Hopp til innhold

– Folkets ja til Dalai Lama overskygger snart Ernas nei

Samtlige partier ønsker fredag Dalai Lama velkommen til Stortinget. – Den folkelige mobiliseringen og stortingspolitikernes mottakelse overskygger snart Ernas nei, mener flere eksperter.

Stortings-partiene som skal møte Dalai Lama

Alle de åtte partiene på Stortinget ønsker fredag morgen Tibets åndelige leder, Dalai Lama, velkommen til Stortinget. De skal motta ham ute på Løvebakken, før de ledsager ham inn Stortingets hoveddør. Sammen med den folkelige velkomsten, er dette et sterkt signal til Kina, mener Kina-forsker. Fra Venstre: Rasmus Hansson (Miljøpartiet De Grønne), Bård Vegar Solhjell (SV), Marianne Aasen (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Michael Tetzschner (H), og Ingebjørg Godskesen (Frp).

Foto: NRK/Stortinget

Kinas sterke press mot norske myndigheter har ført til at Tibet-saken får mer omtale enn på mange år. Det som noen håpet skulle bli et lavmælt og nedtonet besøk av Tibets åndelige leder, er i stedet blitt en folkelig mobilisering som blir lagt merke til utover Norges grenser.

Flere internasjonale nyhetsbyråer dekket Dalai Lamas ankomst og folkets velkomst utenfor Grand Hotell i går. I dag skriver New York Times om saken.

– Når representanter for alle de åtte partiene på Stortinget stiller seg på trappa foran Stortinget i morgen, vil det være et sterkt signal, mener Kina-kjenner Harald Bøckman på Universitetet i Oslo.

Han får støtte av Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning PRIO:

– Jeg vil ikke si at Ernas nei er blitt verdiløst, men mottakelsen av Dalai Lama blant folket, og på Stortinget, skaper jo et inntrykk av at det finnes en folkemening som overskygger det som regjeringen har bestemt, sier Harpviken.

Kinas press har skaffet Tibet-saken større oppmerksomhet enn saken ellers ville fått. Det har en kostnad – også for Kina.

Kristian Berg Harpviken

Kristian Berg Harpviken som er direktør på Institutt for fredsforskning PRIO, sier Tibet-saken har fått mer oppmerksomhet på grunn av Kinas press, enn besøket til Dalai Lama ellers ville fått.

Foto: PRIO

– Ironien i dette er at regjeringens nei har skapt en folkelig mobilisering som skaper mye større oppmerksomhet rundt Dalai Lama og Tibets frihetskamp, enn det saken ville fått under noen andre omstendigheter, sier han.

– Nulles regjeringens nei ut av folkets ja?

– Nei, jeg vil ikke si det så sterkt. Regjeringens nei er det viktigste, og den er blitt lagt merke til i Beijing. Men også det folkelige engasjementet blir lagt merke til, sier Harpviken, og legger til:

– Det er et klart paradoks at det presset Kina har lagt på den norske regjeringen har skaffet Tibet-saken større oppmerksomhet. Det har en kostnad – også for Kina, sier Harpviken.

Han sier at Kina frykter at mye oppmerksomhet rundt tibetanernes krav om større indre selvstyre, kan inspirere andre minoriteter. Dette kan på sikt koste Kina dyrt.

– De har fulgt nøye med på den arabiske våren, og er veldig sensitive når det gjelder spirer til opposisjon i etniske minoriteter, sier Harpviken.

Harald Bøckman

Kina-forsker Harald Bøckman på Universitetet i Oslo mener den folkelige velkomsten fører til at flere i Kina blir oppmerksomme på at Norges nei ikke er unisont.

Foto: FRANCESCO SAGGIO/UiO

Også Harald Bøckmann, forsker ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo, er enig i at den folkelige oppslutningen om Dalai Lama må ha blitt lagt merke til i Beijing.

– Velkomsten som ble Dalai Lama til del skaper jo et inntrykk av at det finnes en folkemening som overskygger det som er offisiell norsk politikk. Dette gir Kina noe å tenke på, selv om det ikke endrer deres syn, sier han.

Han tror også dette er signaler som vil bli fanget opp av kinesere som følger med i internasjonale medier.

Oppslutningen om møtet med Dalai Lama i Stortinget vokser stadig. Initiativtaker Ketil Kjenseth (V) i Stortingets uformelle Tibet-komite må stadig føye nye navn på lista, som nå teller godt over 60 navn, inkludert Dalai Lamas følge på 34 personer. Alle ungdomspartiene har varslet at de også kommer. Møtet er nå smekkfullt.

Skal stå klar på trappa

Venstre-leder Trine Skei Grande er blant de åtte representantene for alle de politiske partiene på Stortinget, som fredag morgen kl. 9 skal stå klar foran Stortingets hovedinngang på Løvebakken.

Det folkelige engasjementet er en mekanisme som diktaturer ikke forstår.

Trine Skei Grande (V) om folkets velkomst for Dalai Lama
Trine Skei Grande

Venstreleder Trine Skei Grande lover at Dalai Lama skal få en verdig ankomst til Stortinget fredag.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Det er et spørsmål om anstendighet. Dalai Lama er en fredsprisvinner, og selv om presidentskapet ikke vil la oss få bruke stortingssalen eller lagtingssalen, skal vi lage en fin og verdig ramme rundt besøket, sier hun.

Møtet er flyttet fra det store møterommet i Stortingets 4. etasje, til kinosalen i 5. etasje, for å gi rom til alle de stortingsrepresentantene som ønsker å delta, og mediene som de venter vil møte tallrike opp.

(Se i faktarammen til høyre hvilke politikere som sier de vil delta på møtet med Dalai Lama.)

Imponert over folkelig engasjement

Trine Skei Grande sier at den folkelige mobiliseringen imponerer, og viser at demokratiet fungerer:

– Det folkelige engasjementet er en mekanisme som diktaturer ikke forstår, sier hun.

Hun sier hun merker et enormt stort folkelig engasjement nå. I innboksen hennes ligger det hundrevis av meldinger fra folk som sier de er opprørt over regjeringen og stortingspresidentens nei til å møte fredsprisvinneren.

– Da jeg var på vei hjem i går kveld i 22-tiden, ble jeg nesten «overfalt» av en mann som bare måtte uttrykke sin glede over at noen politikere vil møte Dalai Lama til tross for at det offisielle Norge sier nei, forteller hun.

– Hvilken beskjed sender dette til Kina?

– Det er tydelig at folk mener at Norge ikke skal være «soft» på menneskerettigheter, men at vi skal stå ved det vi tidligere har sagt. Beskjeden er tydelig at vi ikke klar oss herse med.

– Hvilken beskjed sender folket til regjeringen?

– Det tror jeg regjeringen klarer å tolke selv, sier Trine Skei Grande.

Dalai Lama på norgesbesøk

Dalai Lama gikk langs folkemengden, grep folks hender og småpratet etter å ha blitt ønsket velkommen av over 1000 mennesker onsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

AKTUELT NÅ