Hopp til innhold

14 universiteter og høyskoler blir til fem

Også flere andre sammenslåinger er til utredninger, ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som onsdag la frem ny strukturreform for høyere utdanning. Påtroppende rektor ved HIOA mener sammenslåing ikke er rett medisin for å øke kvaliteten.

Regjeringen vil samle ressursene på færre, men sterkere universiteter og høyskoler. 
Det ble klart da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la frem stortingsmeldingen om strukturen i høyere utdanning.

Kunnskapsministeren sier ytterligere ni sammenslåinger er under utredning, der fem statlige institusjoner kan bli til to, og fire private institusjoner kan bli til én

– Vi har en rekke institusjoner som ønsker å slå seg sammen. 14 vil bli til fem, og selvfølgelig betyr det sammenslåinger vi er positive til, sa Røe Isaksen under pressemøtet onsdag.

Oppmuntrer med penger

Isaksen har tidligere vært tydelig på at han vil åpne for tvangssammenslåinger for å sikre større og mer robuste fagmiljøer. Fordi så mange institusjoner har tatt initiativ til sammenslåinger på egen hånd, er det ikke nødvendig i første omgang, sier Isaksen.

– Finansieringen gir en sterk oppmuntring til å finne sammen med en partner, og slå seg sammen til større institusjoner. Så er forutsetningen her at vi skal ha desentralisert utdanning, så studiesteder og campuser vil fortsatt være over hele landet, men sterke institusjoner mener vi vil være i bedre stand til å satse på kvalitet både i forskning og i utdanning, sier han til NRK.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la i dag frem ny strukturreform for høyere utdanning, hvor blant annet sammenslåinger av universiteter og høyskoler var tema.

Reformen innebærer skjerpede krav for å få tilby master- og doktorgradsutdanninger fremover. Departementet opphever også dagens «frys» for høyskoler som ønsker å bli universiteter, men innfører nye og strengere krav for høyskolene som vil ta «steget opp».

– Ikke rett medisin

Curt Rice, som neste år tar over rektorroret ved Høgskulen i Oslo og Akershus, stiller seg kritisk til grepene som nå bli foreslått.

– Spesielt når det gjelder toppforskningsmiljøer synes jeg ikke dette er rett medisin. I stedet forå dyrke frem Nobel-forskere må ledelsen ved NTNU i stedet bruke tid på å gjennomføre en sammenslåing med tre andre institusjoner. Det kommer til å kreve masse ressurser hos ledelsen, som da ikke blir brukt på andre viktige kvalitetsfremmende gjøremål, sier Rice, som for tiden professor ved Universitetet i Tromsø, til NRK.

For 13 ytterligere institusjoner skal fremtiden avklares på grunnlag av nye og skjerpede kvalitetskriterier, fortalte statsråden da han la frem stortingsmeldingen.

NTNU blir Norges største universitetsmiljø, ettersom NTNU slår seg sammen med Høgskulen i Sør-Trøndelag, Høgskulen i Ålesund og Høgskulen i Gjøvik.

AKTUELT NÅ