Hopp til innhold

– Dette kan ikke Frp akseptere

Kristelig Folkeparti vil øke avgiften på alkohol, tobakk, diesel og bensin. – Dette er ikke Frp-politikk og ikke noe vi kan akseptere, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann.

Øl+røyk+Hans Andreas Limi

AVGIFTSKAMP: Det blir trolig kamp om avgiftene på alkohol og tobakk når regjeringen og samarbeidspartiene skal forhandle om neste års budsjett. Frps Hans Andreas Limi mener deler av KrFs alternative budsjett er umulig å akseptere for Frp.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

I KrFs alternative statsbudsjett for 2016 går partiet til angrep på flere av Frps hjertesaker, som drivstoffavgift, formuesskatt og pensjonsøkning for pensjonistpar.

– Deler av forslaget til KrF er veldig, veldig vanskelig for oss å akseptere, sier Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi.

Han trekker blant annet frem forslaget om pensjonsøkning for gifte og samboende pensjonister, som Høyre og Frp vil innføre neste høst.

Mener 1. september 2016 er «et minimum»

Krf vil derimot fase inn økningen over to år, og bruke deler av innsparingen på å øke pensjonen for enslige minstepensjonister.

– Vårt forslag, der vi foreslår å innføre dette fra 1. september 2016, er et minimum av hva som må til for å rydde opp i forskjellsbehandlingen, sier Limi.

– Denne saken er viktig for oss å få innført allerede i 2016.

– Dette er ikke Frp-politikk

KrF går inn for å øke avgiftene med 5 prosent på alkohol og 10 prosent på tobakk. Partiet vil redusere tobakkskvoten i taxfree med en fjerdedel og gjøre det umulig å veksle inn tobakk i alkohol, som partiet mener undergraver ordningen med Vinmonopolet.

– Det er vanskelig å forstå at det å øke avgiften på alkohol skal føre til høyere omsetning for Vinmonopolet. Når vi skrur opp avgiften på tobakk og alkohol bidrar vi til to ting: grensehandelen øker og det blir mer attraktivt å smugle, sier Hans Andreas Limi.

– Dette er ikke Frp-politikk og ikke noe vi kan akseptere som del av budsjettet for 2016. Nå er det viktigere enn noensinne å lage gode vilkår for næringslivet, fastslår Frp-politikeren.

Han understreker at regjeringens mål er å bli enig med samarbeidspartiene Venstre og KrF når de går inn i budsjettforhandlinger i neste uke.

Taus om bistandsøkning

I morgen kommer regjeringen med sin tilleggsproposisjon om flyktninger. Det er ventet at de vil sette av 9,5 millarder kroner til håndtering av den økende asylstrømmen som er varslet neste år. Ifølge lekkasjer skal 4 av disse milliarderene tas fra bistandsbudsjettet.

KrF foreslår på sin side å øke bistandsmidlene betydelig.

– Det som gjelder bistand vil vi vente med å kommentere til i morgen, sier Frps Hans Andreas Limi.

– Er det fordi dere vil bruke bistandsmilliarder på asylregningen?

– Det vet jeg ikke mer om enn deg. Men utgangspunktet til Frp er at det er riktig å omdisponere innenfor bistandsbudsjettet for å finansiere behovene som oppstår i forbindelse med flyktning- og asylsituasjonen, sier Limi.

Høyre: – Omtrent som forventet

Svein Flåtten, finanspolitisk talsmann i Høyre, mener KrF-budsjettet var omtrent som forventet.

Høyres Svein Flåtten intervjues av NRK pg TV2

IKKE OVERRASKET: KrF klarte ikke å overraske Svein Flåtten, Høyres finanspolitiske talsmann, med sitt alternative budsjett.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi er enige om utgangspunktet, nemlig den voksende ledigheten, behovet for omstilling og at vi skal ta vare på velferdssamfunnet, sier Flåtten.

Han vil ikke gå inn på omprioriteringene KrF har gjort, men sier at kutt i formuesskatten er viktig for å få fart på næringslivet og skape arbeidsplasser.

Om KrFs økning i bistandsbudsjettet, sier Flåtten:

– Når det gjelder humanitær bistand er behovet voldsomt økende, og derfor legger regjeringen frem tilleggsproposisjonen i morgen. Der vil det komme økninger.

AKTUELT NÅ