Hopp til innhold

– Flere bør få avansert kreftundersøkelse

Minst tre ganger så mange kreftpasienter bør få avansert røntgenundersøkelse, såkalt PET-CT-scanning, mener kreftlege.

CT- og PET-scan

VISER FORSKJELLEN: Disse to røntgenbildene av samme person viser tydelig forskjellen mellom vanlig CT-scanning og PET-CT-scanning. Det ene viser ingenting, det andre viser tydelig kreftsvulster.

Foto: Wikimedia Commons

Andreas Stensvold

Andreas Stensvold.

Foto: Maria Nakken / NRK

Alt for få kreftpasienter får denne undersøkelsen, som viser nøyaktig hvor i kroppen kreften befinner seg, sier lederen av kreftlegenes forening, Andreas Stensvold.

– Med en PET-CT-scan kan man også måle aktiviteten i svulstene, noe som kan være vanskelig på en CT, sier Stensvold.

I dag får rundt 3500 kreftpasienter en PET-CT-undersøkelse.

Stensvold mener imidlertid at rundt 12.000 til 14.0000 kreftpasienter som hvert år får en kreftdiagnose, bør få en slik undersøkelse.

– Det kan gå utover behandlingen, sier han.

Les også: Utdanner for få kreftspesialister i Norge

Har bare fire maskiner

Norske sykehus har fire PET-CT-maskiner. Til sammenligning har Danmark 20 slike maskiner.

Vi mangler radiologer og nukleærmedisinere til å tolke bildene, og i dag er det undersøkelser bare én til to dager i uka ved Ullevål sykehus.

På Aleris private sykehus venter PET-CT-maskinen på to pasienter, en med lungekreft og en med føflekkreft som ikke fikk en slik undersøkelse av det offentlige.

De betaler 28.000 kroner privat. Daglig leder Grete Aasved forteller om en pasient med lungekreft som kom til dem for noen uker siden.

– Vanlig metode, CT og MR, viste at den svulsten var så stor at den ikke kunne opereres. Her fikk han tatt en PET-CT, svulsten var faktisk bitteliten, så da sendte vi pasienten tilbake til sykehuset. Han ble operert med en gang, og har en svært god prognose, sier Aasved.

Avviser mange

Andreas Stensvold sier han får avvist mange av sine pasienter som han henviser til PET-CT.

– Det er jo alltid frustrerende når vi bruker massevis av penger på å kjøpe inn maskiner, og de ikke brukes maksimalt, sier han.

Ved seksjon for nukleær medisin ved Ullevål sykehus tar de imot henvisninger fra legene. De avviser rundt åtte prosent av henvisningene vært år.

Robin Kåss

Robin Kåss.

Foto: NRK

Seksjonsleder Carl Müller sier han ikke vil ta unødvendige undersøkelser.

– Vi vil ikke prostituere oss faglig, vi vil gjerne at det vi gjør har en medisinsk indikasjon, sier han.

Les også: – Må få lovfesta rett til kreftbehandling

Pålagt å prioritere kreftpasienter

Statssekretær i Helsedepartementet, Robin Kåss, sier sykehusledelsen er pålagt å prioritere kreftpasientene.

– Vi har gitt klare føringer, både tidligere og nå i statsbudsjettet, om at den økningen vi nå gir til sykehusene skal komme kreftpasientene til gode, sier Kåss.

Han sier at myndighetene har stilt nye faglige krav knyttet til behandling av kreftpasienter, og mener det har gitt gode resultater.

– Flere pasienter overlever, og det er mye god kreftforskning som skjer i Norge. Vi kan bli bedre, og da trenger vi flere folk og bedre utstyr, sier Kåss.

AKTUELT NÅ