Hopp til innhold

Vil straffe meglere som har lokkepriser

Forbrukerombudet vil undersøke om eiendomsmeglere lokker folk til boligvisning ved å sette kunstig lav prisantydning. Meglere kan risikere straff dersom de bevisst bruker lokkepriser.

Forbrukerombud

STRAFF: Forbrukerombud Gry Nergård vil straffe meglere som bruker kunstig lave priser for å lokke til seg flest mulig folk på visning.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forbrukerombudet følger nøye med på hvordan eiendomsmeglerne bruker pris til å markedsføre boliger.

I et overoppheter marked, går boligene ofte langt over prisantydning og takst.

– Vi vurderer lovligheten av det eiendomsmeglerne gjør med pris overfor forbrukere. Lokkepris er villedende markedsføring, og dermed ulovlig, sier forbrukerombud Gry Nergård

NRK har de siste dagene fokusert på fenomenet med kupping av boliger. Pågående kjøpere tar direkte kontakt med boligselgere når boligen legges ut på Finn.no og legger inn høye bud. Kjøper aksepterer budet og visning blir avlyst.

Tilbake står mange frustrerte boligkjøpere som aldri fikk gå på visning. Og både kjøper og selger kan få problemer i etterkant, dersom kjøp og finansiering var overilet.

Etter NRKs fokus på den økende trenden med kupping har Forbrukerrådet invitert eiendomsmeglerne til samarbeid om å skremme forbrukerne fra kupping.

Boliger i Oslo

FØLGE MED: Forbruksmyndighetene er bekymret for tilstandene i boligmarkedet og vil følge nøye med på hvordan meglerne bruker kreativ e metoder for å lokke flest mulig på visning.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Forbrukerombudet vil også engasjere seg for å få et sunnere boligmarked. Ombudet vil gå etter meglere som bruker lokkepriser bevisst.

Kupping og lokkepriser

Mistanke om bruk av lokkepris oppstår i pressede markeder hvor prisene stiger raskt. Ved å sette prisantydning under den sannsynlige markedsverdien, øker sjansen for at flere kommer på visning. Jo flere på visning, dess større trøkk, og budene kan bli flere og høyere.

– Bruk av lokkepriser er brudd på loven. Det jobber Forbrukerombudet med å få bort, ved å sjekke om det faktisk er snakk om lokkepriser, og eventuelt bruke sanksjoner overfor meglere eller meglerforetak som bruker dette, sier Nergård.

Uakseptabelt

I et raskt stigende marked som vi har hatt de siste månedene, kan det være vanskelig å verdsette eiendom riktig, fremhever meglerne. Takst og meglernes verdivurdering avspeiler ofte ikke den siste tidens prisvekst.

– I slike perioder vil man til stadighet oppleve at boliger går en del over prisantydning, det betyr ikke at det er lokkepriser av den grunn, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge.

– Lokkepris er uakseptabelt. Prisantydning skal være den prisen som selger skal være villig til å selge for, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Bøter er svaret

– Vi er glade for et aktivt Forbrukerombud og at de prøver å avdekke om det forekommer bevisst lokking og dermed brudd på bransjenormen for markedsføring av boliger, sier Geving.

Dersom Forbrukerombudet får mistanke om at meglere bruker lokkepriser, ber de megleren om å dokumentere hvordan de er kommet frem til den lave prisantydningen. Meglere som bruker feilaktig lav pris kan risikere å bli ilagt bøter av Forbrukerombudet eller Markedsrådet.

– Det har ikke skjedd tidligere at meglerforetak er ilagt bøter, men for to år siden fikk et foretak advarsel fra Forbrukerombudet på grunn av lokkeprising, sier Geving.

Nå håper meglerne at Forbrukerombudet ikke finner lovbrytere i standen.

.

AKTUELT NÅ