Hopp til innhold

Fagforening ut mot Arbeidstilsynet: – Verstingene blir ikke tatt

Arbeidstilsynet får kritikk for å være for dårlige til å avdekke utnytting av utlendinger i fiskeindustrien. – De finner bare småtterier, mener lokal tillitsvalgt.

Illustrasjonsbilde

Arbeidstilsynet får kritikk for at de ikke klarer å avdekke ulovlig bruk av utenlandsk arbeidskraft i fiskeindustrien. Foto: Illustrasjon/Scanpix NTB

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Opp til 18 timers arbeidsdager, manglende overtidsbetaling og lønn ned i 90 kroner i timen har gjort at fiskeindustrien har fått et verstingstempel.

– Det er dessverre slik at mange er ute etter å berike seg selv på bekostning av andre i denne bransjen, sier Yngve Hansen, leder i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i Vesterålen, til NRK.

Yngve Hansen, leder i NNN i Vesterålen

– Det er dessverre slik at mange er ute etter å berike seg selv på bekostning av andre i denne bransjen, sier Yngve Hansen, leder i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i Vesterålen.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Hansen føler han står mye alene i kampen mot useriøse bedrifter uten tariffavtaler.

– Vi har hørt at Arbeidstilsynet har hatt kontroller der forholdene har vært ille, uten at de har klart å avdekke det. Jeg vet de har påpekt ting, men det har egentlig bare vært småting.

Hansen har inntrykk av at Arbeidstilsynet har for lite ressurser til å gjøre jobben de skal gjøre.

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er sterkt beklagelig. Det gjør at jobben med å få en mer seriøs bransje ikke blir lettere.

– Krevende å finne nok ressurser

Arbeidstilsynet har intensivert kontrollene i årets sesong. Siden kontrollene fortsatt pågår, har ikke tilsynet tall på hvor mange som har fått pålegg. 20 bedrifter er kontrollert i 2014, målet er å kontrollere 80 i år.

Tilsynet har myndighet til å slå ned på manglende overtidsbetaling og for lange arbeidsdager, men kan ikke sanksjonere bedrifter som lønner lavt. Johan Furebotten er tilsynsleder i Nord-Norge.

tilsynsleder Johan Furebotten ved Arbeidstilsynet i Bodø.

– I sesongene er det krevende å finne nok ressurser til å følge opp. I de senere år har vi kraftsamlet mer enn tidligre, så vi føler vi har blitt bedre, sier Johan Furebotten i Arbeidstilsynet.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– I sesongene er det krevende å finne nok ressurser til å følge opp. I de senere år har vi kraftsamlet mer enn tidligre, så vi føler vi har blitt bedre. Men det er en utfordring, innrømmer Furebotten.

Han påpeker at utenlandske arbeidstakere har flere rettigheter enn kun lønn.

– Viktigst av alt er at de kan reise hjem med egen helse i behold. Så langt er ulykkesfrekvensen for høy for denne gruppa, og ofte grunnet språkproblemer og manglende opplæring, sier Furebotten.

I går tok arbeidsminister Robert Eriksson avstand fra det han kalte en cowboyvirksomhet i fiskeindustrien.

Eriksson sier han har styrket Arbeidstilsynet med tolv millioner i år, og at han håper flere uanmeldte tilsyn vil få orden på de useriøse i bransjen.

– Livredde for oss

Hansen beskriver det som en krevende jobb å være tillitsvalgt i Vesterålen, når hundrevis av utenlandske arbeidere strømmer til fiskemottak for en kort periode.

– Det er en veldig utbredt fryktkultur blant utenlandske arbeidere. De er veldig redde for jobbene sine. Det viktigste for utlendingene er å beholde jobben, selv om forholdene er mye dårlige enn de burde være.

NRK har sett eksempel på timelønn ned i 90 kroner i bransjen. Yngve Hansen beskriver det samme i Vesterålen.

– Hvorfor godtar de en så lav lønn?

– Det er et veldig klart svar på det. Det henger i hop med at det er utrolig vanskelig arbeidsmarked i Europa. For mange er dette eneste sjanse til å faktisk klare å tjene seg noen kroner. Det er eneste inntekstkilde de har og de er livredde for å miste den inntekten hvis de prater med fagforeninger eller journalister.

– Hvorfor gjør bedriftene dette?

– Fiskeindustrinæringen på hvitfisksiden har jo gått forholdsvis dårlig over flere år. Så dette er noe bedriftene gjør for å kutte kostander, avslutter Hansen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger