Hopp til innhold

– Derfor er Bhatti farlig for Norge

Arfan Bhattis karisma, kontakter og tidligere voldshandlinger gjør at eksperter frykter hva som nå skjer når nordmannen er tilbake.

Arfan Bhatti

LIMET I ISLAMISTMILJØET: Arfan Bhatti blir beskrevet som en sterk lederskikkelse som fungerte som limet i det norske islamistmiljøet før han dro fra Norge i 2012.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Arfan Bhatti ble pågrepet av politiet da han kom til Gardermoen med fly fra Pakistan onsdag ettermiddag.

Etter det NRK kjenner til, skal norskpakistaneren ha gjort flere forsøk på å reise tilbake til Norge, men ha blitt stoppet av pakistanske myndigheter.

Det er over fem år siden Yousef Assidiq, som tidligere het Per Bartho Hansen, konverterte til islam. Nordmannen har tidligere tilhørt et ytterliggående miljø der flere i dag kjemper i Syria og kjenner Arfan Bhatti godt fra denne tiden.

– Det er ikke noe gøy at Bhatti er tilbake. Det er fordi han har kommet med trusler mot meg og fordi han er farlig. Både for samfunnet og personer han har truet, sier Assidiq til NRK.

– Han var veldig viktig for det ekstreme miljøet i Norge. Vi så da han dro at det ble et vakuum og ting falt litt fra hverandre. Det var en periode der miljøet lå med brukket rygg, og nå som Bhatti er tilbake kan det dessverre gi en oppsving i miljøet, sier han.

– Kan du beskrive hvordan Bhatti var som person i dette miljøet?

– Han var den som holdt miljøet sammen. Han var den karismatiske lederskikkelsen, som alle hørte på og så opp til. Han er en skikkelse som er skummel når det kommer til å rekruttere andre.

– Må fotfølges

Arfan Bhatti er siktet for trusler og vold, herunder blant annet familievold, opplyser politiet. Advokat John Christian Elden sa onsdag at Bhatti kan bli løslatt allerede torsdag.

Det er uklart hva Politiets sikkerhetstjeneste vil foreta i Bhatti-saken seg i tiden fremover. PST har i lang tid fryktet norskpakistanerens retur.

– Arfan Bhatti er en person man må følge med på hele tiden, sier Lars Akerhaug, forfatter av boken «Norsk Jihad».

Han tror PST ikke tør annet enn å henge på Bhatti døgnet rundt.

– Hvis det er noen som blir fotfulgt i Norge, så er det Arfan Bhatti. Det er på bakgrunn av hvem han er, hans tidligere bakgrunn fra gjengmiljøet og at han ble dømt for medvirkning til skudd mot den jødiske syngagogen i Oslo.

Bhattis advokat Elden sier til NRK at PST ikke har hatt noe med pågripelsen å gjøre.

– Jeg har spurt PST om de har hatt noe behov for å snakke med han eller om de har ønsket å pågripe han. Det har de avkreftet, sier Elden, som regner med en løslatelse torsdag.

Advarer mot angrep i Norge

Etter at Bhatti ble løslatt fra fengsel i Pakistan i august 2014, har han spredt propaganda via sin Facebook-side. Da det ble kjent at norske soldater skulle bidra i krigen mot Den islamske staten (IS) i Irak, skrev Bhatti at alle muslimer har full rett til å gjøre motangrep:

«At den norske regjering med Erna Solberg, Børge Brende og Ine. Søreide har alliert seg med øvrige kuffar (vantro, journ. anm.) og erklært krig mot muslimer ved å sende norske soldater til Irak, har de herved selv valgt å sette Norge på kartet til mujahideen og utsette nasjonen for kontra-angrep!»

Shoaib Sultan i Antirasistisk senter påpeker at Bhatti har en mulighet til å velge en annen vei.

– Neste trekk er egentlig opp til Bhatti selv. Ønsker han å gå i en annen type rolle å gjøre noe annet så er det bra, gjør han ikke det, så får det sikkert konsekvenser. Jeg tenker at vi ikke skal anta noe i forkant, men følge med og være på vakt, sier Sultan.

Betydningen Bhatti hadde for å bygge opp islamistmiljøet i Norge var stort, mener Sultan.

– Han blir beskrevet som en karismatisk leder som fungerte som limet i gruppa og som klarte å dra med seg flere.

– Da blir han din verste fiende

Da samfunnet vendte Yousef Assidiq ryggen og foreldrene hans var redde, fant Assidiq trygghet i moskeen og hos konservative og radikale muslimer. En av disse var Arfan Bhatti.

– Når man er venn med Bhatti og på hans side, så gjør han alt for deg. Da er han din bestevenn og kan reise til den andre siden av jordkloden for deg. Men med en gang man går imot han, så er det tilsvarende andre veien. Da blir han din verste fiende. Og det har jeg opplevd flere ganger. Han har oppsøkt meg på toget og vært hjemme hos meg, sier han.

I 2010 deltok Assidiq sammen med Bhatti og Mohyeldeen Mohammad på demonstrasjoner mot karikaturtegninger av profeten Muhammed. Kort tid senere forlot han det ytterliggående miljø.

– Jeg var i dette miljøet i forbindelse med karikaturdemonstrasjonen, som han var med å arrangere og styrte mye av. Det er slik jeg havnet i klinsj med Bhatti, fordi jeg valgte etter denne demonstrasjonen å ta avstand fra budskapet som de sto for, sier Assidiq.

Yousef Bartho Assidiq på Grønland

Den unge mannen fra Nøtterøy het Per Bartho Hansen fram til han ble muslim i 2009. Assidiq har tidligere tilhørt et ytterliggående miljø og kjenner Arfan Bhatti svært godt.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Assidiq forteller at Bhattis pleide å snakke stolt om sin fortid, handlinger som han oppfattet som kriminelt. Bhatti har bakgrunn fra det tunge gjengmiljøet i Oslo og er straffedømt flere ganger tidliger.

– Det gav meg magefølelsen om at dette ikke var noe for meg, sier Assidiq.

– Kan det bli noe strid om lederskapet i Profetens Ummah?

– Nei, egentlig ikke. Han er en naturlig leder, og jeg tror ikke det skal bli et problem for han. Jeg håper at han drar så fort som mulig, og jeg skulle ønske at han aldri kom tilbake, sier Assidiq.

Trusler, utpressing og vold

Etter det NRK kjenner til sitter Bhatti nå i sentralarresten på politihuset i Oslo. Der kan politiet holde ham i inntil 48 timer. Mer enn det må retten bestemme. Politiet skriver i en pressemelding at fengsling vil bli foretatt torsdag morgen.

Bhatti gikk av Pakistan Airlines flyet fra Lahore klokken 16.47 da han ble arrestert, ifølge TV 2.

Bhatti har vært etterlyst i Norge siden 15. februar 2013. NRK vet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært bekymret for at Bhatti skulle returnere til Norge.

Bhatti, som er norsk statsborger, er blant annet tidligere dømt for trusler, utpressing og vold. Bhatti ble pågrepet av Pakistans terrorpoliti ISI i januar i 2013 og satt fengslet fram til han ble løslatt i slutten av august i fjor.

AKTUELT NÅ