Hopp til innhold

– Asylsøkere feilinformeres om hva som venter i Norge

Flere asylsøkere får sjokk når de kommer til asylmottaket, fordi de har hørt historier som gir dem urealistiske forventinger, ifølge mottaksleder Jenny Sørensen Myrvoll.

En gruppe asylsøkere som har kommet over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Mottaksleder

Jenny Sørensen Myrvoll (innfelt) sier mange flyktninger som kommer til Norge har urealistiske forventninger til standarden ved norske mottak.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det har nok kommet ut en del feilinformasjon om hvordan det er å være asylsøker og å bo i mottak i Norge. Det er kanskje derfor det kommer så mange nå, sier Myrvoll til NRK.

Hun er leder for ved Sjøvegan statlige mottak i Troms, og forteller at de nå registrerer flere asylsøkere enn tidligere som kommer med feilaktige forventninger til oppholdet i Norge.

– Noen har vel fått opplysninger om Norge som ikke er realistiske. Så får de sjokk når de kommer hit.

Sjøvegan statlige asylmottak

– Sjøvegan mottak fyller alle UDIs krav, sier mottaksleder Jenny Sørensen Myrvoll.

Foto: Jenny Sørensen Myrvoll

– Ikke egnet for mennesker

Torsdag fortalte NRK om syriske «Aisha» som reiste fra Dubai i De Forente Arabiske Emirater for å søke asyl i Norge. Hun havnet til slutt på Sjøvegan statlige mottak i Troms, men reiste tilbake til Dubai etter to måneders opphold her.

– Ærlig talt, jeg ble sjokkert. Jeg trodde Norge var mer moderne og mer sivilisert. Den asylleiren jeg kom til var ikke egnet for mennesker, sa hun til NRK.

Hun klaget over kulden, standarden på mottaket, størrelsen på sengene, maten hun fikk kjøpt i butikken, at det var langt å gå dit og at hun måtte bære varene sine hjem selv.

"Aisha" i Sjøvegan

– Asylleiren var ikke egnet for mennesker, sa syriske «Aisha» til NRK i torsdag.

Foto: Privat

Avfeier kritikken

Jenny Sørensen Myrvoll

– Noen har vel fått opplysninger om Norge som ikke er realistiske. Så får de sjokk når de kommer hit, sier mottaksleder Jenny Sørensen Myrvoll til NRK.

Foto: Privat

– Kvinner og menn bor i atskilte leiligheter, seks i hver enhet. Der er det tre soverom, så man må dele med en annen, og sengene er helt standard størrelse. Beboerne må kjøpe og lage maten sin selv, og det tar kun ti minutter å gå til sentrum.

Myrvoll sier at Sjøvegan mottak oppfyller alle UDIs krav. Når hun får høre at «Aisha» klaget over å måtte bære maten hjem selv, ler Myrvoll.

– Jammen slik er det jo i Norge. Vi kjøper maten og lager den selv, og vi må også vaske husene våre selv.

På Sjøvegan mottak er asylsøkerne selv ansvarlige for renholdet av enheten de bor i.

– Og kaldt er det. Det kan vi ikke nekte for. Vi holder oss jo fast i iskanten her nord, sier Myrvoll.

Sjøvegan

AKTUELT NÅ