Hopp til innhold

– Derfor er bruddet mellom Fredriksen og Trøim endelig

–– Det har vært kjent i investormiljøet i ett år at forholdet mellom John Fredriksen og Tor Olav Trøim har vært anstrengt på grunn av penger, sier redaktør som har skrevet bok om Norges rikeste gjennom tidende.

Sammen skapte de verdier for rundt 100 milliarder kroner. Nå mister Norges rikeste mann John Fredriksen sin nærmeste medarbeider John Olav Trøim. Se John Fredriksen-biograf Gunnar Stavrum og Dagens Næringslivs utgavesjef Terje Erikstad fortelle om Trøim og Fredriksen. Fra Dagsnytt atten 22.09.14.

Se John Fredriksen-biograf Gunnar Stavrum og Dagens Næringslivs utgavesjef Terje Erikstad fortelle om Trøim og Fredriksen. Fra Dagsnytt atten 22.09.14.

Siden 1995 har Tor Olav Trøim vært John Fredriksens høyre hånd.

De siste 19 årene har samarbeidet mellom dem ført til at sveisersønnen fra Etterstad har gått fra å være styrtrik til en av verdens aller rikeste.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Gunnar Stavrum om Trøim og Fredriksen

Gunnar Stavrum mener det har vært en tautrekking om penger mellom John Fredriksen og Tor Olav Trøim det siste året.

Men det har i lengre tid vært kjent i investormiljøet at forholdet mellom dem har begynt å skrante, sier Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum til NRK. Sammen med Odd Harald Hauge skrev han for noen år siden en uautorisert biografi om John Fredriksen, kalt «Storeulv».

– Problemet har vært at Trøim ble lovet en andel av de verdiene som ble skapt da han begynte i selskapene, men ikke har fått det, sier Stavrum.

Han mener at det i løpet av det siste året har vært en tautrekking om penger mellom de to.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bruddet mellom John Fredriksen og Tor Olav Trøim er trolig endelig

Samarbeidet mellom John Fredriksen og Tor Olav Trøim er nå over, etter at Fredriksen har dumpet aksjer i selskapet Trøim vil satse på, og Trøim har trukket seg fra alle posisjoner i Fredriksen-systemet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Men i juli fikk Trøim en solid betaling for 19 år som Fredriksens høyre hånd. Da ble det kjent at han fikk med seg aksjer verdt 1,6 milliarder kroner fra selskapene Golar LNG og Seadrill, og bruke kreftene sine på kun disse selskapene.

Av børsmeldingen gikk det frem at Trøim ville satse på og jobbe for å gjøre Golar LNG til en ledende leverandør av LNG (flytende naturgass).

– Fredriksen dumpet aksjer i Trøims «baby»

Tre fjerdedeler av milliardverdiene Trøim fikk med seg ut var i aksjer i gassrederiet Golar LNG.

Men for to uker siden tok Fredriksen avgjørelsen om å kvitte seg med aksjebeholdningen i gassrederiet, verdt 11 milliarder kroner.

– Vi vet ikke bakgrunnen for dette, men etter at Fredriksen solgte alle sine aksjer i Trøims baby og satse på Trøim, kan det virke logisk at heller ikke Trøim ville være med å satse mer hos Fredriksen, mener Stavrum.

Sist fredag trakk Trøim seg fra styrene i selskapene Archer og Seadrill. Søndag kom meldingen om at han også trekker seg fra styrevervet i Marine Harvest.

– Bruddet er endelig

Fredriksen selv sier at det er uenighet i strategi som er årsaken til bruddet.

– Jeg er takknemlig for Tor Olavs bidrag til Seadrill-gruppen. Jeg kontraherte selv de første riggene i 2004. Trøim var en ansatt og en god bidragsyter til å hjelpe med å bygge selskapet videre, sier Fredriksen til Dagens Næringsliv søndag kveld.

Overfor avisen sier Fredriksen at selskapet som Trøim vil satse mest på har valgt en for spekulativ strategi.

– Vi har aldri kommunisert til media eller aksjemarkedet hvilke investeringsbeslutninger vi tar. Når det gjelder salget i Golar så valgte selskapet en mer spekulativ strategi, som vi var uenige i. Vi vil heller fokusere på Seadrill, som har en solid kontraktsreserve og hvor vi ser store muligheter for fremtiden, sier Fredriksen til DN.

I aksjemarkedet fører nyheten om Trøims exit til kursfall for Seadrill.

– Aldersforskjellen kan være en faktor

– Dette er et endelig brudd, og det er skuffende for mange i aksjemarkedet, sier Stavrum. Han mener at det mest oppsiktsvekkende med nyheten om at Trøim og Fredriksen går hver til sitt, er at samarbeidet har vart så lenge.

Aksjenestor Jan Petter Sissener ønsker ikke å spekulere i årsakene til bruddet mellom de to, men sier at aldersforskjellen mellom de to kan være en faktor.

– Har man vært gift i 20 år hender det at man har lyst til å gå andre veier, og jeg vil ikke utelukke at det er det som ligger bak her. John Fredriksen har kommet litt opp i årene, og vil kanskje avvikle eller avhende en del av sine eiendeler enn å bygge 17 børsnoterte instrumenter videre, sier han.

– «Ingen jobber for John Fredriksen til evig tid»

Tidligere Seadrill-sjef Alf C. Thorkildsen vil ikke kommentere at Trøim og Fredriksen bryter så tvert som det de nå gjør, men han understreker at det var et godt samarbeid de tre i mellom da han selv var sjef i Fredriksens hjertebarn, Seadrill.

Alf C. Thorkildsen, konsernsjef i Seadrill

- Det at Trøim har jobbet med Fredriksen i 19 år er et eksempel på det motsatte av det jeg tidligere har sagt, sier Alf. C. Thorkildsen, som frem til 2012 var sjef i riggselskapet Seadrill.-

Foto: Johan B. Sættem

Han valgte selv og gå da Fredriksen ville flytte riggselskapets hovedkontor til London til fordel for Stavanger.

Men forut for det skal samarbeidet ha vært godt.

– Det er klart vi tre jobbet tett sammen, og det var et veldig godt samarbeid. Det var derfor Seadrill gjorde det så bra, sier Thorkildsen til NRK mandag.

– Du har selv sagt at «ingen jobber for John Fredriksen til evig tid», men Trøims 19 år er jo heller ikke noe kortidsprosjekt?

– Nei, Tor Olav Trøim jobbet med John Fredriksen i 19 år, det er nok et motsatt eksempel på det jeg sa den gang, sier Thorkildsen som selv jobbet med Fredriksen og Trøim fra 2006 til 2012.

Etter at Thorkildsen gar seg som toppsjef i Seadrill ble han intervjuet av næringslivsmagasinet Rosenkilden.

Ha la ikke skjul på at det å jobbe for Fredriksen er en krevende øvelse, hvor man som leder i praksis har en oppsigelsestid på 24 timer.

– Ingen jobber for John Fredriksen til evig tid, det er 100 prosent sikkert. Det er bare å se på statistikken, sa Alf C. Thorkildsen den gang.

NRK har mandag forsøkt å få kommentarer fra både John Fredriksen og Tor Olav Trøim, uten hell.

AKTUELT NÅ