Hopp til innhold

– Raymond Johansen kommer til å få grått hår av samarbeidet med Rødt, MDG og SV

Miljøpartiet De Grønnes brakvalg fører trolig til maktskifte i hovedstaden. Carl I. Hagen tror samarbeid med Rødt, MDG og SV i Oslo vil gi Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen grått hår tidlig.

Carl I. Hagen tror et samarbeid med SV, MDG og Rødt vil bli svært krevende for Arbeiderpartiet og Raymond Johansen.

GRÅTT HÅR: Frps førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, er misfornøyd med egen innsats i valgkampen, men trøster seg med at et Ap-samarbeid med Rødt, MDG og SV i Oslo vil gi Raymond Johansen (Ap) grått hår raskt.

Valglogo

Klokken 21 stengte valglokalene og opptellingen av opptil fire millioner stemmesedler startet ved årets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Ved 01.50-tiden er 96,4 prosent av stemmene telt opp. De foreløpige resultatene viser at regjeringspartiene Høyre (H) og Fremskrittspartiet (Frp) og støttepartiene Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre (V) går tilbake, mens Arbeiderpartiet (Ap) ser ut til å gjøre et ganske bra valg.

Den foreløpige landsoversikten viser også at det går mot et kanonvalg for Miljøpartiet De Grønne (MDG) og en klar fremgang for Rødt.

33,1 prosent av stemmene til Ap

Opptellingen viser at Ap får 32,9 prosent av stemmene på landsbasis, mens Høyre får 23,1 prosent. Frp får 9,5 og Senterpartiet (Sp) 8,6 prosent av stemmene. KrF får 5,5 Venstre 5,5 og MDG 4,2 prosent av stemmene.

Sosialistisk Venstreparti (SV) får 4,1 prosent av stemmene, mens Rødt får 1,9 prosent av stemmene. Tallene er stadig i bevegelse og kan endre seg noe utover natten.

  • Les siste nytt fra valget her.
Miljøpartiet De Grønne ser ut til å gjøre et brakvalg med doblet oppslutning i mange kommuner.

JUBELEN STOD I TAKET: Stemningen var god på MDGs valgvake da resultatene fra forhåndsstemmene kom inn i 21-tiden mandag kveld.

MDG kan avgjøre i Oslo

Ved midnatt var det stadig uavklart i hovedstaden. Prognosen viste at det borgerlige flertallet øyensynlig var tapt, men det skulle svært få stemmer til for å endre resultatet.

Høyre (18), Frp (4), Venstre (4) og KrF (2) gir til sammen 28 mandater, mens Ap (20), SV (3) og Rødt (3) gir 25 plasser i bystyret. MDG kaprer fire nye mandater og vil med sine fem avgjøre hvorvidt Stian Berger Røsland (H) blir erstattet av Aps Raymond Johansen.

Opptellingen viser i 01.50-tiden at Høyre får 32,1 prosent oppslutning i hovedstaden, mens Ap får 31,7 prosent.

Rødt ser ut til å få 5,1 prosent og MDG 8,3 prosent av stemmene i Oslo. Venstre og Frp får henholdsvis 6,9 og 6,0 prosent av stemmene. SV og KrF får 5,4 og 2,4 prosent oppslutning.

Stang og Røsland

MAKTBYTTE: Dersp, resultatene stemmer med den endelige opptellingen, kan det bety at ordfører Fabian Stang (H) og byrådsleder Stian Berger Røsland må gå av.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kan bli aktuelt med MDG-forhandlinger

Hvis resultatene sammenfaller med den endelige opptellingen, kan det bety at det blir regimeskifte i hovedstaden, og at ordfører Fabian Stang (H) og byrådsleder Stian Berger Røsland må gå av.

Tidligere har ordfører Stang gitt uttrykk for at forhandlinger med MDG neppe er aktuelt, men like etter kl. 21 tirsdag kveld sier Stang at forhandlinger likevel kan bli aktuelt. MDG fosser også fram i Trondheim.

Miljøpartiet De Grønnes Shoaib Sultan blir av flere trukket fram som Oslos nye ordfører. Selv vil han ikke forskuttere utfallet.

– Meningsmålingene viser at støtten finnes der ute, og så gleder vi oss til å se hva resultatet blir. Vi får se hva velgernes dom blir. Jeg vil ikke forskuttere noe, sier Sultan.

Miljøpartiet De Grønne

GRØNN POLITIKK: Miljøpartiet De Grønne vil forhandle med alle de andre partiene og det eneste som betyr noe er hva de får gjennom av grønn politikk. Her med talsperson Rasmus Hansson (t.v.) og ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Johansen kommer til å få grått hår Rødt, MDG og SV

Forhåndsstemmene tyder på at Frp får 6,8 prosent av stemmene i Oslo. Frps førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, er misfornøyd med egen innsats i valgkampen.

– Jeg hadde vært mer fornøyd om vi hadde gått frem. Det har vært en tøff og hard valgkamp. Det eneste jeg kan trøste meg med nå, er at hvis Raymond Johansen skal styre sammen med Rødt, MDG og SV, så kommer han til å få grå relativt tidlig, sier Hagen til NRK.

Johansen er Aps kandidat til byrådsledervervet.

Brakvalg for Ap i Bergen

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Senterpartiet har rent flertall i bystyret i Bergen, hvis resultatet av forhåndsstemmene i byen slår til. Dermed kan det bli et maktskifte i landets nest største by.

Basert på forhåndsstemmene vil de rødgrønne få makta – selv om både MDG og KrF holder seg til borgerlig side i Bergen.

Stemmene er basert på 44,691 forhåndsstemmer, som er 21 prosent av de med stemmerett i Bergen.

Raymond Johansen

VIL TA OVER NÅ: Ap-kandidat Raymond Johansen ankom valgvaken til stor jubel og sa at han var innstilt på å ta over makten i Oslo raskt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Stang forberedt på ordførerskifte

Sittende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og Raymond Johansen (Ap) kjemper om makten i hovedstaden.

I åtte år har Stang vært ordfører i Oslo. Stang er klar for fire nye år, men han blir utfordret av Aps Tone Tellevik Dahl, som er klar til å ta over ordførerkjedet. Med MDG på vippen i Oslo tviler Stang på at han fortsetter i jobben som ordfører.

– Det vil være unaturlig å tro, med MDG på vippen, at jeg fortsetter som ordfører i Oslo. Den jobben tar nok de, eller så får Ap eller SV den.

Dersom de rødgrønne vinner valget, blir det innført en ny kommunal skatt i Oslo. Ap har gjort dette til deres viktigste sak. MDG legger også sine stemmer i vektskålen for den nye skatten.

Erna Solberg siterte Arnold Schwarzenegger for å fortelle valgvaken at Høyre skal komme sterkere tilbake i 2019.

SE VIDEO: – Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» foran stortingsvalget 2017, sa statsminister Erna Solberg da hun talte til Høyres valgvake.

Erna: – Vi må brette opp ermene

Statsminister Erna Solberg (H) legger ikke skjul på at valgresultatet er nedslående, men sier tiden er inne for å brette opp ermene og arbeide for sterkere støtte til neste kommunevalg.

Hun poengterer samtidig at det er for tidlig å konkludere med hvem som får makten i Oslo, der det sent mandag kveld ikke er avklart om Høyre og Frp får fortsette med byrådsmakten.

– Noen steder mister vi makt, noen steder får vi makt og andre steder må vi starte forhandlinger. Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019, sa Solberg og viste til det neste kommunevalget om fire år.

Trude Drevland 1

PERMITTERT: Trude Drevlands (H) permisjonssøknad ble godkjent uten diskusjon. Tor Woldseth (Frp) og Harald Schjelderup (Ap) overtar hennes verv mens etterforskningen pågår.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Cruisedåp-saken kan ha kostet makten

I Bergen kjemper sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) mot byrådslederkandidat Harald Schjelderup (Ap).

Bergens-ordfører Trude Drevland og hennes omstridte Venezia-tur har i havnet fokus, og kan i verste fall ha kostet Høyre makten i Bergen.

31. august ba statsadvokaten politiet starte ny etterforskning av cruisedåp-saken. Samme kveld informerte Hordaland Høyre at Drevland tar permisjon så lenge etterforskningen pågår.

Drevland ble anklaget for å ha brukt sin posisjon som ordfører til fordel for rederiet Viking Cruises. Rederiet påspanderte ordføreren og sønnen reise med privatfly og hotellopphold i Venezia. Drevland takket også ja til å ta med seg en venninne på et gratis cruise til en verdi av rundt 100.000 kroner. Drevland har senere avbestilt cruiseturen.

Rita Ottervik

FORTSETTER: Alt tyder på at Rita Ottervik går mot en ny periode som ordfører i Trondheim.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Ap holder stand i Trondheim

Selv etter tolv år ved makta i Trondheim, så holder Ap fortsatt stand i byen. 41,6 prosent av forhåndsstemmene har gått til partiet. Det er en oppgang på to prosentpoeng fra kommunevalget i 2011. Det går opp 4,8 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2013. Dermed går Rita Ottervik (Ap) mot sin fjerde periode som ordfører.

I Fredrikstad har Ap nær 50 prosent oppslutning på snittet av målingene og partiet beholder ordføreren i Plankebyen med god margin.

Nesten like overlegne er Ap i nabobyen Sarpsborg, men her er partiet på siste måling i fall og på rundt 44 prosent. Det er likevel godt nok til å beholde ordføreren med god margin. I Sandnes tyder lokale målinger på at det noe spesielle samarbeidet mellom Ap og Frp fortsetter, og at Ap beholder ordførervervet.

Stemmesedler kommunevalg

FORHÅNDSSTEMMER: Fredag var siste frist for å forhåndsstemme for årets lokalvalg. Foreløpig er det registrert til sammen 573.334 forhåndsstemmer.

Foto: Johan B. Sættem

Blått i Drammen, Kristiansand og Stavanger

Høyre ser imidlertid ut til å beholde ordførerne i Drammen, Stavanger og Kristiansand.

I Drammen fikk Høyre hele 49,6 prosent for fire år siden. De opplever nå et fall på målingene inn mot 2013-valget. Likevel ligger Høyre ligger an til – med Frp-samarbeid – å beholde flertallet og ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen.

Av 52286 velgere som har stemmerett i Drammen, har 8901 i dette valget gitt sin stemme på forhånd. Resultatet etter at 17 prosent av stemmene totalt er talt opp, gir et forvarsel om et spennende valg i Drammen i kveld.

I Kristiansand ligger Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet an til å få flertall. Det betyr fortsatt Høyre-ordfører. Det ser også ut til å bli et blått flertall og fortsatt Christine Sagen Helgø (H) som ordfører i Stavanger.

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen

FORTSETTER: Høyre ligger an til – med solid margin og i samarbeid med Frp – å beholde flertallet og ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Frp tilbake, Rødt og MDG fram i Nordland

Fremskrittspartiet er valgets taper i fylkestingsvalget i Nordland, mens Rødt og Miljøpartiet De Grønne er vinnerne.

Når man ser på tallene for kommunevalget går dette mot en tung kveld for Frp – om tallene holder seg. Partiet ligger med åtte prosent når forhåndsstemmene på kommunevalget er talt opp. Da er alle kommunene slått sammen.

Majoriteten som har forhåndsstemt har gitt sin stemme til Arbeiderpartiet. 34,3 prosent oppslutning er status etter at forhåndsstemmene er talt opp.

– Det er en nedgang i forhåndsstemmene i Nordland, og Bodø spesielt. Mye av det skyldes at man har gått bort fra muligheten for å stemme elektronisk i Bodø, sier Eivind Undrum Jacobsen, politisk kommentator i NRK Nordland.

Fra valgsendinga i Nordland

Ap JUBLER: Majoriteten som har forhåndsstemt i Nordland har gitt sin stemme til Arbeiderpartiet. 34,3 prosent oppslutning er status etter at forhåndsstemmene er talt opp.

Høyre fortsatt størst i Vestfold

Høyre ser ut til å holde unna for Ap og er fortsatt største parti i Vestfold. Bortsett fra MDGs framgang, er det bare små utslag i fylkestingsvalget.

Høyre var størst ved siste fylkestingsvalg og stortingsvalg, men Arbeiderpartiet tok innpå. Da 36,0 prosent av stemmene var telt opp, så det ut til at Høyre vil få 32,1 prosent oppslutning og Arbeiderpartiet 30,8.

Frp er fortsatt med god margin det tredje største partiet, men med en oppslutning på bare 12,7 prosent. MDG seiler opp som det fjerde største partiet i Vestfold med 5,2 prosent oppslutning, en framgang på 4,1 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg.

AKTUELT NÅ