Hopp til innhold

– Dette kommer til å eksplodere

Stadig flere ting vi omgir oss med kobles til internett. Hackere kommer til å utnytte dette. Vi er bare i startgropa, sier sjefingeniør Jørgen Botnan i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Kobles til internett

KAN OVERVÅKES: Webkameraer, kjøleskap, tv og fotoapparat er teknologi som i stadig større grad kan hackes, slik at utenforstående får tilgang til privat innhold, advarer Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Foto: Michael Sohn/Colourbox/Michael Sohn/VentureBeat/theirhistory/Flickr

I dag tidlig omtalte NRK hvor ofte norsk infrastruktur, som transport, vann kraftnettet og telenettet utsettes for alvorlige angrep fra kriminelle.

sjefingeniør Jørgen Botnan

ADVARER: Sjefingeniør Jørgen Botnan i Nasjonal sikkerhetsmyndighet sier leverandørene er opptatt av å levere enkle og billige produkter, men at de ikke er opptatt av sikkerheten.

Foto: Svein Olsson/NRK

Men det er ikke bare nasjonale interesser som er sårbare. På sikkerhetskonferansen 2014 advarer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om trenden i hjemme våre – hvor flere og flere forbruksgjenstander kobles til internett.

– Det er som en Pandoras eske som åpnes. Tv-er, fotoapparater, webkameraer, kjøleskap, til og med robotstøvsugeren kobles til internett, sier sjefingeniør Jørgen Botnan i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Opptatt av pris, ikke sikkerhet

Problemet er, ifølge Botnan, at leverandørene er opptatt av funksjonalitet og pris, men at sikkerheten ikke er like viktig for disse. Når produktet er utdatert, ønsker de heller å selge et nytt.

Etter hvert som hackerne avslører svakheter, forsøker utviklerne å tette hullene. Men når det ikke er mulig å oppgradere tingene, vil de fremstå like sårbare.

– Jeg har et webkamera på rommet til det minste barnet mitt. Det fantes ikke mulighet til å oppgradere det. Det er et stort problem, sukker Botnan.

Han advarer også mot hemmeligholdet i bransjen. Hvis ikke leverandørene er åpne om hvordan systemet kan angripes, er det vanskeligere for andre å lære av det. Det samme ser man når det gjelder norske bedrifter.

«Norske virksomheter som utsettes for dataangrep velger nærmest uten unntak, å ikke la angrepet bli gjort offentlig kjent. Dette betyr igjen at det blir liten samfunnsmessig bevissthet rundt den faktiske situasjonen i Norge,» heter det i rapporten fra NSM som ble offentliggjort i dag.

Slik ser de inn i stua di

Stadig flere kjøper nå tv-er med internettoppkobling, kamera og mikrofon.

– Da risikerer du at noen enkelt kan få lyd og bilde fra stua di om de kommer seg inn på nettverket ditt.

Nylig opplevde Charlotte Skaug (19) akkurat dette. Mens hun satt og søkte på skoleplass på sin PC, kunne tanten plutselig se henne på TV-skjermen i nabohuset. Les den utrolige historien her.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Mange av oss har i dag en såkalt smart-TV, men familien Skaug i Bodø har tydeligvis en uvanlig smart TV.

Inngangen dit er som regel gjennom en bredbåndsruter. Er ikke den oppgradert og sikret med passord, lever man farlig.

– Så hvorfor skal folk overvåke meg?

– Poenget er at hackerne, for å kalle dem det, vil prøve å bryte seg inn i alt. Det gir dem oppmerksomhet og status i «menigheten».

Private opplysninger eller bilder kan også brukes til utpressing. Eksemplene er mange.

I fjor sommer skrev NRK om personer som har blitt truet til å betale opptil 30.000 kroner etter å ha lagt ut intime bilder på nett.

Nå selges fotoapparater med tilkobling til trådløse nett.

Utviklingen går fort.

– I dag har de færreste kjøleskap som er koblet til internett. Om fem år har kanskje alle det, påpeker Botnan.

Hemmelig samtaler i bilen

Et annet område som Botnan advarer om er bilen, der mobiltelefonen kan kobles trådløst via bluetooth eller nettverk. En slik trådløs oppkobling vil være mulig å avlytte av biler i området.

– Mange sensitive samtaler føres i bilen. Det er ikke vanskelig å avlytte dette, advarer Botnan.

Men aller mest alvorlig er kanskje helseopplysninger som kan utveksles på nett; insulinproduksjon som kan fjernstyres av legen og pacemakere som kan kobles til nettverk.

Anne Holt var innom et lignende tema i boken Flimmer som hun skrev sammen med bror og overlege Even Holt

– Man kan jo ta livet av folk, advarer Botnan.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger