrep på demokratiet fra en fremmed nasjon. Særlig når vi visste at dette var et forferdelig naziherredømme, var det vanskelig å tro. Vi fattet ikke at tyskerne gikk frem på den måten, har Sønsteby sagt om den tiden.

Han ledet den berømte «Oslogjengen» og drev med det meste innen motstandsarbeid: sabotasje, etterretning, kurervirksomhet og illegal presse.

AKTUELT NÅ