Hopp til innhold

Dyrebeskyttelsen i Oslo: – Dette er politivold

Sølvi Frøland Svoren i Dyrebeskyttelsen Oslo og Omegn reagerer med vantro på klippet der en politimann sparker sin egen tjenestehund i hodet. Hun sier saken vil bli vurdert anmeldt.

Sølvi Frøland Svoren

Sølvi Froland Svoren sier Dyrebeskyttelsen Oslo og Omegn mandag vil vurdere om de vil anmelde politimannen som sparker politihunden i hodet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Sølvi Frøland Svoren er daglig leder i Dyrebeskyttelsen Oslo og Omegn. Hun reagerer sterkt når hun ser videoen som viser en politimann som sparker en tjenestemann i hodet.

– Det å sparke virker totalt unødvendig, og det virker veldig nedverdigende. Selv om det roet hunden, kan ikke det forsvares, sier Svoren når hun blir spurt om sin umiddelbare reaksjon på klippet.

Klippet viser at politimannen, som en del av forberedelsene til en oppvisning på hundemessen Dogs4All denne helgen, tilsynelatende mister besinnelsen med sin egen tjenestehund. Sparket treffer hunden i kjeven og hodepartiet.

– Jeg blir rystet og sjokkert. Dette handler om en profesjonell tjenestemann i politiet, som skal håndtere dyr. Jeg blir rystet over at sparket, for meg, ser ut til å komme på ren impuls.

– Det er rystende at en som skal være trent opp til å håndtere hunder, kan gjøre en slik impulshandling. Han kunne ha valgt en helt annen type kommando i den situasjonen, sier Svoren.

Artikkelen fortsetter under videoen.

En ny video viser en tjenestemann fra Oslo-politiets hundepatrulje som sparker en tjenestehund i hodet. Norsk Kennel Klubb er brudd på etisk hundehold.

Reportasje: Dyrebeskyttelsen Oslo og omegn reagerer sterkt, og mener tjenestemannen burde vært suspendert.

– Hadde vært suspendert

Svoren reagerer også på at Oslo-politiet sier at man foreløpig ikke har vurdert om politimannen skal suspenderes.

– Det forteller litt om synet på dyr. Hadde det vært en polititjenestemann som ble sparket, hadde vedkommende vært suspendert umiddelbart.

Den daglige lederen i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Omegn sier hun håper at det ikke er vanlig å sparke tjenestehunder i forbindelse med opplæring i Norge.

– Jeg håper ikke det. Jeg håper dette var et enkelttilfelle av en enkelt tjenestemann overfor en enkelt hund, og at det ikke er er vanlig. I så fall er det rystende, sier Svoren.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Politiet får kraftig kritikk av Dyrebeskyttelsen, etter at en tjenestemann sparket en hund i forbindelse med stevnet Dogs4All i Lillestrøm.

Reportasje: Dyrebeskyttelsen Oslo og omegn reagerer sterkt, og mener tjenestemannen burde vært suspendert.

– Veldig nedverdigende

Svoren peker blant annet på at hunden tilsynelatende gjør det den skal i situasjonen, nemlig å fange den polstrede markøren, som i treningen simulerer en gjerningsmann. Markøren er ikke selv politimann, i motsetning til hundeføreren som utfører sparket.

– Hunden var på jobb, og var opphisset og bjeffet. Han kunne tatt i båndet, eller gjort noe annet. Det å sparke en hund er veldig nedverdigende og unødvendig, og vi i Dyrebeskyttelsen ser at dette er en oppførsel man ikke ville tålt overfor mennesker, sier Svoren, og legger til:

– Det tåler vi heller ikke overfor dyrene.

Svoren mener det er relevant at det er snakk om en tjenestehund. Hun viser til reaksjonene som hadde kommet dersom en politimann sparket en menneskelig kollega.

– Dette er en hund i jobb. Jeg tror folk ville ha reagert kraftig om det var en kollega av polititjenestemannen som ble sparket. Man kan si: «det er bare en hund», men det er det ikke. En hund har like mye verdi som et menneske, og fortjener respekt

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sølvi Svoren

Sølvi Frøland Svoren i Dyrebeskyttelsen Oslo og omegn reagerte sterkt da NRK viste henne videoen.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Vurderer anmeldelse

Leder for spesialseksjonen i Oslo-politiet, politiinspektør Ole Vidar Dahl, har sett den aktuelle videoen, og beklager innholdet.

– Jeg syntes det var svært kjedelig å se at det er en fysisk avstraffelse, i form av et spark, som det kan se ut til å være, sier Dahl.

Han avviser på det sterkeste at fysisk eller psykisk avstraffelse er innenfor det som aksepteres mot tjenestehunder i Oslo-politiet.

Dahl har vært i kontakt med politimannen som sparker hunden i hodet, og sier han tar saken svært tungt.

– Han er fryktelig lei seg. Han synes dette er tragisk. Dette er en profesjonell tjenestemann som er kjent for å ha god omsorg for hunden sin, sier Dahl til NRK.

I en sms til NRK skriver Svoren at Dyrebeskyttelsen i Oslo og Omegn mandag vil gjøre en vurdering av om forholdet skal anmeldes.

«Vi skal vurdere og drøfte dette internt. Dette var politivold i våre øyne», skriver Svoren, som også mener hendelsen setter søkelys på viktigheten av et eget dyrepoliti i Norge.

AKTUELT NÅ