Hopp til innhold

– Det var under Breiviks verdighet å jobbe

OSLO TINGRETT/SKIEN FENGSEL (NRK): Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel sier det ble forsøkt å arrangere flere møter og aktiviteter for Anders Behring Breivik, men at de fleste forslagene ble avvist.

Marius Emberland og Knut Bjarkeid

Regjeringsadvokatens advokat Marius Emberland og fengselsdirektør Knut Bjarkeid i gymsalen i Skien fengsel torsdag.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Det kostet fengselet 7,3 millioner kroner i året å ha Breivik på Ila, ifølge Bjarkeid.

Breivik satt fengslet på Ila i to år, og hevder mange av de påståtte menneskerettsbruddene fant sted der.

Bjarkeid vitnet i gymsalen i Skien fengsel torsdag, og plukket flere av Breiviks påstander fra hverandre.

– Det var veldig lite problematisk i varetektsperioden. Breivik hadde et aktivitetsnivå som var langt utover det vanlige mennesker har, sier Bjarkeid.

Breivik ristet på hodet da Bjarkeid fortalte at terroristen aldri ble vekket på cella, selv om det var nødvendig med hyppige kontroller.

– Breivik sov særdeles godt, allerede fra første natten og gjennom hele perioden på Ila. Men hadde det vært spørsmål om selvmord, hadde vi overvåket ham 24 timer i døgnet om nødvendig, sier han.

– Under hans verdighet å jobbe

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik ga sin partsforklaring onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ifølge Bjarkeid ble problemstilingen annerledes da Breivik fikk en rettskraftig dom.

– Da ble det viktig å iverksette kompenserende tiltak. I og med at han sitter alene der, blir det ikke andre å ha kontakt med. Vi gikk inn i dialoger med ham om hva han var interessert i, og det var veldig lite. Det var knyttet til musikk og dataspill.

Breivik fikk tilbud om en samtalepartner fra Røde Kors, men avviste dette fordi han mente Røde Kors var for tett knyttet til regjeringen.

– Vi la også til rette for at han skulle jobbe, men det var under hans verdighet å gjøre, sier Bjarkeid.

Bjarkeid mener Breivik ønsker å fremstille seg selv som et offer, og kaller flere av påstandene «tøys».

– Han sa at han har sagt ja til alle tilbud. Med respekt å melde, det er tøys. Han hadde klare forestillinger om hva som er ham verdig og ikke, sier Bjarkeid.

Bjarkeid avviser også Breiviks påstander om hyppige selvmord i norske fengsler, og påpeker at det siste selvmordet på Ila var på begynnelsen av 90-tallet.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid

VIDEO: Knut Bjarkeid stilte til intervju etter å ha vitnet i Skien fengsel.

Ingen tegn til isolasjonsskader

Bjarkeid sier at minst 20 andre innsatte ble oftere kroppsvisitert enn Breivik, og avviser at Breivik skal ha fått isolasjonsskader.

– Det er ingenting i våre journaler som går i retning av det. Det ble aldri gitt signaler om soningsskader. Jeg må dessverre si at det er personer på avdeling G med soningsskader, så dette kjenner vi til, sier han.

Betjentene skulle alltid være to hver gang de hadde kontakt med Breivik, fordi han ble vurdert som sterkt manipulerende. De fikk beskjed om å ikke gå inn i noen diskusjoner om 22. juli eller ideologi.

Det eneste spesielle med Breiviks soningsforhold er bruken av håndjern, sier Bjarkeid. Grunnen er blant annet frykten for gisseltaking eller rømningsforsøk.

– Vi anser den største faren for å være at Breivik blir glemt av sine støttespillere. Hva den norske befolkning mener er nok av relativ liten betydning for ham, men hva hans støttespillere mener er viktig. Blir det for stille rundt ham, øker risikoen for slike handlinger, sier han.

Mente han kunne «nøytralisere» vakter

Regjeringsadvokatens prosessfullmektig, Marius Emberland, la frem et brev hvor Breivik har anmeldt flere personer til politiet.

I brevet står det om blant annet håndjernpåsettelser og gripemanøvre, som Breivik har tallfestet.

Breivik skriver videre at dersom han vil angripe noen, finnes det et titalls gjenstander som er egnet. Hank nevner konkrete gjenstander, og hevder han kunne ha laget 10-15 dødelige våpen dersom han ønsket det.

Breivik skriver også at det ikke hadde vært noen nødvendig med gjenstander dersom han ønsket å «nøytralisere» betjentene, ettersom han har erfaring med kampsport og mener muskelmassen hans gjør at han kan «nøytralisere selv den sterkeste betjenten».

Han nevner også konkrete grep han kan bruke ved angrep.

– Dette er for å belyse noe av risikotanken bak fengselets vurderinger. Saksøker har selv luftet denne tanken. Han sier han ikke vil gjøre det, men han har i hvert fall tenkt på det, sier Emberland.

Asker og Bærum politikammer undersøkte brevet, og anmeldelsen ble henlagt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT