Hopp til innhold

– Nakenbadingen er uttrykk for et holdningsproblem i Forsvaret

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener det haster med å gjøre Forsvaret til en likestilt arbeidsplass, tre uker etter at Stortinget innførte allmenn verneplikt for kvinner.

Sunniva Ørstavik

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener Forsvaret har store utfordringer når det gjelder å bli en likestilt arbeidsplass.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / LDO/Presse

NRK kan mandag fortelle at offiseren som beordret da 23 år gamle Alice Asplund til å nakenbade foran andre soldater i 2011, har fått medhold i sin klage til Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret.

Offiseren slipper dermed refs, til tross for at Forsvaret har beklaget saken og sagt at hendelsen aldri burde skjedd.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener Asplund-saken viser at Forsvaret må endre regler, rutiner og holdninger for å bli en like god arbeidsplass for kvinner og menn.

– Forsvaret har utvilsomt store likestillingsutfordringer. Vi vet at mange kvinner opplever mobbing, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet. Det må Forsvaret gjøre noe med umiddelbart, sier Ørstavik til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Offiseren som under en øvelse beordret en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med 35 unge menn blir likevel ikke refset av Forsvaret.

Forsvaret opphever refsen av offiseren som beordret Alice Asplund til å nakenbade.

– Holdningsproblem

Likestillingsombudet forteller at hun har vært i dialog med Forsvaret om dette lenge, og sier hun tross alt opplever at Forsvarets ledelse har forståelse for problemet.

– Det er et uttrykk for et kultur – og holdningsproblem i hele Forsvaret. Jeg opplever også delvis at Forsvarets ledelse er enig i det.

I oktober endret Stortinget loven, slik at også jenter som blir funnet tjenestedyktige på sesjon kan bli kalt inn til militærtjeneste mot sin vilje.

– Jeg utfordrer nå Forsvaret til å gjøre de fine ordene om likestilling til praktisk virkelighet. Og det haster nå, når stadig flere kvinner skal begynne i det som er en av Norges aller største arbeidsplasser, sier Ørstavik.

Pressetalsmann Dag Aamoth

Forsvarets pressetalsmann Dag Aamoth vedholder at det var uakseptabelt å tvinge kvinnen til å bade naken, selv om offiseren ikke får refs for at han gjorde det.

Foto: NRK

Alice Asplund sier på sin side at hun er overrasket over at offiseren ikke refses, og at saken har vært vanskelig for henne.

– Det er veldig vanskelig. Når man først begynner å snakke om det igjen, er det veldig tungt, sier Aspelund til NRK.

– Refs eller ikke mindre viktig

Pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret sier til NRK at man står fast ved at offiseren som beordret nakenbadingen handlet feil, selv om han ikke refses. Ørstavik sier hun er glad for at Forsvaret tross alt står fast på kritikken.

– Men refs eller ikke til denne obersten blir mindre viktig enn hva hele Forsvaret gjør for at ikke noen kvinner skal oppleve det som denne kvinnen opplevde. Det er ikke et spørsmål om en person som gjør en feil, men et uttrykk for en kultur som må endres, mener Ørstavik.

– Tror du denne saken vil få konsekvenser?

– Jeg håper det vil gi økt oppmerksomhet på det viktige og store likestillingsarbeidet, som handler om en kultur og holdningsendring, men som også handler om å endre gamle arbeidsmåter og metoder. Det er også denne saken er et uttrykk for.

NRK har bedt om en begrunnelse for vedtaket om at refsen omgjøres, men det har ikke Luftforsvaret villet gi.

NRK har ønsket å spørre forsvarsministeren om vedtaket i Klagenemnda var et riktig signal å gi til de kvinnene man ønsker inn i Forsvaret, men svaret som kom var:

«Hei, Forsvarsministeren takker nei til å kommentere dette nå.»

En kvinnelig menig i Bodø måtte kle seg naken og vaske seg nedentil og under armene foran medsoldater. Kvinnen reagerte med dyp sorg og fornedrelse. Forvaret beklager hendelsen på det sterkeste.

Alice Asplund forteller her om hvordan hun opplevde å bli tvunget til å bade naken. (Reportasje fra 2011)

AKTUELT NÅ