Hopp til innhold

– Enkelte kan tape 70 prosent av lønna som pensjonist

Pensjonskutt for arbeidere med lav levealder, finansierer økt pensjon til privilegerte akademikere, mener Manifest tankesmie.

Mopper golv

Det å starte yrkeskarrieren i ung alder og avslutte etter 40 år gir lavere pensjon enn om man starter senere og jobber lenger, hevder rapporten.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Arbeidere som jobber til de er 62, finansierer pensjonsregninga til mer priveligerte akademikere som både jobber og lever lenger, mener Manifest.

Tankesmien legger i dag fram en rapport som viser at pensjonskuttene blir store for de som går av med pensjon tidlig.

Magnus E. Marsdal, utreder i Manifest tankesmie

Noe av ulikheten i levealder skyldes belastningen i mange typiske arbeideryrker, mener Magnus E. Marsdal, utreder i Manifest tankesmie.

Foto: Linda Reinholdtsen

Utreder Magnus E. Marsdal i tankesmien, mener lavtlønte yrker med lav levealder straffes oppsiktsvekkende hardt.

– I lavtlønte yrker som renholder vil den enkelte kunne oppleve å tape 70 prosent av lønnen sin som pensjonist. De kuttene finansierer pensjonen til grupper med høyere levealder, hevder Marsdal.

Jobber like mange år, men taper mye pensjon

Regnestykkene viser at selv om en truckfører eller en elektriker har nøyaktig like mange år i arbeidslivet som en tannlege eller jurist, får arbeideren som går av som 62-åring svært lav pensjon i forhold til akademikeren som jobber til vedkommende er 67.

Det man får i pensjon deles på årene det forventes at en gjennomsnittlig nordmann skal leve som pensjonist.

Hadde elekrikeren eller renholderen jobbet til hun ble 67 eller 70, ville hun også ha fått høy pensjon.

– Belønner de som kan stå lenge i arbeid

– Den største uretten i dagens system er at folk som jobber nøyaktig like lenge, 40 år, får veldig ulik pensjon. En som begynner som elektriker som 22 åring og går av ved 62 år, vil straffes med flere titusen kroner i året, sier Marsdal.

– Men dere peker på at noen lever kortere enn andre. Bør man ikke da heller se på hva som kan bedre helsen enn å endre pensjonssystemet hvis målet er å gjøre noe med ulikehetene?

– Systemet belønner den som kan stå lenge i arbeid. Helsa varierer individuelt men ikke yrkesbelastningen. Yrkesbelastningen på en elektriker er høyere enn på en advokat, sier Marsdal.

Men på Stortinget, var alle partiene, bortsett fra FrP og SV med på pensjonsreformen.

–Vurdert og forkastet

Lise Christoffersen

Lise Christoffersen, stortingsrepresentant for Ap i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

At det er stor forskjell på levealderen i ulike yrker ble utredet da reformen ble laget, sier Lise Christoffersen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Arbeids- og sosialkomiteen.

– Det var en problemstiling som ble vurdert og forkastet fordi det ville gi et veldig komplisert system. Det ville ikke fjernet den tilsynelatende urettferdigheten mellom ulike yrkesgruppe, sier Christoffersen.

Hun viser til at også internt i de enkelte yrkesgruppene er det store individuelle forskjeller, og at det vil bli for komplisert og helt umulig å forholde seg til.

Store forskjeller i levealder mener Lise Christoffersen kan forebygges med andre virkemidler.

Manifest kan neppe forvente seg drahjelp i retning i hva de mener er mer rettferdig fra Stortinget, og håper på LOs hjelp for å få endret systemet.

AKTUELT NÅ