Hopp til innhold

– 10 av 10 russiske fanger misunnelige på Breivik

Den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij ber verdenssamfunnet huske på politiske fanger i Russland. – Jeg håper dere skjønner at det fortsatt kan være snakk om så mange som tusen personer, sier Khodorkovskij.

Oslo Freedom Forum

DIREKTE: Se direkte fra Oslo Freedom Forum.

Mikhail Khodorkovsky

Khodorkovskij har de siste årene kommet med kraftig kritikk av russiske myndigheter.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Mikhail Khodorkovskij bygget seg gjennom privatiseringen av russisk økonomi på 1990-tallet opp til å bli Russlands rikeste mann. Etter ni år i fengsel ble Khodorkovskij benådet i 2013, og uttalte i september av han var «klar til å bli Russlands president» – dersom landet er i krise og han blir bedt om det.

Onsdag morgen snakket den tidligere oligarken, som nylig ga ut boka «My Fellow Prisoners», på Civitas frokostmøte i forbindelse med Oslo Freedom Forum.

Via sin tolk kom Khodorkovskij med en oppfordring til Norge og verdenssamfunnet om å ikke glemme dem som er fengslet i Russland.

– Myndighetene i Russland bestemte seg i desember for å løslate fanger. Dette gjaldt meg selv, samt jentene i Pussy Riot, som jeg møtte i går.

– Dette fikk mange til å tro at Russland ikke lenger har politiske fanger. Jeg håper dere skjønner at det ikke er tilfelle, sier Khodorkovskij.

– Ikke en rettferdig prosess

Khodorkovskij etablerte blant annet Menatep, en av Russlands første private banker, og ble konsernsjef i oljeselskapet Yukos fra 1996.

Etter årtusenskiftet ble Khodorkovskij kjent som en foregangsmann for økt åpenhet innen russisk næringsliv. I 2003 ble Khodorkovskij imidlertid arrestert og siktet for svindel og skatteunndragelse. Den tidligere oligarken mener rettsprosessen mot ham var politisk motivert, og sier det samme gjelder opp mot tusen fanger i landet.

– Politiske fanger er fanger som er fengslet fordi myndighetene vil det, de har ikke blitt straffet som følge av en rettferdig rettsprosess, sier Khodorkovskij.

Han mener den største andelen av politiske fanger i Russland er mennesker som har blitt fratatt eiendom av russiske myndigheter.

– Vanligvis er det ikke så mye fokus på dem, menneskerettighetsforkjempere er ikke opptatt av dem. Jeg mener at det er urettferdig at de havner i fengsel fordi noen andre vil ha eiendelene deres. La oss ikke glemme disse menneskene, sier Khodorkovskij, og viste til egne erfaringer.

– For en person som er fengslet er det veldig verdifullt å vite at noen husker på deg, fordi dette gir styrke til å holde ut.

Artikkelen fortsetter.

Laster Twitter-innhold

– 10 av 10 fanger misunnelige på Breivik

Khodorkovskij fikk også spørsmål om forholdene i russiske fengsler, og om disse fortsatt kan sammenlignes med de fryktede GULag-systemet fra sovjettiden.

Khodorkovskij svarte med en sammenligning som gjaldt terroristen Anders Behring Breivik, og advarte mot at den kunne bli oppfattet som «uhøflig».

– Da jeg var i Russland og så forholdene Breivik satt under i Norge, kan jeg forsikre dere om at ikke bare 10 av 10 russiske fanger var misunnelige på ham, men også åtte av 10 russiske borgere, sa Khodorkovskij til latter fra salen.

Samtidig, sier Khodorkovskij, er det ikke tvil om at forholdene har blitt bedre i russiske fengsler de siste årene.

– Selv om jeg har hatt mine konflikter med Putin, må jeg innrømme det. Det viktigste er at fangene nå får mat, de blir ikke torturert med kulde, og de blir ikke slått for ofte. Det er en stor forbedring.

– Lurte staten

I forbindelse med siktelsen mot Khodorkovskij uttalte den russiske statsadvokaten uttalte at milliardæren hadde lurt staten for milliarder av kroner i tapte skatteinntekter. Khodorkovskij selv, samt andre Putin-kritikere, hevdet imidlertid at prosessen mot oligarken var politisk motivert, fordi den representerte en selektiv håndhevelse av lovverket.

Khodorkovskij ble fengslet i 2005. I 2013 ble Khodorkovskij benådet av president Vladimir Putin, og dro umiddelbart til Tyskland. Det var da åtte måneder igjen til dommen uansett hadde vært ferdigsonet.

På onsdagens frokostmøte snakket også den kinesiske dissidenten Yang Jianli og den iranske forfatteren Marina Nemat om sine erfaringer som politiske fanger i sine respektive land.

Nemat advarte blant annet mot å tro at forholdene i Iran nå er mye bedre, til tross for at Hassan Rouhani har tatt over som president etter Mahmoud Ahmadinejad, og viste blant annet til at unge jenter jevnlig voldtas i fengsel i landet.

– Et samfunn kjennetegnes av hvordan det behandler sine svakeste, sier den iranskfødte forfatteren.


AKTUELT NÅ