Hopp til innhold

PST: – Al-Shabaab har støttespillere i Norge

Samtidig som PST etterforsker om en norsk borger deltok i terrorangrepet mot et kjøpesenter i Nairobi, sier de at de mener terrororganisasjonen Al-Shabaab har flere støttespillere i Norge.

Al-Shabaab

Al-Shabaab, som betyr ungdom på arabisk, har drevet aktiv rekruttering i Norden, sier en av verdens fremste eksperter på terrororganisasjonen.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

Terrororganisasjonen Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet mot kjøpesenteret Westgate i den kenyanske hovedstaden, som kostet rundt 70 mennesker livet.

Er det et Al-Shabaab-miljø i Norge, slik PST ser det?

– Slik vi ser det, har de støttespillere i Norge. Jeg ønsker ikke å uttale meg om det er ett miljø eller flere miljøer, eller hvordan denne støtteaktiviteten arter seg, sier Jan Glent, avdelingsdirektør for påtale og etterforskning i PST, til NRK.

– Instruktør hadde bakgrunn fra Garden

Flere ledere i Al-Shabab har bodd i Skandinavia i perioder, og de har tidligere rekruttert herfra.

Stig Jarle Hansen

Stig Jarle Hansen, en av verdens fremste eksperter på Al-Shabaab, sier at det utvilsomt har vært et skandinavisk Al-Shabaab-nettverk.

Foto: NRK

Det har vært nordmenn som har vært involvert i Al-Shabaab tidligere, påpeker førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved UMB Stig Jarle Hansen, en av verdens fremste eksperter på Al-Shabaab.

– Det har blant andre vært en instruktør som hadde bakgrunn fra Garden, det har vært folk som har gitt penger, og det har vært folk som har transportert mat og medisiner i Somalia. Det har vært mange forskjellige roller som er blitt fylt opp av både norske menn, og antakelig også en del norske kvinnelige statsborgere, sier Hansen.

Han mener Al-Shabaab har «forsvinnende liten» støtte i det norsksomaliske miljøet, men at det er noen personer som har tett tilknytning til terrororganisasjonen.

– Det er kanskje 2–3 personer som er veldig tett opptil miljøet. Det har vært en løpende rekruttering over tid, og det har vært en god del skandinaviske kontakter. Det er ingen tvil om at det har vært et skandinavisk nettverk her, sier Hansen.

Han anslår at mellom 20 og 30 nordmenn har reist til Afrika for å støtte Al-Shabaab.

I boken Norsk Jihad skriver journalist og forfatter Lars Akerhaug at tre personer bosatt i Oslo er representanter for Al-Shabaab.

Fast rekrutteringsmønster

Fredag sa PST at mistanken mot den norske borgeren som er mistenkt for å ha vært med i terrorangrepet på kjøpesenteret i Nairobi i september, er styrket.

Stig Jarle Hansen sier at Al-Shabaab ofte rekrutterer såkalte diaspora, altså somaliere som bor utenfor Somalia, til terroraksjoner, og at det ofte er et fast rekrutteringsmønster som gjentar seg.

Han mener den terrormistenkte nordmannen kan passe inn i det mønsteret.

– Forskning har vist at det har vært personer fra den såkalte generasjon 1,5 som har utmerket seg i rekrutteringen. Det vil si somaliere som kom ganske sent til Vesten, ofte i alderen 8–18 år, de var altså ikke voksne. Dette gjorde man sårbar, for da var man ikke i stand til å forstå den somaliske konflikten godt nok, så man forenklet den til å bli en konflikt mellom Vesten og islam. Samtidig var man ikke utsatt for det sterke normpresset som en sterkere sosialisering i andre kulturer hadde gitt, sier Hansen.

– Det har også vært slik at man må ha et visst nettverk, såkalte «gatekeepers» som kan hjelpe deg til Somalia og si hvem du skal kontakte lokalt der.

Hansen påpeker også at Al-Shabaab aktivt har brukt internett til å fri til ungdom, også i Norge.

– Al-Shabaabs videoer er veldig godt regisserte, og de er estetisk dyktige. Organisasjonen selger et lett budskap. De fremstiller verden i sort-hvitt, hvor det er mange som lider og trenger hjelp, og de fremstiller et budskap om hvem som står bak de lidelsene, som er veldig enkelt, sier Hansen.

AKTUELT NÅ