Hopp til innhold

– Derfor snubler Frp igjen

22. juli har skapt en annen offentlighet, som det åpenbart er svært vanskelig for Frp å manøvere i. Slik forklarer valgforskere Frps mange feiltrinn i debatten.

Video Per Sandberg i spørretimen på Stortinget

- Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet, sa Per Sandberg under spørretimen onsdag.

I dag måtte Frp igjen be om unnskyldning etter å ha kommet med uheldige kommentarer i kjølvannet av terrorangrepene.

Da debattklimaet etter 22. juli ble diskutert i spørretimen på Stortinget i dag, anklaget Frps Per Sandberg Arbeiderpartiet for å ha «spilt offer» i det offentlige ordskiftet.

Han var raskt ute med å unnskylde seg, men da var skaden allerede skjedd. Flere Ap-representanter tok til tårene og forlot Stortingssalen i sinne.

Har tråkket i salaten tidligere

Men det er langt fra første gang Frp anklager sine meningsmotstandere for å kynisk bruke terrorangrepene for å ramme partiet.

Helt siden det ble kjent at Anders Behring Breivik var medlem av Frp fra 1999 til 2004, har partiet kjempet desperat for å ta avstand fra terroristens holdinger.

– Jeg synes det er avskyelig det som har skjedd, men jeg synes det er like avskyelig at enkelte medier forsøker å trekke en kobling mellom denne mannens udåd, og Fremskrittspartiet, sa Siv Jensen til NRK bare to dager etter terrorangrepene.

Her ser du klippet fra 24. juli:

Video - Frp blitt et uskyldig offer

- Frp blitt et uskyldig offer, sa Siv Jensen etter terorangrepene. Like etter trakk hun uttalelsene.

Uttalelsene førte til sterke reaksjoner, og Jensen presiserte senere at beskyldningene mot Frp på ingen måte kan sidestilles med drap på uskyldige.

Både Arbeiderpartiet og andre politiske motstandere av Frp har flere ganger sagt at en kobling mellom Frp og terrorhandlingen er uhørt.

– Jeg vil fra denne talerstol be om at vi ikke starter en heksejakt på meninger, sa statsminister Jens Stoltenberg under Stortingets minnesamling 1. august.

– Innvandringsdebatten kveles

Men ballen ble aldri lagt død. Petter Nome skrev i et innlegg i en stor, spansk avis at Frps retorikk om snikislamisering har bidratt til å fostre massedrapsmannens ideologi.

Kronikken «Drøm fra Disneyland», som Frp-erne Christian Tybring-Gjedde og Kent Andersen hadde på trykk i Aftenposten i fjor sommer, ble av mange trukket fram som et eksempel på likheter mellom deler av terroristens ideologi og Frps holdninger.

I kronikken hevdet Frp-erne at flerkultur er i ferd med å rive Norge i filler. Ansvaret la de på Arbeiderpartiet.

«Men, vil vi hjelpe Arbeiderpartiet med å bytte ut norsk kultur med «flerkultur»? Aldri! Vil vi bidra til kultursviket? Ikke om noen satt opp plakaten «skutt blir den som ...»! Vil vi noen gang føle oss «flerkulturelle»? Aldri i verden!,» skrev kronikkforfatterne.

Senere har Tybring-Gjedde beklaget ordbruken, men er klar på at han fortsatt mener det samme.

Video Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde diskuterte tonen i innvandringsdebatten i Dagsnytt 18, 12. august.

I valgkampen uttalte Frp-eren at han frykter terrorangrepene kommer til å kvele innvandringsdebatten i Norge.

– Hvis vi ikke klarer skille mellom penn og pistol, så mister ytringsfriheten sin mening. Det er forskjell på å oppildne til væpna kamp og det å gi en beskrivelse av virkeligheten mange opplever, sa Frp-eren til NRK.no før valget.

Advarer mot å dyrke offerrolle

Toril Aalberg

Valgforsker Toril Aalberg, NTNU.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Ifølge valgforsker Toril Aalberg er nettopp denne balansegangen en stor utfordring for Frp. Hvordan skal de snakke åpent om sin skepsis til innvandring uten å bli sammenlignet med terroristens ekstreme holdninger?

– Selv om ingen beskylder Frp direkte, risikerer de å bli assosiert med terroristen, sier hun.

Under spørretimen i dag kom det tydelig fram at Fremskrittspartiet føler at Arbeiderpartiet bevisst bygger opp under denne assosiasjonen.

Anders Todal Jenssen

Valgforsker Anders Todal Jenssen, NTNU.

Foto: NRK

Mens Per Sandberg anklaget Ap for å svartmale partiet, hevdet Jonas Gahr Støre (Ap) at Frp forsøker å gjøre seg selv til offer.

– Det kan godt være at det er en logikk i det Frp sier, men det er det saklig uenighet om, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NRK.no.

Han advarer likevel Frp mot å dyrke offerrollen i denne saken.

– Dersom Frp begynner å klage over at valgkampen ble vanskelig fordi de ikke fikk diskutere innvandring, gir det inntrykk av at de ikke har forstått proporsjonene av det som har skjedd, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger