– Under ski-VM kommer det deler av dagen til å gå ekspresstog fra Vestli og Helsfyr til Holmenkollen. Togene kommer til å stoppe som normalt på stasjonene fram til Majorstuen og går derfra direkte til Holmenkollen, sier kommunikasjons-sjef Bjørn Rydmark i Oslo T-bane drift til NTB.

T-banetogene som skal brukes under VM i februar/mars kommer til å ha seks vogner.

– Vi har et tett samarbeid med VM-komiteen. De har estimert hvor mange som er ventet til hvert arrangement, sier Rydmark.

Ny stasjon

Holmenkollbanen har vært stengt mellom Majorstuen og Frognerseteren siden juni i fjor. Banen måtte oppgraderes slik at de nye T-banetogene som er i trafikk på det øvrige banenettet, kan brukes. Det er også bygget en ny Holmenkollen stasjon.

– Men vi har en liten utfordring. De gamle røde T-banetogene hadde to vogner, de nye har tre, og det er de gamle stasjonene langs Holmenkollbanen ikke bygd for. Derfor er vi nødt til å stenge av den bakre vognen i de nye togsettene inntil videre, sier Rydmark.

Når de gamle stasjonene blir oppgradert, kan Rymark foreløpig ikke svare på.

Det er kong Harald som står for gjenåpningen av Holmenkollbanen mandag 6. desember. Den høytidelige seremonien kommer til å skje på Holmenkollen stasjon.

Stasjonen har fått en 115 meter lang plattform som gir plass til togsett med seks vogner. Den opprinnelige stasjonsbygningen fra 1916 er bevart og blir en del av det nye stasjonsanlegget, går det fram av Ruters nettsider.

LES: Vil framskynde T-bane til Lørenskog

400 millioner

Opprustningen av Holmenkollbanen og den nye stasjonen har ifølge Rydmark blitt gjort innenfor budsjett, og har kostet i underkant av 400 millioner kroner.

En tyvebande som forsynte seg med kobberkabler har skapt problemer under anleggsarbeidet.

LES: Pågrepet for kobbertyveri

– Det var en utfordring å skaffe kobberkabler til veie slik at banen kunne åpne som planlagt. Men vi har klart det, sier Rydmark.

Rymark sier at Holmenkollbanen blir gjenåpnet helt opp til Frognerseteren. Den nye linje 1 vil på dagtid mandag til fredag trafikkere strekningen Frognerseteren-Ellingsrudåsen, ellers vil den gå mellom Helsfyr og Frognerseteren.

Ski-VM starter onsdag 23. fenruar med langrenn fem kilometer kvinner og ti kilometer menn.

(NTB)