Hopp til innhold

– De fleste overgriperne blir ikke tatt

Kripos-etterforsker tror ikke den rystende overgrepssaken i Drammen er unik. – De norske sakene finnes der ute, og det finnes mange av dem, sier politioverbetjent i Kripos Bjørn- Erik Ludvigsen.

Statsadvokat Kristin Røhne og statsadvokat Alvar Krafft Randa

Statsadvokat Kristin Røhne (t.v.) og statsadvokat Alvar Krafft Randa (t.h) fører saken mot de fem tiltalte i Drammen tingrett.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Bjørn-Erik Ludvigsen

Politioverbetjent i Kripos Bjørn-Erik Ludvigsen sier at det tidligere var vanskelig å komme i kontakt med folk som hadde samme seksuelle for barn, men at det er lettere å få til på nett. – På internett kan man finne andre med akkurat de samme seksuelle preferansene, sier han.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Da overgrepssaken mot de tiltalte i Drammen tingrett startet mandag, erkjente en 32 år gammel mann voldtekt av sin egen sønn og kjærestens datter, som var bare måneder gamle da overgrepene skjedde.

Totalt er tre menn og to kvinner tiltalt i den omfattende saken som vil gå over elleve uker. Statsadvokat Kristin Røhne mener det aldri har vært en tilsvarende overgrepssak med så små barn i Norge.

Ifølge tiltalen skal moren selv ha forgrepet seg på sin datter og tilrettelagt og oppmuntret til andres overgrep mot den lille jenta.

Flere saker

Selv om saken er blitt karakterisert som en av de groveste i norsk rettshistorie, tror Ludvigsen at det kan komme flere slike saker i årene fremover.

– Det er i hvert fall ikke grunn til å tro at vi ikke skal se flere slike saker i Norge, sier politioverbetjenten, som har jobbet med seksuelle overgrep på internett i mer enn ti år.

Han mener det heller ikke er grunn til å tro at norske kvinner og menn misbruker barn i mindre omfang enn i andre land.

– Antall norske saker vil avgjøres av hvor gode politiet er til å finne disse sakene. De norske sakene finnes der ute, og det finnes mange av dem. Det er ingen grunn til å tro at vi er bedre enn andre, sier han.

Holder seg skjult

Blir de som ser på slike bilder tatt?

– Flesteparten blir ikke det. De er flere enn det vi klarer å håndtere, og de ønsker å holde seg skjult. Mange klarer å holde seg unna veldig lenge, eller for alltid, sier han.

Etterforskeren sier de prøver å være tilstede der overgripere og barn befinner seg på nett, men legger vekt på at mange av lovbruddene skjer i den «virkelige verden».

– Det vi vet om overgrep av barn, er at det aller meste skjer i egen familie, eller i umiddelbar nærhet av familien. Så det å følge med i den virkelige verden og se hvordan barna har det, er like viktig som før, selv som mye skjer på nettet, sier han.

Kaja Hegg

Temaet om overgrep er veldig tabubelagt, og at det derfor er mange barn som lever med dette uten at det blir oppdaget.

Foto: Redd Barna

Tabu

Kaja Hegg i Redd Barna mener saken i Drammen er spesiell, men ikke nødvendigvis helt unik.

– Det som gjør denne saken spesiell er alder og grovhet, sier Hegg som jobber spesielt med forebygging av overgrep på nett.

Men det som er vanlig er at det begås overgrep mot barn, små barn, hver dag som ikke oppdages.

Hun sier at det ikke nødvendigvis går dårlig med dem som utsettes for overgrep.

– Dersom det oppdages, og man får hjelp, kan det gå bra.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger