Hopp til innhold

– En av fem hunder har rottegift i kroppen

Undersøkelser av døde hunder har fått forskere til å slå alarm om urovekkende mye rottegift i våre firbeinte venner.

Rottegift i hunder

SLÅR ALARM OM ROTTEGIFT: Se hele reportasjen i Dagsrevyen og se hva hundeierne selv tenker.

En av fem hunder har rottegift i seg, viser en ny undersøkelse ved Norges Miljø - og Biovitenskaplige Universitet. I undersøkelsen er det tatt leverprøver i forbindelse med obduksjon av døde hunder.

Sentralt i arbeidet står flere veterinærstudenter som har samlet inn og analysert leverprøvene. Analysene har skjedd ved det toksikologiske laboratoriet til Veterinærinstituttet.

– Det er et urovekkende og skremmende funn som kan ha betydning for hundehelsen, men det kan også bety at miljøet er forurenset, sier professor Lars Moe ved NMBU Veterinærhøgskolen til NRK.

Må kartlegge kildene

Hund rottegift

SLITER FORTSATT: Monsen, en 1,5 år gammel labrodor retriever hannhund, ble forgiftet av Superwarfarin i slutten av januar i år. Han hadde blødninger fra tannkjøttet og var svært blodfattig.

Foto: Lars Moe/Professor ved NMBU Veterinærhøgskolen

Hvor hundene får i seg rottegiften må foreløpig undersøkes nærmere, men forskerne er bekymret.

– Foreløpig vet vi at kildene kan være vannpytter, eller at hundene spiser ting, som en for eksempel døde mus eller rotter. Det kan være farlig både for hunder, men også for mennesker dersom barn får det i seg, advarer Moe.

– Vi vet at det benyttes mye gift i bygårder for å holde bestanden av rotter og mus nede. Hvis det er slik at giften hunder får i seg kommer av naturlig avrenning kan en jo tenke seg at barn kan bli eksponert for det samme. De både smaker og putter ting i munnen. Vi må snarlig finne ut hva dette betyr for dyr og ikke minst mennesker, sier professoren.

Hundeiere skremt

Hund, skader, rottegift

SYNLIGE SKADER: Hunden Monsen har også skader på kroppen etter at han ble forgiftet. Etter blodoverføring og væske intravenøst, samt K-vitamin- behandling kom han fort på beina igjen. Monsen har fortsatt rottegift i kroppen, men får daglig K-vitamin som motgift. Han kommer til å klare seg.

Foto: Lars Moe/NMBU

Hundeier Camilla Wiede Hellerud synes resultatet av undersøkelsen er skremmende.

– Nå må jeg følge litt mer med når jeg går tur med hunden, sier hun.

– Hunder skal jo bortom alt, så dette er skummelt. En veldig påminnelse om å være oppmerksom på hva hunden får i seg når de er ute på tur.

Anne May Tvedt har hørt om rottegift-forgiftninger før, og følger med på hva hunden Madde fatter interesse for.

– Ja,det var ett tilfelle i Bergen og hun mista hele flokken sin for ett halvt år siden. Så vi er veldig obs på hva hun putter i munnen, for den kan bli kjempedårlig og dø om den får i seg rottegift, sier Tvedt til NRK.

Nytt regelverk

Miljødirektoratet er klar over at rottegift kan spres i naturen og holder nå på å innføre nytt regelverk for å hindre mer spredning.

Rottemidler skal bare omsettes til profesjonelle brukere og når de setter ut rottemiddel ute skal det være i lukkede og værbestandige bokser sier Eli Vike, seksjonssjef i Miljødirektoratet.

Hunder, rottegift

HAR UNDERSØKT HUNDER: Veterinær Eiril Pettersen og professor Lars Moe, ved NMBU. – Alle veterinærer bør være oppmerksomme og følge med når de får inn pasienter. Hvis det kommer det inn en slapp, blek og syk hund må de være forberedt på å kjøre blodkoagulasjonstester mye oftere. Ved blødninger og anemi (blodfattighet) bør man være mer oppmerksom. Forgiftede hunder vil bli friske om de får K-vitamin-behandling og eventuelt blodoverføring, sier professor Lars Moe.

Foto: Eivind Norum/NMBU

AKTUELT NÅ