Hopp til innhold

15-åring kan dømmes til forvaring for første gang: – Brudd på barnekonvensjonen

Leder av Advokatforeningens menneskerettsutvalg, Mette Yvonne Larsen, mener at en eventuell forvaringsstraff for den 15 år gamle jenta som står tiltalt i Vollen-drapet, er et brudd på FNs barnekonvensjon.

 Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen frykter at en eventuell forvaringsdom for den drapstiltalte 15-åringen kan skape et strengere system for barn som begår kriminelle handlinger.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Aktor i saken, statsadvokat Erik Førde, la i dag ned påstand om ti års forvaring for 15-åringen.

Ingen under 18 år har tidligere blitt dømt til forvaringsstraff i Norge.

I dag startet prosedyrene i rettssaken mot en 15 år gammel jente som står tiltalt for å ha drept Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på barnevernshjemmet Små Enheter i Vollen.

Les også: Ledere ved Små enheter risikerer fengsel etter Vollen-drapet

Frykter presedens

Advokat og leder av advokatforeningens menneskerettsutvalg, Mette Yvonne Larsen, mener retten ikke har hjemmel til å dømme jenta til forvaring.

– Det er direkte i strid med barnekonvensjonens artikkel 37a, hvor det fremgår at barn ikke skal dømmes til straff, uten mulighet til løslatelse eller dødsstraff.

Hun påpeker at barnekonvensjonen er en del av norsk lov.

– Kan det skape presedens?

– Ja, jeg er redd for at det vil kunne skape et strengere system når det gjelder hvordan man ser på barn og barn som begår straffbare handlinger.

Anna Kristin Gillebo Backlund

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i oktober.

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

– Forvaring kan være til det beste for tiltalte

Aktor Erik Førde er dypt uenig i at en forvaringsdom vil bryte med barnekonvensjonen.

Aktor Erik Førde

Aktor Erik Førde sier at samfunnet ikke er avskåret fra å bruke de straffereaksjoner som finnes, selv om et barn står tiltalt.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Cecilie Nakstad er forsvarer for den drapstiltalte 15-åringen

Cecilie Nakstad er forsvarer for den drapstiltalte 15-åringen.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Barnekonvensjonen understreker at alle avgjørelser skal være til barnets beste, men det betyr ikke at samfunnet er avskåret fra å bruke de straffereaksjoner som finnes, hvis handlingene er alvorlige nok. Spørsmålet om forvaring ble vurdert i forbindelse med lovendringen i 2011, da man flettet barnekonvensjonen inn i straffeloven, sier han.

– Da tok man eksplisitt stilling til at man i unntakstilfellene, når helt spesielle forhold foreligger, kunne bruke forvaring, sier han videre.

– Har du forståelse for innsigelser mot å sette et barn i forvaring?

– Ja, men det kan være at kravene til individuell oppfølging som ligger i en forvaringsdom vil være bedre for den tiltalte, enn en ordinær fengselsstraff, uten krav til individuell oppfølging i samme grad, sier Førde.

Barn skal ikke i forvaring

Tiltaltes forsvarer Cecilie Nakstad sier til NRK at de er av den oppfatning av at en 15-åring ikke skal settes i forvaring.

– Vi ønsker en tidsbestemt straff i Bjørgvin fengsel i Bergen. Det er en grunn til at forvaring regnes som den mest inngripende straffen man kan få, og at den som hovedregel ikke skal idømmes barn, ifølge loven, sier hun.

Kan bestå av et eget opplegg

Ekspert på straffereaksjoner og barn ved Sirus, Sturla Falck, understreker at forvaring kan bestå av et skreddersydd opplegg.

Han uttaler seg på et generelt grunnlag.

– Hovedprinsippet i barnekonvensjonen er at barn skal ikke sone med voksne. Arbeidet med integrering i samfunnet skal starte med en gang, soning skal være i nærheten av hjemstedet, og for kortest mulig tid, sier Falck.

AKTUELT NÅ