Hopp til innhold

Togkaos: – Backupløsning virket ikke

Jernbaneverket tok ingen sjanser da de oppdaget at GSM-R-nettet ikke fungerte torsdag morgen. En backupløsning som skal sikre togtrafikken i krisesituasjoner, ble slått ut. Jernbaneverket avviser at feilen skyldes menneskelig svikt.

Togstans - passasjerer ser mot NSB-merke

LAMMET ALL TOGTRAFIKK: Titusenvis av togpassasjerer over hele landet ble berørt av feilen på GSM-R-nettet som i en periode lammet all togtrafikk i hele Norge.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Dette har skjedd tidligere, men det er svært sjelden. Vi vet ikke om det er samme feil som forrige gang, men feilen er lokalisert i serveren i vår database. Vi har en backup-løsning i nødstilfelle, men i dag fungerte ikke denne. Vi er ganske sikre på at dette ikke skyldes menneskelige feil, sier pressevakt i Jernbaneverket, Randi Folke-Olsen.

– Sikkerhetsrisiko

GSM-R er en internasjonal standard for samband mellom tog og trafikkledelse. Uten at dette sambandssystemet fungerer, tillates ikke togtrafikk. Det var dette nettet som kollapset tidlig torsdag morgen.

Alle togledere og lokførere er helt avhengige av å kunne kommunisere med hverandre

Pressevakt i Jernbaneverket, Randi Folke-Olsen

– Alle togledere og lokførere er helt avhengige av å kunne kommunisere med hverandre. Ikke alle togstrekninger i Norge har like god mobildekning, derfor vil det være en sikkerhetsrisiko å kjøre togene kun ved hjelp av mobiltelefon, sier pressevakt Randi Folke-Olsen til NRK.

Størst konsekvenser på Østlandet

Kommunikasjonssjef i NSB Persontog, Åge-Christoffer Lundeby, sier at de største ettervirkningene av togstansen kommer på Østlandet.

Åge-Christoffer Lundeby

Kommunikasjonssjef i NSB Persontog, Åge-Christoffer Lundeby

Foto: Bjørn Stuedal / NSB

– Forsinkelsene og innstillingene vil variere fra tog til tog, men de største konsekvensene av feilen på GSM-R-nettet ser vi på Østlandet hvor tettheten av tog er størst. I Nord-Norge, Trøndelag, Vestland og Sørlandet, går trafikken mer normalt. Her er det dessuten færre tog. Feilen ble også først ble rettet utenfor Østlandet, sier Lundeby.

– NSBs nettsider ustabile

I tillegg til store forsinkelser sliter NSB torsdag med ustabile nettsider, noe som gjør at passasjerer ikke finner oppdatert ruteinformasjon eller får kjøpt billetter på nett.

– Vi jobber med å løse dette, sier Åge-Christoffer Lundeby til NRK.

Folk må regne med store forsinkelser og innstillinger i morgenrushet

Kommunikasjonssjef i NSB Persontrafikk, Åge-Christoffer Lundeby

– Når vil togtrafikken være normalisert?

– Det vil nok ta flere timer. Folk må regne med store forsinkelser og innstillinger i morgenrushet, sier kommunikasjonssjefen i NSB Persontrafikk.

Laster Twitter-innhold

Han minner om NSBs reisegaranti som gir rett til taxi dersom forsinkelsene på nærtog er større en 1/2 time eller en time på fjerntrafikk.

– Systemene er stabile igjen

Klokken 07:30 opplyser Jernbaneverket at kommunikasjonssystemene igjen er stabile.

– Togtrafikken er i gang igjen, men det vil ta noe tid før togene er i rute på enkelte strekninger, spesielt på Østlandet hvor trafikken er tettest, sier Folke-Olsen, som selv sitter på tog på Østfoldbanen.

– Her virker alt normalt. Dette toget virker ikke fullere enn vanlig, forteller hun.

AKTUELT NÅ