Hopp til innhold

– Forstår at folk tolker Jagland-vrakingen politisk

Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad mener alle tenkelige utfall av dagens møte ville blitt tolket med politiske briller.

Kaci Kullmann Five og Olav Njølstad

Olav Njølstad (t.h.) presenterte den nye lederen for Nobelkomiteen i ettermiddag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Bare de som selv satt der vet hva som foregikk bak de brunbeisede dørene i Nobelinstituttet da komiteen konstituerte seg selv i dag.

Men da ettermiddagen kom, var Jagland vraket som leder og Kaci Kullmann Five hadde tatt over vervet.

Hvilke forslag som lå på bordet eller hvilke diskusjoner som lå bak, blir kontant avvist med at det ikke er tradisjon for at komiteen redegjør for dette.

– Uheldig avgjørelse

Slikt gir også gode vekstvilkår for rykter, og mange har oppfattet at det er fordi de borgerlige har flertall i komiteen at Thorbjørn Jagland i dag ble degradert til ordinært komiémedlem.

Forlegger og leder av Norsk PEN William Nygaard var raskt ute på Twitter og mente at avgjørelsen om å kaste Jagland kunne tolkes politisk.

Laster Twitter-innhold

I Dagsnytt 18 utdypet han kritikken slik.

– Jagland ville gjerne bli gjenvalgt. Han har ikke sittet mer enn seks år. Det har skjedd et borgerlig skifte i komiteen og i det øyeblikket det skjer, blir Jagland byttet ut med en som har en klart høyreorientert profilering i sin politiske forankring, sier Nygaard.

Han vil ikke beskylde komitemedlemmene for å ikke være uavhengige, men mener at dagens avgjørelse var uheldig og uklok.

– Sett utenfra vil dette måtte oppfattes som en markering av at den politiske tilknytningen i Nobelkomiteen er sterkere enn man ønsker.

– Ligger i kortene

Den ferske direktøren for Nobelinstituttet og sekretær for komiteen Olav Njølstad sier det var en lang og god diskusjon før avgjørelsen ble tatt, men at den ikke var politisk.

– Men det er helt opplagt at dette kan tolkes slikt. Det ligger i kortene. Man må gå ut fra at alle komitemedlemmene har tatt inn over seg og tenkt over det, sier Njølstad til NRK.

Kaci Kullmann Five understreket på pressekonferansen at ledervalget ikke er politisk, og Njølstad sier han ikke ser noen grunn til å tvile på det.

– Hvordan det oppfattes av omverdenen er noe annet. Men det er et spørsmål om tolkning. Hvis komiteen valgte en annen løsning, ville det også kunne tolkes politisk.
Uansett utfall ville beslutningen kunne analyseres i et partipolitisk lys, mener Njølstad.

AKTUELT NÅ