Hopp til innhold

– Føler seg tvunget til å sykemelde seg fordi hun er gravid

«Karoline» føler seg frisk nok til å jobbe under svangerskapet, men sier arbeidsgiveren presset henne til å bli sykemeldt. Samtidig har det vært en økning i sykefravær blant gravide kvinner i Norge.

Bekkenløsning

Gravide står for en tredel av alle fraværsdager blant kvinner i alderen 20 til 39 år, men kun en liten del av dette fraværet skyldes komplikasjoner i graviditeten. ILLUSTRASJONSFOTO.

Foto: colourbox.com

«Karoline» jobber med salg for et velrenommert firma med flere kontorer i Norden.

– Jobben min består av kontorarbeid og en del reising. Det er en veldig stressende jobb og stress er det verste under en graviditet, sier hun til NRK.no.

Ifølge «Karoline» skal hennes arbeidsgiver ha presset henne til å bli sykemeldt fremfor å forsøke å tilrettelegge arbeidsoppgavene.

– Da jeg fortalte sjefen min at jeg var gravid, fikk jeg klar beskjed: «Enten jobber du 110 prosent, eller så sykemelder du deg 100 prosent. Her finnes ingen mellomting.»

– Får betalt for å ikke jobbe

«Karoline» mente derimot at hun følte seg frisk nok til å jobbe, bare ikke frisk nok til å være på reisefot halvparten av arbeidstida.

Hun fikk derfor en gradert sykemelding fra legen med beskjed om at hun var i stand til å jobbe, men kun på kontoret.

– Arbeidsgiveren min får utbetalt en del av lønna mi gjennom NAV. Men for de resterende prosentene av stillingen min, har sjefen min gitt meg arbeidsfritak mot min vilje.

– Med andre ord, så betaler de meg for å ikke jobbe, når jeg faktisk ønsker å jobbe. Da føler du man seg ikke særlig velkommen på arbeidsplassen for å si det slik, sier «Karoline».

Karoline» ønsker ikke å stå frem med eget navn ettersom hun fortsatt jobber for det samme selskapet.

Flere gravide får sykemelding

Fra 1995 til 2007 økte sykefraværet blant gravide kvinner fra 16 til 24 prosent, skrev Aftenposten på mandag.

Ebba Wergeland

Ifølge Ebba Wergeland er det ikke uvanlig at gravide får beskjed av sjefen om å sykmelde seg.

Foto: Wikimedia Commons

Forskerne bak studien«Sick leave before, during and after pregnancy», har ikke klart å finne en årsak til denne økningen.

Ebba Wergeland, overlege i Arbeidstilsynet, tror gravide har fulgt samme naturlige økningen i sykefravær som de andre.

– Jeg tviler på at det har skjedd en drastisk endring hos gravide. I perioden mellom 1995 og 2007 økte all sykefravær fordi arbeidsledigheten gikk ned, sier Wergeland til NRK.no.

– Gravide har i utgangspunktet høyt fravær, dermed blir tallet også automatisk høyere ved en naturlig økning, mener Wergeland.

– Forventer sykemelding

Marit Heiberg, leder for Den Norske Jordmorforeningen, mener derimot at årsaken til flere sykemeldinger ofte kan være at omgivelsene forventer at gravide skal bli sykmeldt.

– Mange har en forventning om at gravide skal bli sykmeldt, det gjelder både blant arbeidsgivere og ansatte, sier Heiberg til Aftenposten.

Flere undersøkelser konkluderer også med at friske gravide arbeidstagere ofte blir sykemeldt fordi arbeidet blir for tungt eller slitsomt.

«Karoline» forteller at hun ikke ønsker å ta noen sjanser når det kommer til graviditeten.

– Jeg har kjempet i flere år for å bli gravid. Jeg hadde verken tilgitt meg selv eller arbeidsgiveren dersom det hadde skjedd noe med barnet mitt. Jeg vil fortsette å jobbe, men da jeg må ha tilrettelegging på arbeidsplassen, sier «Karoline».

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Gravide sykemeldes oftere

VIDEOREPORTASJE: Gravide sykemeldes oftere. I Rikeåsen barnehage på Kolbotn har gjort enkle grep for å legge til rette arbeidsdagen for sine ansatte. Reportasje fra 22.03.2011

– Går ut over selvrespekten

– Hvorfor vil du jobbe når du kan bli sykemeldt og få fri fra jobb under svangerskapet?

– Jeg er ikke skapt for å ligge og sole meg. Jeg er en arbeidsperson som har noe å bidra med, selv om det vil være noen fysiske begrensninger i noen måneder fremover.

– Det har også etter hvert blitt til en prinsippsak. Jeg har rett til å jobbe, lyst til å jobbe, men de vil ikke at jeg skal jobbe. Det går ut over selvrespekten og selvfølelsen når man føler at man er ikke verdt noen ting for sin arbeidsgiver, mener «Karoline».

For «Karoline» har situasjonen har vært en følelsesmessig utfordring.

– Jeg har ligget mye våken og tenkt på dette her. Det har vært dager hvor jeg har dratt til legekontoret og bare grått. Dette skulle være en gledens tid, men denne situasjonen har kastet en skygge over hele graviditeten, sier «Karoline».

Vil ha konsekvenser for arbeidsgivere

Diskriminering på grunn av graviditet er det enkeltområdet Likestillings- og diskrimineringsombudet mottar flest henvendelser om hvert år.

– Det er synd at arbeidsgiveren er pliktig til å tilrettelegge, men det er ingen sanksjoner dersom de ikke gjør det. De får ingen dagsbøter eller andre sanksjoner mot seg fra NAV, sier «Karoline».

Ifølge Arbeidsmiljøloven har arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge og forsøke å tilpasse arbeidsoppgavene for gravide ansatte.

– Dersom en arbeidsgiver ikke tilrettelegger arbeidsplassen for sine ansatte, kan Arbeidstilsynet kan gi et pålegg om at de skal gjøre det, sier Ebba Wergeland, overlege i Arbeidstilsynet.

Vanskelig for mindre bedrifter

Wergeland sier arbeidsgivere med få ansatte kan ha problemer med å tilrettelegge arbeidet for den gravide, uten å legge for mye av arbeidsoppgavene på andre medarbeidere.

Men store bedrifter og institusjoner som sykehus, kommuner og store butikker bør ha en gjennomtenkt praksis på hvordan de skal legge til rette arbeidet. De har jo hele tiden ansatte som er gravide, sier Wergeland.

– Dette gjelder selvsagt ikke bare tilrettelegging for gravide, men også for andre ansatte som kan trenge tilrettelegging, legger hun til.

Rett til svangerskapspenger

– Dersom kvinnen er frisk nok til å jobbe, men det er umulig for arbeidsgiveren å legge arbeidet til rette, skal hun ha svangerskapspenger, og ikke sykemelding, sier Ebba Wergeland, overlege i Arbeidstilsynet.

– Det er mange leger som ikke er klar over dette. Men med svangerskapspenger får de gravide beholde sine sykepengerettigheter slik at de har sikkerhet om de er så uheldige å bli syke etter fødselen, sier Wergeland.

Wergeland sier det har vært mange positive erfaringer fra NAVs samarbeid med store kvinnearbeidsplasser som for eksempel sykehus eller kommuner, når det gjelder svangerskapspenger.

AKTUELT NÅ