Hopp til innhold

– Forsvaret må være tydelige på hva som er trakassering

Fungerende likestillingsombud Elisabeth Lier Haugseth tror det kan være et problem at vernepliktige kvinner og menn ikke kjenner grensene for hva som er seksuell trakassering.

Fungerende likestillingsombud om trakassering i forsvaret

IKKE NOK MED HOLDNINGSPRAT: Fungerende likestillingsombud Elisabeth Lier Haugseth mener Forsvaret må presisere reglene for trakassering overfor de nye rekruttene.

Tirsdag kunne NRK fortelle at Forsvaret ikke vil endre regelverket, til tross for at en løytnant til slutt slapp refs etter å ha beordret soldaten Alice Asplund til å bade naken på feltøvelse.

Assisterende personalsjef i Forsvaret, Trond Kotte

ENDRER IKKE REGLER: Assisterende HR-sjef i Forsvaret, Trond Kotte, vil ikke spekulere i hvordan en lignende episode blir håndtert i fremtiden.

Foto: Margret Helland / NRK

Dette ble klart etter at Forsvaret har gått flere runder internt for å se på om hele eller deler av regelverket skulle skjerpes inn, før den første gruppen vernepliktige kvinner rykker inn til sommeren.

Fungerende likestillingsombud Elisabeth Lier Haugseth sier til NRK at de unge rekruttene er særlig utsatt, fordi de har lite erfaring når det gjelder arbeidsliv og regler for trakassering fra tidligere.

Alice Aspelund

BADET NAKEN: Alice Asplund måtte bade naken foran 30 medsoldater.

Foto: Privat

– Dette er snakk om rekrutter som samles under ekstreme forhold over lang tid. Det er unge mennesker som kanskje ikke har fått den innsikten i hva trakassering innebærer, sier Haugseth, og påpeker at det er Forsvarets ansvar å sørge for denne innsikten.

– En arbeidsgiver med gode rutiner er tydelige på hva man mener trakassering er, slik at soldatene vet hva de skal forholde seg til. De tydelige på at det ikke er tillatt, at det er gode rutiner for å forebygge, slik at soldatene er trygge på at dette skal bli tatt opp og håndtert.

Vanskelig sak

Generaladvokat Lars Morten Bjørkhold sier til NRK at nakenbading-saken var en svært vanskelig sak, som har reist flere spørsmål om praksisen rundt felthygiene.

– Det var ulik praksis i forskjellige avdelinger på om man måtte ta av seg klærne, om man måtte gjøre det i påsyn av alle andre soldater, eller om det var det en slags frivillig tvang, sier Bjørkhold.

Assisterende HR-sjef i Forsvaret, brigader Trond Kotte, svarer slik på om en ny nakenbading-episode kan skje uten at befalet får refs i fremtiden.

– Jeg kan ikke spekulere når det gjelder hvordan slike saker blir behandlet disiplinært i fremtiden, de må ses på ut fra situasjonen, sier Kotte.

Må presisere hva som er greit

Likestillingsombudet sier hun har forståelse for at Forsvaret ikke vil endre den militære straffeloven, men at det ikke er godt nok om Forsvaret kun vil snakke om holdninger.

Haugseth tror ikke dette alene er nok til å unngå lignende episoder i fremtiden.

– Det er prisverdig at Forsvaret jobber med holdninger. Men jeg vil utfordre Forsvaret på å sette ned gode rutiner, og gjøre det tydelig for rekruttene hva som ligger utenfor og innenfor det som er akseptert.

– Da skal de jentene som nå kommer inn som vernepliktige til sommeren være trygge på at deres medsoldater vet hva de kan gjøre eller ikke gjøre.

En kvinnelig menig i Bodø måtte kle seg naken og vaske seg nedentil og under armene foran medsoldater. Kvinnen reagerte med dyp sorg og fornedrelse. Forvaret beklager hendelsen på det sterkeste.

SYK OPPLEVELSE: Alice Asplund ble tvunget til å bade naken sammen med mannlige soldater. Overfor NRK har hun tidligere beskrevet opplevelsen som «syk».

AKTUELT NÅ