Hopp til innhold

– Det har vært en tung dag

En norsk kvinne som jobber for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, er smittet av ebola. – Våre folk undersøker nå hvordan hun kunne bli smittet, sier organisasjonens generalsekretær, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Anne-Cecilie Kaltenborn, Leger Uten Grenser, Helsedirektør Bjørn Gulgvog

Generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser sier de nå har fokus på å støtte kvinnen og hennes familie. Helsedirektør Bjørn Gulgvog sier norske myndigheter er godt forberedt.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Mandag ettermiddag ble det kjent at en kvinne som har jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone er smittet av blødningsfeberen.

Generalsekretæren i Leger Uten Grenser åpnet pressekonferanse mandag kveld med å si at hun dessverre kunne bekrefte at kvinnen er smittet.

– En tung dag

– Våre tanker og all vår fokus går til vår kollega og hennes familie, sa Anne-Cecilie Kaltenborn.

Kvinnen skal hjem så snart det er mulig og vil bli norske myndigheters ansvar når hun kommer hjem.

– Vi har holdt tett kontakt med kvinnen og hennes familie og vil gi henne all den støtten som er mulig. Våre folk undersøker nå hvordan hun kunne bli smittet, sier hun.

– Det er ingen grunn til å tro at prosedyrene ikke er blitt fulgt, men Leger Uten Grenser skal nå snu alle steiner for å finne ut hvordan den norske feltarbeideren kunne bli smittet av ebola, ifølge Kaltenborn.

Strenge prosedyrer

Generalsekretæren sier sikkerheten til medarbeiderne alltid er høyeste prioritet og sier det har vært en tung dag.

– Vi vet ennå ikke hvordan denne feltarbeideren ble smittet. Det er veldig strenge prosedyrer ved ebolaintervensjoner. Blant annet jobber alle feltarbeidere parvis, tar på seg og av seg beskyttelsesutstyret sammen. De jobber sammen i høyrisikosoner, slik at hvis en skulle begynne å føle seg dårlig, så vil man kunne hjelpe sin makker, forklarer hun.

Kvinnens familie har bedt Leger Uten Grenser om å ikke avdekke kvinnens identitet og ber om at dette blir respektert.

Pressekonferanse Leger Uten Grenser

Line Vold, Folkehlseinstituttet, Anne-Cecilie Kaltenborn, Leger Uten Grenser, Helsedirektør Bjørn Gulgvog og viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus på pressekonferansen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Trapper ikke ned

– Leger Uten Grenser har ingen planer om å trappe ned innsatsen i Vest-Afrika. Det er viktig at vi er der og behovet er stort, sier Kaltenborn.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier myndighetene har et tett samarbeid med organisasjonen.

– Jeg vil takke dem for et fantastisk arbeid, også med evakueringen. Norsk helsevesen er godt forberedt. De siste månedene har norske helsemyndigheter og sykehus samarbeidet for å utarbeide retningslinjer, og OUS har trent spesielt på å behandle pasienter med ebolasmitte.

Helseansatte har også gode forholdsregler for å forhindre smitte, og det er liten sannsynlighet for at den vil spre seg videre her i Norge. Men det krever oppmerksomhet, og myndighetene har en løpende dialog med mange aktører, ifølge helsedirektøren.

Også Oslo universitetssykehus understreker at man der er godt forberedt til å ta imot pasienten.

UD bistår

Kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet opplyser at de ble informert søndag kveld klokken 19.

– Leger uten grenser står for evakueringen av pasienten fra Vest-Afrika til Norge, og norske helsemyndigheter forbereder mottak av pasienten i Norge i tråd med de prosedyrer som er etablert. Utenriksdepartementet bistår Leger uten grenser med praktiske spørsmål i forbindelse med evakueringen, sier Bjåstad til NRK.

AKTUELT NÅ