Hopp til innhold

– Er bekymret for de som er igjen i Egypt

– Det er godt å være hjemme, men jeg bekymrer meg for våre medarbeidere i Egypt. Det sier Høyremannen Christian Angell som er hjemme i Norge etter å ha vært anklaget for ulovlig politisk arbeid i landet.

Christian Angell

Christian Angell jobbet for en amerikansk organisasjon i Egypt.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Christian Angell på pressekonferanse

Angell hilser på gamle kjente før pressekonferansen begynner.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Christian Angell klemmer gamle kjente på vei inn til pressekonferansen på Høyres Hus i Oslo. Det er godt å se kjente fjes igjen etter en urolig tid som demokratiforkjemper i Egypt.

– Den lokale staben er der fortsatt, det er det som bekymrer meg mest om dagen. Vi er i kontakt med dem via e-post og telefon og prøver å hjelpe dem så godt vi kan, sier Angell.

Angell forteller at de lokalt ansatte er urolige.

– Mange av dem har familie selv og de er selvfølgelig redde for å havne i fengsel.

Anklaget for ulovlig arbeid i Egypt

I fjor fikk Christian Angell permisjon fra stillingen sin i Høyre for å reise til Egypt og jobbe daglig leder ved Alexandria-kontoret for den amerikanske organisasjonen International Republican Institute, IRI. Det er en ideell organisasjon som arbeider for utvikling av demokrati og demokratiske, politiske partier.

Egyptisk politi raider kontorer for frivillige organisasjoner i Kairo

I slutten av desember ble en kontorene til flere frivillige organisasjoner i Kairo gjennomsøkt av egyptisk politi.

Foto: Mohammed Asad / Ap

Før jul ble Angell og over 40 av dem som arbeider for IRI, anklaget for brudd på regelverket for ikke-offentlige organisasjoner i Egypt. Ifølge anklagene hadde de opprettet avdelinger av internasjonale organisasjoner i Egypt uten tillatelse fra egyptiske myndigheter. De ble også anklaget for å ha mottatt ulovlig finansiering fra utlandet.

– Kontoret vårt ble raidet av fem-seks politimenn med automatvåpen, forteller Angell som selv var han hjemme på juleferie da dette skjedde.

Rettssaken ble berammet til utpå våren, og de utenlandske statsborgerne fikk beskjed om at de ikke fikk forlate Egypt.

Utenlandsk engasjement

Amerikanske myndigheter engasjerte seg kraftig i saken. Saken ble betegnet som en av de alvorligste episodene de to landene imellom på mange tiår.

Og da utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Egypt i slutten av februar, tok også han saken opp med den egyptiske utenriksministeren.

Så, den 1. mars fikk de 40 aktivistene beskjed om at de fikk forlate landet. Reisen gikk via Kypros og den 3. mars kunne venn og partikollega Jan Tore Sanner fortelle at Christian Angell var glad for å være hjemme hos familien.

Bodde i den norske ambassaden

Etter hvert som saken eskalerte, bestemte arbeidsgiveren til Angell at de utenlandske ansatte skulle bosette seg i sine lands respektive ambassader. To amerikanere ble bosatt i den amerikanske ambassaden, Angell i den norske.

– Det var sikkerhetsgrunner til det. Jeg hadde nær kontakt med ambassaden hele veien, så etter hvert var det naturlig å be om beskyttelse der.

Da aktivistene forlot Egypt, ble de fløyet ut via Kypros. Angell forteller at han var glad for å kunne reise trygt hjem, men at det ble en følelsesladd reise.

– Det hadde vært fantastisk spennende å jobbe i Egypt. Det er spennende å følge overgangen til et demokrati, men jeg hadde aldri trodd det skulle ende slik.

Vet ikke hva som skjer nå

Angell er usikker på hva som skjer i denne saken fremover. Han vet ikke hva han risikerer, men mener å tro at strafferammen for det de er tiltalt for, er fengsel i fem år, muligens bare en bot.

Han vet heller ikke om han kommer til å reise tilbake til Egypt for å delta i rettssaken.

Hva vil du gjøre i tilfelle du blir dømt?

– Vi får ta det når den tid kommer.

Rettssaken skulle startet i slutten av februar, men er utsatt til slutten av april.

AKTUELT NÅ