Hopp til innhold

– Alle transpersoner må få behandling

– Store forbedringer må gjøres med behandlingen av transpersoner. Det er alvorlig hvis mange må lyve for å få behandling, sier stortingsrepresentant Gina Barstad (SV).

Gina Barstad

Stortingsrepresentant Gina Barstad (SV) mener at situasjonen er alvorlig, og at noe må gjøres med behandlingstilbudet.

Foto: Sigurd Fandango Kapperud

I går kunne NRK.no fortelle at transpersoner føler de må lyve for å få behandling, og at de føler de ikke blir tatt ordentlig hånd om av helsevesenet.

I etterkant av sakene har det vært mange reaksjoner. Stortingsrepresentant Gina Barstad (SV) er en av dem som reagerer på praksisen som utøves.

– Svært bekymringsfullt

– Det er alvorlige ting som har kommet fram på NRK. Den gruppen det er snakk om er allerede utsatte, så det er veldig ille at de føler seg sviktet av helsevesenet. Det er svært viktig at vi imøtegår de som i går uttalte at de ikke har et behandlingstilbud og sier de må lyve, sier hun.

– Uansett hvordan man definerer seg, hva man kaller seg og om man faller utenfor diagnosen transseksualitet, skal man få behandling og oppfølgning. Det er helt sikkert store forbedringer som kan gjøres på området, sier Barstad.

– Jeg har hørt lignende historier tidligere og synes det er bekymringsfullt. Det er viktig at vi skaper en offentlig debatt og dialog mellom partene. Jeg oppfordrer helseministeren til å sjekke forholdene og snakke med gruppen det gjelder, sier hun.

– Må ha flere typer behandling

Hun mener at gruppen det gjelder går igjennom en vanskelig prosess, og at de derfor må behandles varsomt.

– Det å bryte med tradisjonelle kjønnsroller er noe av det vanskeligste og tyngste en person kan gjøre i Norge i dag. Defor er behandling og oppfølgning ekstremt viktig, sier hun.

For noen grupper transpersoner kan ønsket om behandling bare innebære enkle kjønnsjusteringer som brystreduksjon eller kosmetiske inngrep som for eksempel gjør at man kan godtas som både mann og kvinne utseendemessig, eller at kjønnet til personen kommer mindre tydelig fram. Barstad mener at det også må vurderes om slike opeasjoner kan dekkes av staten.

– Vi kan ikke bare ha en type behandling å tilby. Vi må ha flere former for behandling og tilpasse dette til de behovene transpersonene har. Vi må diskutere om det kan være en mulighet at staten kan dekke disse inngrepene slik at de det gjelder får et enklere liv, sier hun.

– Tilbudet er ikke bra nok

– Blir du avvist fra Rikshospitalet, så står du der uten videre oppfølgning. Dette er det tilbudet vi har i Norge, og det er ikke bra nok, sier Barstad.

I går fortalte NRK om anonyme «Simen» og hvordan han har løyet seg igjennom utredningen ved Rikshospitalet og fått diagnosen F64.0. Han synes det er ekkelt at han måtte lyve på seg et dårlig forhold til sin egen kropp, og at han følte han måtte holde tilbake flere opplysninger om barndommen sin.

Skeiv Ungdom og LLH kunne fortelle at de var godt kjent med at transpersoner lyver for å få behandling hos Rikshospitalet.

– Vi vet at transpersoner føler at sannheten ikke alltid passer seg hos Rikshospitalet. Vi ser en klar sammenheng mellom dette og at det ikke finnes noe godt tilbud til transseksuelle som faller utenfor, sier nestleder for Skeiv Ungdom Line Halvorsrud.

– Transpersoner føler seg sviktet av helsevesenet, og noe må endres, sier hun.

Anonyme "Simen"

«Simen» har løyet seg igjennom utredningen til Rikshospitalet, og går nå på det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger