Over 100 000 nordmenn kan lide av cøliaki. I dag må cøliakere unngå melsorter som hvete og rug helt for å holde seg friske. Men nå kan det snart komme en pille på markedet som gjør at de slipper å bli så dårlige.
Det synes Ingrid Dibbern er godt nytt. Hun fikk diagnosen cøliaki, som mange litt feilaktig omtaler som glutenallergi, alt da hun var bare 10 måneder gammel.
Får Ingrid i seg mel med gluten, som hvete og rug, blir hun fryktelig dårlig.
– Det blir mye tid på sofaen. Jeg kaster opp. Jeg får veldige magesmerter og blir veldig syk. Sist gang jeg fikk i meg mel var jeg dårlig i fire uker, sier Ingrid.
- Hør generalsekretæren i Norsk cøliakiforening, Knut Peterson, i Nyhetsmorgen på P2 onsdag her.
– Stor interesse
Overlege ved gastroavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Knut E.A. Lundin forteller at det ser svært lovende ut for en pille som kan hjelpe cøliakerne nå. Han er professor, og med i teamet til professor Ludvig Sollid ved Senter for immunregulering ved Universitetet i Oslo, som får internasjonal oppmerksomhet for forskningen sin på cøliaki.
– Det er mange som er interesserte i å utvikle legemidler som kan hjelpe cøliakerne, og en veldig spennende løsning er en pille med enzymer som bryter ned gluten. Her på sykehuset så har vi vært med på en stor internasjonal studie rundt dette som vi får resultatene fra nå i oktober, sier han.
Lundin sier en pille kan være i apotekhyllene i løpet av få år.
– Ja, gitt at den studien som nå er gjort er positiv, er det sannsynlig at de går videre på det amerikanske og europeiske markedet i løpet av to–tre år, sier han.
– Ting tar ofte frustrerende lang tid innenfor legemiddelgodkjenning, men det er en betydelig interesse og det er en veldig utålmodighet i markedet både blant forskere, leger og mange cøliakere, sier Lundin videre.
- Hør professor Ludvig Sollid i Nyhetsmorgen på P2 onsdag morgen her.
- Hør reportasje fra Dagsnytt i P1 onsdag morgen her.
– Kan slippe å bli dårlig
Pillen vil gjøre at cøliakere kan ta pillen preventivt for å kunne spise gluten, eller som behandling om de kjenner at de har fått i seg gluten, forteller Lundin. Dette er gode nyheter synes Ingrid.
– Ja, hadde jeg hatt valget så ville jeg jo gjerne spist «vanlig», men for meg så er det vanlig å spise glutenfritt nå. Men om muligheten er der så hadde det vært gøy å spise mer normalt, sier hun.
Hun ser også flere fordeler.
– Hvis jeg er uheldig og får i meg gluten så kan jeg slippe å miste skolegang og eksamener og diverse om jeg kan ta en pille, sier hun.