Hopp til innhold

– Følte de skulte på meg i valglokalet

Flere forteller om spesielle opplevelser under gjennomføringen av årets kirkevalg.

Ellen Filmberg og Kirkevalget

– UBEHAGELIG: Ellen Filmberg følte at valgfunksjonærene var forutinntatt da hun skulle stemme ved kirkevalget. (Valglokalet er fra en annen skole)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Privat (Montasje) / NTB scanpix

NRK kunne i formiddag fortelle om en valgfunksjonær ved Fagerborg skole som ble kastet ut av valglokalet etter å ha spurt flere velgere om de ville stemme på «homolista» med henvisning til valglista til Åpen folkekirke.

– Ubehagelig

Sofie Nicolaissen

HEMMELIG VALG: Sofie Ivara Nicolaissen reagerte på at funksjonærene kringkastet hvilken liste hun holdt i hånden.

Foto: PRIVAT
Benjamin Skiaker Myrstad

FOLKSOMT: Benjamin Myrstad sier det ikke var mulig å avgi hemmelig stemme.

Foto: JOHAN B. SÆTTEM / NRK

Flere andre velgere NRK har vært i kontakt med forteller at valgfunksjonærer i hovedstaden har gjort et åpenlyst poeng ut av valglista som vil åpne for homofile, kirkelige ekteskap.

Ellen Filmberg hadde nettopp avgitt stemme i kommunevalget på Majorstua skole for første gang og skulle også benytte stemmeretten sin ved kirkevalget.

– Det var veldig underlig. Da jeg kom inn sa de ikke hei en gang, og satt liksom å skulte på meg. Jeg sa jeg var der for å stemme og de svarte: «Ja, du er vel ute etter den lista som ligger til høyre. Det er vel derfor dere unge kommer nå, er det ikke?»

Filmberg sier hun ble satt ut av kommentaren. Hun reagerer også på at funksjonærene ikke sjekket legitimasjonen hennes.

– For alt de visste, så kunne det jo hende jeg skulle stemme på den andre lista. Det var ubehagelig at de var så forutinntatte. Jeg hadde ikke på meg noe buttons eller noe annet. Jeg var ordentlig kledd og glad for å få stemme, sier Filmberg.

– Beklager

Menighetsrådsleder Torunn Sneltvedt i Uranienborg menighet beklager det Filmberg forteller. Menigheten delte lokaler med Bakkhaugen, Majorstua og Vestre Aker menighet.

– Jeg forstår at det var veldig ubehagelig hvis hun følte at hun ble trakassert. Jeg må bare beklage det overfor henne, sier Sneltvedt.

Sneltvedt sier de ikke har fått andre klager, og at det var god stemning og mange som kom for å stemme.

– Mange ønsket også lista til Åpen folkekirke, noe som økte valgdeltakelsen, forteller Sneltvedt.

– Lite hemmelighold

Sofie Ivara Nicolaissen opplevde også kommentarer om valget da hun stemte et annet sted i Oslo i går.

– Da jeg plukket opp valglisten så sa valgfunksjonæren høyt i lokalet at «Den du holder i nå er for Åpen folkekirke», forteller Nicolaissen.

Hun fikk inntrykk av at det var hjelpsomt ment fra funksjonærens side, men reagerer på at det ble kringkastet for de andre i stemmelokalet.

– Det ville skapt en vanskelig situasjon for meg hvis det var noen jeg kjente i lokalet som jeg ville holde valget mitt hemmelig for. Jeg synes det prinsipielt er veldig feil. Det skal være et hemmelig valg og sånn skal man ikke gjøre det, sier hun.

Benjamin Myrstad stemte ved Bolteløkka skole og reagerer på at det var vanskelig å velge liste og gjøre endringer i fred.

Myrstad forteller at listene lå med navnet opp og at det ikke var mulig å skjule hvilken liste man tok med seg. Endringene måtte gjøres i et tilstøtende rom.

– Det vil si at hvis det var mer enn to som ville gjøre endringer, noe det var, så var det ingen mulighet for å gjøre dette uten at noen andre så det, forteller han.

Vil følge opp

Valgkoordinator Gry Friis Eriksen i Oslo bispedømme sier de som har opplevd uregelmessigheter med gjennomføringen av valget må klage.

– Ta kontakt med den enkelte menighet. Valgstyret behandler klagene og sender de til bispedømmekontoret, sier Eriksen til NRK.

Hun kjenner ikke til de aktuelle tilfellene, men sier det er veldig uheldig dersom folk har møtt valgfunksjonærer som gir uttrykk for egne meninger.

– Vi har kurset valgmedarbeiderne om valgagitasjon. Det skal ikke skje. De skal kun gi en nøytral opplysning om stemmekandidatene, sier Eriksen.

– Det er veldig leit hvis noen funksjonærer ikke har tatt til seg dette.

Ifølge reglene for kirkevalget trenger man ikke et eget stemmeavlukke, men velgerne skal kunne vises til et sted hvor de kan gjøre valget sitt uforstyrret.

– Jeg går ut fra at de ulike menighetene har vurdert lokalene ut fra dette. Noen steder måtte vi hjelpe til med å sette opp egne skjermbrett. Der det var mangler, ble det tatt tak i med en gang, sier Eriksen.

Valgfunksjonærene er medlemmer av valgstyret eller frivillige.

– Samtlige er godkjent av styret og får to timers opplæring. De skal ha satt seg inn i lover og regler, sier Eriksen.

AKTUELT NÅ