Hopp til innhold

– Blir ingen nasjonal ordning

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er åpen for at enkelte skoler lar elever være med på å velge ut og ansette nye lærere, men sier at det neppe blir en nasjonal ordning.

Torbjørn Røe Isaksen

BESØKTE LANDSMØTET: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var tirsdag denne uken innom landsmøtet til Elevorganisasjonen og holdt en tale om mobbing, skolehelsetjenesten og frafallet i videregående opplæring.

Foto: Emrah Senel / NRK

NRK melder torsdag at Elevorganisasjonen foreslår å la elever være med på ansettelsesprosessen av nye lærere. De vil blant annet at søkere skal komme på «audition» eller ha prøvetime for elever før de kan bli ansatt.

Tirsdag var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen innom landsmøtet til Elevorganisasjonen og holdt en tale om mobbing, skolehelsetjenesten og frafallet i videregående opplæring. Omringet av flere elevrådsrepresentanter sa Isaksen at han stiller seg til positivt til forslaget.

– Det er et sprekt forslag. Det er spennende hvis enkelte skoler vil teste ordningen og involvere elever i ansettelsesprosesser av lærere, men det kommer neppe til å bli en nasjonal ordning. Arbeidsgiver har dette ansvaret og må styre det selv, sier kunnskapsministeren til NRK.

SE INNSLAGET: Elevorganisasjonen vil at elever selv skal få lov til å teste lærere før de får tilbud om jobb. Denne ordningn er allerede forsøkt på noen skoler i landet.

SE INNSLAGET: Elevorganisasjonen vil at elever selv skal få lov til å teste lærere før de får tilbud om jobb. Denne ordningn er allerede forsøkt på noen skoler i landet.

– Må styres lokalt

Leder Benjamin Myrstad i Elevorganisasjonen hevder at elevene har den beste kompetansen til å oppdage om en lærer er god eller ikke.

Kunnskapsministeren sier at det er viktig å lytte til elevenes ønsker for en bedre læringssituasjon, men er usikker på hvorvidt de har tilstrekkelig kompetanse til å være med på å vurdere og ansette lærere.

– Det er vanskelig å si noe om elevene har kompetansen som trengs, men det er stor forskjell på en 10-åring og en 15-åring. Jeg har ingenting imot en slik ordning på den enkelte skole, men da må det være et lokalt initiativ som styres helt lokalt, sier Isaksen.

Sandvika videregående skole er en av skolene der søkere til lærerjobbene holder en prøvetime for elevene.

Søkere til lærerjobber bør komme på audition eller ha prøvetime for elever før de kan bli ansatt. Det mener Elevorganisasjonen, som vil ha elever med på å velge ut og ansette de beste lærerne. På Sandvika videregående skole i Bærum har de prøvd - søkere til lærerjober her har holdt prøvetime og elever har sagt sin mening etterpå:

HØR INNSLAGET: På Sandvika videregående skole i Bærum har de prøvd ordningen. Søkere til lærerjobber her har holdt prøvetime og elever har sagt sin mening etterpå.

– Elever kan ikke få dette ansvaret

Utdanningsforbundet - lærernes fagforening - stiller seg kritiske til forslaget. Nestleder Terje Skyvulstad understreker at det er arbeidsgiverens hovedansvar å ansette lærere og mener at elever ikke kan pålegges et slikt ansvar.

– Elevorganisasjonen foreslår dette fordi de ønsker seg gode lærere med elevperspektiv i fokus. Vi støtter dem på dette punktet, men er skeptiske til at elever skal delta i ansettelsesprosesser som de ikke kan ta ansvar for senere, sier Skyvulstad til NRK.

Han påpeker at elever ikke kan ansvarliggjøres for feil rundt ansettelsen i ettertid, og at det også er formelle regler som skal følges i en slik prosess.

– Det er for eksempel ikke uvanlig med taushetsplikt, noe en skole ikke kan forlange av elevene, sier Skyvulstad og legger til at elevene kan bidra med sine meninger før lærerstillingen lyses ut.

Terje Skyvulstad

KRITISK TIL FORSLAGET: Terje Skyvulstad sammenligner elevenes mulighet til å være med på å ansette lærere med at pasienter skal ansette leger. – Det blir ganske spesielt om vi overfører et slikt forslag til andre områder, sier han.

Foto: Emrah Senel / NRK

AKTUELT NÅ