Hopp til innhold

70 år siden senkingen av Blücher

Fortsatt uklart hvor mange som mistet livet da Blücher ble senket i Drøbaksundet.

Blücher

Blücher ble senket i Drøbaksundet.

Foto: Arkiv / Scanpix

Den tyske krysseren hadde som oppdrag å innta Oslo og ta kongefamilien og regjeringen til fange. Senkingen sørget for at de rakk å flykte.

Natten til 9. april gled den tyske invasjonsstyrken innover Oslofjorden med slokte lanterner.

Det fremste skipet i angrepsgruppen var det nyeste, store fartøyet i den tyske marinen, krysseren Blücher på 12 200 tonn.

Oslo april 1940.

Oslo april 1940. Tyske tropper marsjerer på Karl Johans gate.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Om bord i Blücher var det en rekke nøkkelpersoner som skulle overta viktige funksjoner i Oslo etter den tyske invasjonen.

I Blüchers kjølvann kom krysseren Lüzow, og den noe mindre Emden. Etter disse fulgte en gruppe mindre skip. Tyskerne håpet på å slippe gjennom Oslofjorden uten motstand. De ble imidlertid oppdaget ved Færder ved 23.30-tiden, og Oscarsborg festning ble varslet om den kommende invasjonen.

Hadde bare to skudd

Aron

Den ene av 280mm-kanonene på Oscarsborg festning som skjøt mot Blücher 9. april 1940. Festningen var utstyrt med tre slike kanoner; Moses, Aron og Josva. Et løp til en av disse kanonene veier 43 tonn.

Foto: Wikimedia Commons

Soldatene kunne bare skyte to skudd med de store kanonene på festningen fordi de var underbemannet, og de som var stasjonert på Oscarsborg var utrente og brukte lang tid på å lade om. 450 nye rekrutter hadde blitt plassert på festningen bare en uke før, og fikk en ilddåp de neppe hadde tenkt seg.

Klokken 04:21 den 9. april 1940 åpnet kanonene ild. Det første skuddet fra de tyskbygde 280 mm-kanonene traff krigsskipet rett forut for aktre mast, og skapte et inferno av flammer og røyk midtskips frem til forre mast.

Det andre prosjektilet traff ved ett av kanonbatteriene, som havnet i sjøen og startet flere branner ombord.

Kong Haakon og kronprins Olav ved kongebjørka i Molde i april 1940

Molde, april 1940: Kong Haakon og kronprins Olav under flukten nordover etter tyskernes invasjon i Norge. De søker dekning ved bjørketrær utenfor Molde under et flyangrep på byen.

Foto: Per Bratland / SCANPIX

Hadde problemer med å forsvare seg

Skadene på Blücher var så store at skipet hadde problemer med å forsvare seg. Artilleriet var for høyt stilt, og kanonbatteriet kunne ikke skyte på grunn av skadene det andre skuddet fra Oscarsborg hadde forårsaket.

0425 ble Blücher truffet av torpedoer fra festningens undersjøiske torpedobatteri. Det var disse som ga Blüher nådestøtet.

Uklart hvor mange som mistet livet

Det er fortsatt uklart hvor mange mennesker som var om bord i Blücher for 70 år siden.

- Skipet hadde en besetning på 1380, og av disse ble 1024 reddet, sier Per Egil Grimstad, som er sjef på Oscarsborg festningsmuseum .

- I tillegg var det en troppestyrke på 822 mann om bord. Av disse vet vi at 528 ble reddet.

Av dette kan man anta at 650 mennesker mistet livet, men så enkelt er ikke regnestykket, sier Grimstad:

- Det var også et antall sivile om bord, men hvor mange det var er usikkert. Vi vet at dette var de sivile tjenestemennene som skulle overta statsadministrasjonen i Norge, men vi vet ikke sikkert hvor mange de var, sier museumssjefen.

Nedgraderte dokumenter frigis i dag

Riksarkivet frigir i dag tidligere hemmeligstemplede dokumenter fra krigen.

Mer enn 5.000 dokumenter fra andre verdenskrig som har vært unndratt offentligheten i 70 år, blir for første gang presentert på nett .

Senkingen av Blücher er ett av hovedtemaene, og blant dokumenetene som frigis er tyske angrepsplaner for Syd-Norge, som ble funnet i fjæra på Gråøya to uker etter senkingen av det tyske krigsskipet.

Andre tall

Riksarkivets Øyvind Ødegaard har tror antallet drepte er lavere enn det man har trodd tidligere.

- De mest oppdaterte spekulasjonene går ut på at det var 2400 personer om bord og at oppimot 500 omkom. Den etablerte sannheten opp til nylig var at 1000 omkom.

Det tok omtrent 2,5 timer fra skipet ble truffet til det sank, det er ganske lang tid. De som omkom var mest sannsynlig under dekk og døde dermed av eksplosjonen. Dernest døde nok en god del i vannet, enten for at det var store oljelekkasjer som tok fyr eller noen ikke maktet svømmeturer, sier Ødegaard.

Nedkjempet den norske motstanden

Bombingen av Oscarsborg festning

0745 begynte tyske fly å bombe Oscarsborg festning.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Tre timer etter senkingen av Blücher begynte tyske bombefly et langrep på Oscarsborg som varte hele dagen. Tyskerne nedkjempet i løpet av kort tid nesten all norsk motstand, og inntok Oslo. Men senkingen av Blüher gjorde at Hitlers plan ble forsinket. Derfor rakk regjeringen og kongefamilien å flykte fra Oslo, og kom seg senere i sikkerhet i England og USA.

AKTUELT NÅ