Hopp til innhold

– Bevæpnet politi kan påvirke dommerne

– Det er svært betenkelig at vi har bevæpnet politi inne i en norske rettssaler, sier islamforsker Lars Gule. Han tror det kan påvirke retten, og får støtte av Advokatforeningen.

Sikkerhet i Oslo tingrett

Det er alltid streng sikkerhet i Oslo tingrett når retten skal behandle saker hvor islamister og ekstremister står tiltalt. Denne uken ble alle kontrollert da terrorsaken mot en 24-åringen fra Østfold startet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forrige uke fulgte forskeren rettssaken mot den 24 år gamle mannen fra Østfold, som er tiltalt for å ha kjempet for terrororganisasjonen IS i Syria.

Hver dag måtte Gule og alle som fulgte saken gjennom en grundig kontroll av bevæpnet politi på vei inn til rettssal 207 i Oslo tingrett. Politiet kontrollerte alle med metallskanner og så igjennom vesker og bagasje.

– Det er åpenbart behov for god sikkerhet i saker som relateres til terror og vold. Derfor er det fornuftig at man har sikkerhetskontroll, og at man bruker metalldetektorer. Men det betyr også at alle aktørene som kommer inn i retten, allerede er klarert, påpeker islamforskeren.

– Forteller at det er farlige personer

Bevæpnet politi i Oslo tingrett

I sal 207 i Oslo tingrett var politiet bevæpnet da PST presenterte sine bevis mot den terrortiltalte 24-åringen fra Østfold.

Foto: Olav Døvik / NRK

Gule synes derfor det er pussig at politiet må være bevæpnet når de sitter inne i selve rettssalen. Han frykter at det kan være med på å påvirke retten og gi et inntrykk av at tiltalte er særlig farlig.

– Alle er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det kan minne om russiske og egyptiske rettsprosesser hvor de tiltalte sitter i bur – noe som åpenbart forteller at dette er særdeles farlige personer. De er i realiteten allerede funnet skyldig, mener Gule.

NRK følger tirsdagens prosedyrer i saken mot den tiltalte 24-åringen.

Gjelder uansett

Det er Oslo politidistrikt som har ansvaret for sikkerheten i retten i samarbeid med Oslo tingrett. Pressevakt Roar Hanssen påpeker at den midlertidige bevæpningen av politiet, innebærer at politiet skal være bevæpnet alle steder, hele tiden.

Lars Gule

Islamforsker Lars Gule synes ikke oppbudet at røslige politifolk med pistol på hofta er norsk rett verdig.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Det er ikke gjort noe unntak i denne saken. Reglene for bevæpning gjelder både innen- og utenfor rettssalen, sier Hanssen.

Det var i fjor høst at Politidirektoratet ga en midlertidig tillatelse til bevæpning av politiet. Denne tillatelsen har siden blitt forlenget i flere omganger.

Leder i Advokatforeningens forsvarergruppe, Frode Sulland, er enig med Gule i at det er uheldig at det er væpnet politi til stede i forbindelse med rettsforhandlinger.

– Man bringer da inn et fremmedelement i noe som skal være det sivile samfunns straffeforfølging. Det kan bidra til å forsterke stemningen av alvor, og skape et større bilde enn nødvendig av at dette er farlige personer, sier Sulland.

– Rart om de la fra seg våpnene

Sulland påpeker samtidig at han tror de fleste av rettens aktører er kjent med at det er den midlertidige bevæpningen som er grunnen til at politiet bærer våpen, og at det ikke dreier seg om en trusselvurdering i hver enkelt sak.

– Det er den stadige forlengningen av den midlertidige dispensasjonen vi generelt er mest kritiske til, sier Sulland.

Aktor i saken, Geir Evanger, sier han ikke har lagt merke til bevæpningen. Det tror han ikke dommerne har gjort heller.

– Det er sånn uniformeringen av politiet er i Norge akkurat nå. Jeg synes det ville vært rart om man skulle be politiet legge fra seg våpnene før de gikk inn i en slik sak, sier Evanger.

Dagen etter saken først ble publisert svarer avdelingsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet at det ikke er noe ved dagens trusselbilde som tilsier at de kan skille mellom hvor de skal være bevæpnet.

Derfor vil man også kunne se bevæpnet politi i norske rettssaler, sier Songstad.

AKTUELT NÅ