Hopp til innhold

Oppkalte sønnen etter Dalai Lama

Lille Tenzin Tseten (2 år) fikk fredag møte Dalai Lama for første gang. Samme med mor, far og storesøstrene, ble den vesle oslogutten og tibetaneren velsignet av Tibets åndelige leder Dalai Lama.

Kalsang, Tenzin og Bayasgalan Tseten

Lille Tenzin (2,5) var i dag på sin første audiens med Dalai Lama, som han er oppkalt etter (han heter egentlig Tenzin Gyatso), sammen med far Kalsang og mor Bayasgalan Tseten.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Det var et stort, stort øyeblikk for oss, sier mor Bayasgalan Tseten.

Pyntet i sin fineste stas, har familien tatt turen fra Økern i Oslo til Grand, for å møte sitt åndelige forbilde for andre gang.

Bayasgalan er opprinnelig fra Mongolia, og ektemannen Kalsang er fra Tibet. Begge er buddhister. Sammen med lille Tenzin og to eldre døtre, møtte de Dalai Lama under en audiens for 200 eksiltibetanere og nordmenn fredag.

Har oppkalt sønnen etter Dalai Lama

– Jeg kjenner glede, enormt mye glede, i hjertet. Det banker hardt, sier Kalsang Tseten.

Dalai Lama med barn på audiens

Dere er fremtiden, sa Dalai Lama til barna på audiensen.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Den samme historien forteller mange av eksiltibetanerne som var på audiensen i dag. Mange satt med tårer i øynene da Dalai Lama talte.

– Å treffe Dalai Lama er toppen av lykke for en tibetaner, sier Kalsang.

Familien har møtt Dalai Lama før, i Mongolia i 2006. Da hadde de med seg datteren Dulmaa som nå er 9 år.

– Vi er så glade for at også lille Tenzin også får møte vår åndelige leder. Han er nemlig oppkalt etter Dalai Lama, som egentlig heter Tenzin Gyatso, forklarer Bayasgalan Tseten.

– Etter å ha møtt Dalai Lama igjen og hørt hans ord, føler jeg meg renset. Han har fjernet mine bekymringer. Det er en herlig følelse, sier hun.

Feirer i tre dager

Etter audiensen skal familien hjem til Økern, hvor de skal tenne lys. De skal brenne i tre dager, til Dalai Lamas ære. Det er en fin tradisjon, sier Bayasgalan Tseten.

Dalai Lama talte til de 200 festpyntede tilhørerne på audiensen i over en time, helt uten manus. Den første halvtimen sto han oppreist og gestikulerte engasjert. Han snakket tibetansk, og flere ganger velsignet han de fremmøtte som bøyde hodene i takknemlighet og glede.

Jamyang med tvillingdøtre på 10 år

Jamyang har tatt med seg med tvillingdøtrene på 10 år på audiensen.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Jamyang har tatt med seg tvillingdøtrene på 10 år fra Stockholm til audiensen.

– Det er viktig for oss buddhister å møte Dalai Lama. Det er en velsignelse som vi husker hele livet. Jeg får tro på at alt skal bli bedre, ikke bare for meg og min familie, men for hele menneskeheten, sier hun.

Ved føttene hans satt rundt 15 barn, de fleste festpyntet i fargerike tradisjonelle drakter. Mange foreldre løftet frem barna sine for at Dalai Lama skulle berøre dem, da han etter foredraget beveget seg rundt i salen.

Noen dristet seg også frempå og fikk tatt mobilbilder av seg og lamaen. Hele tiden lo og spøkte han.

Audiens med Dalai Lama

Den snart 79 år gamle fredsprisvinneren talte stående uten manus til forsamlingen av eksiltibetanere og nordmenn.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Mange tør ikke si navnet sitt

Festpyntede kvinner på audiens med Dalai Lama.

Festpyntede norske og tibetanske kvinner og barn på audiens.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Men under talen hans var tonen mer alvorlig da han henvendte seg til tilhørerne på engelsk. Han pekte på viktigheten av å bevare tibetansk språk og kultur selv om landet i dag ligger under kinesisk styre.

For flere var audiensen er sterk opplevelse. En kvinne som snakker svensk sier hun fikk gåsehud under talen.

– Han er tvers igjennom god. Han lever som han lærer. Han lever enkelt, og går alltid i munkekappe. Ydmykheten hans gjør inntrykk, man kan føle den, og det gjør meg rolig, sier kvinnen som er pyntet i fargerik folkedrakt fra Tibet.

Tør ikke snakke fritt

Gudveig Mølmen som har skrevet masteroppgave om Kinas forhold til Tibet, sier at menneskerettssituasjonen i Tibet er meget alvorlig. Selv sliter hun med å få nytt visum til Kina etter å ha engasjert seg i Tibetkomiteen og debatten rundt tibetanerne her hjemme.

Hun sier hun forstår at mange ikke vil la seg fotografere på audiensen eller oppgi sine navn.

En dansktalende kvinne forteller at hun fortsatt har sine foreldre i Tibet, og at hun derfor må være svært forsiktig med hva hun sier. Hun vil ikke at jeg skriver navnet hennes eller tar bilde. Hun har hørt om mange som får problemer etter å ha uttalt seg kritisk om Kinas styre i Tibet.

– Vi risikerer at vi ikke får komme på besøk til Tibet igjen, og det ville bety at familien ikke får møtes igjen. Kinas ører er lange, sier hun.

To andre norske kvinner som er gift med eksiltibetanere vil heller ikke stå fram med navn.

– Vi frykter at familiemedlemmer skal få visumproblemer, sier de.

– En imponerende mann

Ole Henrik Magga og Ragnhild Mølmen

Ole Henrik Magga opplevde at Dalai Lama takket for samenes støtte. Ved hans side Gudveig Mølmen.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Tidligere president i Sametinget Ole Henrik Magga er blant dem som lyttet engasjert til den snart 79 år gamle buddhistmunken.

– Han er en imponerende skikkelse, og jeg ble glad og overrasket da han kjente meg igjen, sier Magga som møtte Dalai Lama i Karasjok i 1989, da han var nybakt fredsprisvinner.

– Da var det iskaldt, minus 40 om natta, og jeg inviterte ham på reinkjøring på elveisen, forteller Magga.

Under audiensen ble han hentet opp av Dalai Lama på podiet. Der takket Dalai Lama i hjertelige ordelag for den støtten som det samiske folket og Sametinget har gitt det tibetanske folket.

På torsdag inviterte sametingspresident Aili Keskitalo Dalai Lama til Sameland neste år. Magga ble meget glad da Dalai Lama fredag kunne fortelle at han hadde til hensikt å ta turen til Sapmi neste år, hvis helsen tillater det.

Ravi følte ydmykhet i møtet med Dalai Lama

Ravi
Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Artist og programleder Ravi (Ivar Christian Johansen) tok med seg datteren Else på 4 år på audiensen.

– Jeg opplever Dalai Lama som helt utrolig. Han er en mann med voldsomme talegaver og en misjon i livet, som gjør meg ydmyk, sier Ravi som varmet opp til audiensen med å se Martin Scorseses film «Den siste keiser».

AKTUELT NÅ