Hopp til innhold

– Den kinesiske aksjeboblen sprekker

Lave renter og rikelig tilgang på kreditt ga en uvanlig oppgang i lånefinansierte kjøp av aksjer i Kina. Nå frykter økonomieksperter panikkanslag og uro.

Oljefondet inn på det kinesiske markedet

Hele det kinesiske aksjemarkedet er om dagen i fritt fall. Nå forsøker kinesiske myndigheter å redde aksjemarkedet og stanse fallet på børsene.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Etter en bratt vekst i Kinas aksjemarked over flere måneder, har Shanghai-børsen de siste ukene rast nedover.

– For etter slike lånefinansierte oppturer, kommer nedturen. De som lånte penger for å kjøpe aksjer, må nå selge dem igjen – og aksjemarkedet faller selv om myndighetene setter i gang alle mulige tiltak for å prøve å stanse fallet, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no / First Securities Foto

Spekulasjon, lave renter og rikelig tilgang på kreditt ga en uvanlig oppgang i lånefinansierte kjøp av aksjer. Shanghai-børsen nådde sin topp den 12. juni, men har siden falt med 30 prosent.

Fallet i hele det kinesiske aksjemarkedet de siste ukene er det største siden 1992.

– Dette er en kinesisk lånefinansiert aksjeboble som nå sprekker, sier Harald Magnus Andreassen.

– Vil dempe panikken

Makroøkonom i Nordea, Thina Saltvedt, sier det er godt mulig at den kinesiske finansboblen til slutt sprekker, men tror nedgangen er mer en korreksjon av det kinesiske markedet.

Derfor prøver Kinas myndigheter nå å hindre at panikken på de kinesiske børsene sprer seg videre til andre børser, sier Saltvedt.

– En slik uro kan raskt bli selvforsterkende. Dette har vi sett før, sist ved finanskrisen. Hvis noen kjøper seg ut, kan det danne seg en flokkmentalitet, som kan føre til at børsfallet blir større enn det trenger å bli.

Shanghai-børsen 2014/2015

Siden 12. Juni har Shanghai-børsen fortsatt å falle. Nå frykter eksperter at krisen og panikken sprer seg.

Foto: Swedbank

Fryser handelen

Likevel ser det ut til panikken har spredt seg til de regionale aksjemarkedene. Også i Tokyo, Taipei og Sydney falt børsene onsdag.

Samtidig er en stor del av aksjene i Kina fryst, som betyr at mange ikke får solgt eller kjøpt aksjer. Krisen ville trolig ha vært større om flere fikk lov til å selge aksjene sine videre, mener Andreassen i Swedbank.

I Kina er dessuten en stor del av aksjemarkedet forbeholdt kinesere fordi myndighetenes kapitalkontroll begrenser utenlandske investorers mulighet til å investere i det kinesiske markedet.

Saltvedt i Nordea tror også dette reduserer risikoen for spredning til andre land.

– Men det skaper likevel uro, fordi det er mye usikkerhet knyttet til den kinesiske økonomien. Ingen vet ikke med sikkerhet hvorfor fallet er så stort. Og man kan aldri stole helt på tallene som kommer der ifra, sier Saltvedt.

Thina Margrethe Saltvedt

Thina Saltvedt, makroanalytiker hos Nordea Markets.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ