Hopp til innhold

Mener kortere lovpålagt pappaperm vil svekke likestillingen

Regjeringen tror at norske fedre kommer til å ta ut to uker kortere perm når den lovpålagte pappapermen reduseres fra 14 til ti uker. Dette vekker sterke reaksjoner hos opposisjonen.

Dagsrevyen-innslag om kortere lovpålagt pappapermisjon.

VIDEO: Forventer nedgang i utgiftene til pappaperm.

Den nye regjeringen fra Høyre og Fremskrittspartiet har bestemt seg for å redusere den lovpålagte pappapermen, fordi de ønsker at familien selv skal få bestemme hvor lenge mamma og pappa skal ha permisjon. Ifølge budsjettet sparer de inntil 160 millioner kroner på dette.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Solveig Horne avviser kritikken fra opposisjonen om at regjeringen hindrer likestilling.

Foto: NRK

Budsjettet for 2014 viser at de anslår at fedre kommer til å ta ut to uker kortere permisjon enn det som er lovpålagt i dag. Barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) sier at dette bare er et anslag som departementet har gjort, og at tallene fort kan bli endret.

– Presset til ti uker

Opposisjonen på Stortinget reagerer sterkt på regjeringens anslag, som de mener viser at Høyre og Frp ønsker at fedrene skal ta ut kortere permisjon. Solveig Horne avviser dette.

Opposisjonspolitikerne tror at fedrene nå blir presset til å ta ut bare de lovpålagte ti ukene, og ikke 14 som i dag. Den nybakte pappaen og SV-politikeren Thomas Tallaksen er heller ikke fornøyd med den nye ordningen. Han tror at mange fedre nå vil nøye seg med ti ukers permisjon.

– Har du en kjip arbeidsgiver, så får du ikke ta ut mer enn ti uker. Da det var lovpålagt å ta ut 14 uker, så hadde du en rettighet, sier Tallaksen. Nå frykter han at mange vil nøye seg med ti ukers pappapermisjon.

LES OGSÅ: Her tar de ut mest pappaperm

LES OGSÅ: – Et alvorlig tilbakeskritt for norske fedre

– Svekket likestilling

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap).

Arild Grande (Ap) frykter at mange fedre nå vil ta ut kortere pappaperm.

Foto: NRK

– Det vil være en svekkelse for likestillingen. Barna får ikke samme rettigheten til å være sammen med pappa som med mamma, sier han.

Selv kommer han ikke til å bli berørt av de nye reglene. Thomas Tallaksen skal delen foreldrepermisjonen 50–50 med sin kone, slik loven gir adgang til.

Tallaksen får støtte fra Arbeiderpartiets Arild Grande.

– Vi synes dette er trist. Vi er redd for at færre skal ta ut pappaperm. Mange møter veggen hos arbeidsgiver, eller til og med hos mor, som gjerne vil ha hele permisjonen selv. Vi trenger denne kvoten, sier Grande.

LES OGSÅ: UNIO stiller krav: – Mor må ut og jobbe under pappaperm

– En retroregjering

Han får støtte også ra SV-leder Audun Lysbakken, som mener at regjeringen går baklengs inn i framtiden.

– Vi har en retroregjering som satser på at kvinner skal være mer hjemme og at menn skal være mindre hjemme. Det er dårlig familiepolitikk, og det er dårlig for samfunnsøkonomien. Dette er en tydelig forventning om at pappaene selv skal være mindre hjemme, sier SV-lederen.

SV-leder Audun Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen står for en dårlig familiepolitikk.

Foto: NRK

Han mener det er en klar sammenheng mellom likestilling i arbeidslivet og pappaperm, og at barna har rett til å være sammen med pappaen sin Lysbakken frykter at flere menn nå må stå med luen i hånden og be arbeidsgiveren om ekstra permisjon.

– Økt valgfrihet

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) viser til at regjeringen, ved å redusere den lovpålagte pappapermen fra 14 til ti uker, bare øker familiens valgfrihet.

– Dette handler om verdier, om å gi familiene valgfrihet. Det at fedrenes andel i budsjettet er redusert fra 14 til 12 uker, er bare en beregning. Det kan godt hende at pappaandelen vil øke, sier Horne. Hun godtar ikke problemstillingen om at dette er et tilbakeslag for likestillingen.

– Jeg har tiltro til at familiene gjør kloke valg for sine barn og sine familier. Vi tror på valgfrihet og fleksibilitet for familien, sier familie-statsråden.

Haakon Hertzberg, seksjonssjef i kunnskapsstaben i Nav, sier at erfaringer fra Danmark viser at når de lovpålagte pappapermen blir fjernet, så vil færre fedre ta ut permisjon.

AKTUELT NÅ